back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Γερουσία σήμερα μεταφέρεται η αντιπαράθεση για τα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Μετά την Γαλλική Βουλή, σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για τα “κίτρινα γιλέκα”, αναμένεται να μεταφερθεί στην Γερουσία. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, αφού έπεισε χθες τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα που πρότεινε, καλείται σήμερα να πείσει και τα μέλη της Γερουσίας, ενώ βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στον ίδιο και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Την ώρα που τα σενάρια για ρήξη ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό όλο και πληθαίνουν, ο Εντουάρ Φιλίπ θα μιλήσει σήμερα στη Γερουσία για τα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες στη Βουλή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα. Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές ενέκριναν εχθές με 358 ψήφους υπέρ, έναντι 194 κατά τα μέτρα.

Προσωρινό καθεστώς έκτακτης ανάγκης ζητάει ο Βοκιέ

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο Europe1, επανέλαβε για ακόμη μία φορά το αίτημά του για κήρυξη της χώρας σε “προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Για τον Βοκιέ, ότι ανακοινώθηκε εχθές (η κατάργηση δηλαδή της αύξησης της φορολογίας), αποτελεί  “μία κίνηση κατευνασμού” από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν αρκεί. Για να μπορέσει το μήνυμα να φτάσει παντού και να είναι ισχυρό “πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο Μακρόν“, επέμεινε.

Παράλληλα, ο συντηρητικός ηγέτης, κάλεσε το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” να αντιταχθεί σε κάθε μορφή βίας ενόψει των νέων διαδηλώσεων το Σάββατο. 

Πρόταση μομφής ετοιμάζει ο Μελανσόν

Ο εκπρόσωπος τύπου τους Ανυπότακτης Γαλλίας, επανέλαβε σήμερα την πρόταση του αρχηγού του Ζαν Λικ Μελανσόν για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το κόμμα του σκοπεύει να την καταθέσει “πριν το τέλος της εβδομάδας”.

Νέο κύμα βίας φοβάται το Ελιζέ

Φόβους για εκτεταμένα και βίαια επεισόδια, εκφράζει η Γαλλική προεδρία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. “Έχουμε λόγους να πιστεύουμε θα ξεσπάσει νέο κύμα βίας” το Σαββατοκύριακο, σημειώνει το Ελιζέ, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ότι “χιλιάδες άτομα” έρχονται στο Παρίσι “για να τα σπάσουν και να δολοφονήσουν”. Για τον λόγο αυτόν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τους επικεφαλής των κομμάτων και των συνδικάτων, να απευθύνουν κάλεσμα για ηρεμία.

Χθες, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία βίαιη συμπεριφορά και θα είναι αμείλικτη απέναντι στους ταραχοποιούς.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα