back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πούτιν – Τσίπρας: Εξετάζεται σύνδεση της Ελλάδας με τον Turkstream

Διαβάστε επίσης

«Η μαύρη σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις έχει κλείσει» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την υπόθεση της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι από την Ελλάδα λέγοντας πως ούτως ή άλλως δεν εμπόδισε ποτέ η ιστορία αυτή τις οικονομικές σχέσεις.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη σημερινή τους συνάντηση επεσήμανε όμως πως η Μόσχα από την αρχή δεν συμφώνησε με τους λόγους που έγινε η απέλαση των Ρώσων διπλωματών και χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις περί συνωμοσίας.

«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η υπόθεση έχει λήξει» είπε από την πλευρά του και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μια βροχερή μέρα του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλός καιρός το καλοκαίρι». Υπενθύμισε ότι σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις η Ελλάδα δεν κινείται ποτέ με γνώμονα τις πιέσεις ξένων χωρών και αυτό φάνηκε και από τη στάση της εντός της Ε.Ε όταν δεν ταυτίστηκε με τη συντονισμένη πολιτική απελάσεων στην υπόθεση Σκριπάλ. Σημείωσε ωστόσο πως όταν στην Ελλάδα γίνονται αντιληπτά μεμονωμένα περιστατικά που «μας ενοχλούν θα στέλνουμε μηνύματα».

«Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο» είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε ο,τι αφορά τη δυνατότητα διέλευσης του ρωσοτουρκικού αγωγού Turkstream από τη χώρα μας. Ο κ Πούτιν είπε πως και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομων και πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτό το έργο, που όμως γι αυτό ζητούμενο είναι να εξεταστούν η οικονομική του σκοπιμότητα και αν είναι όντως αρκετά ρεαλιστικό

Από την πλευρά του ο κ Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των δίοδων μεταφοράς και πως αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με πολλαπλασιασμό και όχι μπλοκάρισμά τους. Κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Ε.Ε ότι διατηρεί μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στο θέμα όταν προωθείται ο Νοrdstream 2 αλλά όχι ο Turkstream και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει τελικά κατανόηση από πλευράς Κομισιόν ώστε να πάψει η πολιτική αυτή.

Στην παρέμβασή του ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι μόλις το περσινό ρεκόρ Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. «Ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε κοντά στο ένα εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα », σχολίασε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τις εποικοδομητικές και περιεκτικές συζητήσεις τους σε διεθνή θέματα Ρωσίας – Ε.Ε. αλλά και για το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Τόνισε πως ο διάλογος «δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις μας στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε, μας βοηθά να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα