back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η δυσκολία της βρετανίδας πρωθυπουργού να περάσει τη συμφωνία με την Ε.Ε για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς και το επικείμενο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Το Brexit είναι και πάλι το βασικό θέμα στον βρετανικό Τύπο με την Daily Telegraph να ισχυρίζεται ότι η Ε.Ε να προσφέρει στην Τερέζα Μέι την ευκαιρία να καθυστερήσει ό,τι έχει συμφωνηθεί στην περίπτωση που οι βουλευτές της απορρίψουν τη συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα. Αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συζητήσουν την επέκταση της διαδικασίας του Άρθρου 50 ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας εξόδου της χώρας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι η κα Μέι δεν θα αποδεχθεί την “προσφορά” αυτή καθώς θα προκαλέσει αθέτηση απο πλευράς της της δέσμευσης να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε στις 29 Μαρτιου 2019, κάτι που θα την οδηγήσει σε παραίτηση.
Από την πλευρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι η δημοσίευση της νομικής γνωμοδότησης για τη συμφωνία με την Ε.Ε προκάλεσε νέα οργή σε ό,τι αφορά τη “δικλείδα ασφαλείας” (backstop) για τα Ιρλανδικά σύνορα, κάτι που οδήγησε στην απόφαση της Μέι να αποστείλει τον προσωπάρχη της να συνομιλήσει με βουλευτές, υπέρμαχους του Brexit, ώστε να αποφευχθεί μια μαζική ανταρσία την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους Times, υπουργοί παροτρύνουν τη Μέι να καθυστερήσει την ψηφοφορια της Τρίτης εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι θα υποστεί καταστροφική ήττα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας που ζητά ακόμα και ματαίωση και τον στηρίζει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άμπερ Ραντ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ καθώς και ο υπουργός Ουαλίας, Άλαν Κερνς.
Η Sun ισχυρίζεται ότι υπάρχει αυξημένη συναίνεση στο Γουεστμίνστερ ότι η κα Μέι θα πρέπει να παραιτηθεί αν η Βουλή των Κοινοτήτων αποτύχει να στηρίξει τη συμφωνία.
Αλλά το New Statesman αναφέρει ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) έχει υποσχεθεί να στηρίξει τη κυβέρνηση σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αν τελικά καταψηφιστεί η συμφωνία. Αναφέρει ότι η δέσμευση για στήριξη “φαίνεται ότι απαντά στο ερώτημα για το εάν θα πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα”.
Ο Guardian εκτιμά ότι το μέλλον της κ Μέι “τώρα βασίζεται στο αν θα δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στο Κοινοβούλιο” εφόσον έχει αναγκαστεί να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο της νομικής γνωμοδότησης για το Brexit όταν δεν υπήρχε τελικά λόγος να παραμένει κρυφό.
Για τη Mail “είναι η ώρα για για κοινή λογική και όχι σόου”. Οι συντηρητικοί βουλευτές αναφέρει πρέπει “να συνέλθουν και να αποφύγουν να χτυπήσουν την πρωθυπουργό”.
Οι Times ανησυχούν για πιθανό νέο ‘αδιέξοδο” και προειδοποιούν ότι μόνο αν οι βουλευτές συμφωνήσουν οι ίδιοι σε μια συγκεκριμένη λύση θα αποφευχθει το χάος
Για ενα όχι και τόσο σπουδαίο βρετανικό ντιμπέιτ κάνει λόγο το Politico. H Τερέζα Μέι εμφανίζεται έτοιμη για ένα ντιμπέιτ με τον Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit. Εσείς έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε το βράδυ της Κυριακής; Το Politico προσφέρει ήδη μια πρόγευση… του πώς θεωρεί ότι θα κινηθεί η συζήτηση το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στην Μέι και τον Κόρμπιν…

Για Facebook: Αρκετά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρονται στο θέμα που προέκυψε από τη διαρροή email στελεχών του Facebook στα οποία φαίνεται ότι συζητήθηκε η “πώληση” προσωπικών δεδομένων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης σε διαφημιστικές εταιρείες το 2012.
Τα εμπιστευτικά αυτά emails μεταξύ ανώτατων στελεχών του δημοφιλέστατου μέσου κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθηκαν χθες απο Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που διερευνά “fake news” (κατασκευασμένες ειδήσεις).
Ο Guardian αναφέρει ότι τα emails δείχνουν ότι στελέχη της Facebook συζητούσαν την “πώληση” προσωπικών δεδομένων χρηστών του δικτύου σε διαφημιστικές εταιρείες το 2012, προτού αποφασίσουν να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτά, δύο χρόνια αργότερα.
“Είναι κάτι που παραμένει ιδιωτικό πια;” αναρωτιέται η Daily Mail κάνοντας λογο για “ενοχλητικό επίπεδο” εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων τα οποία έγιναν προϊόν εμπορικής εκμετάλλευσης από πολυεθνικές κολοσσούς. Η εφημερίδα κατηγορεί κάποιες από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες ότι ενεπλάκησαν σε τέτοιες πρακτικές και ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει στοιχεία προσωπικών δεδομένων σχετικά με την κατάσταση της υγείας χρηστών, αντίγραφα διαβατηρίων ακόμα και ηχογραφημένων συνομιλιών.
“Η Κομισιόν ζητά από τα social media να διαγράψουν ρωσικά τρολ” αναφέρει το Politico. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter και Google να κάνουν περισσότερα προκειμένου να σταματήσουν τα ρωσικά τρολ από το να “παρέμβουν” στις επόμενες ευρωεκλογές. “Χρειαζόμαστε μια βελτίωση του πώς θα εντοπίζουμε και θα διαχειριζόμαστε τις κατασκευασμένες πληροφορίες” δήλωσε ο Επίτροπος για την Ασφάλεια, Τζουλιάν Κινγκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. “Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες” Αλλα ακόμα και αν τελικά εφαρμοστεί αυτό το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν και σειρά άλλων μέτρων για να προστατευθεί η εκλογική διαδικασία του Μαιου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την επιρροή ξένων παραγόντων. “Εξετάζοντας το επίπεδο απειλών, την παρουσία ξένων παραγόντων επιρροής στην Ευρωπη και των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον αρκετά τα μέτρα που προτείνονται” δηλώνει ένας ανώτατος σύμβουλος της Διατλαντικής Επιτροπής για την “εκλογική ακεραιότητα”. Στον πυρήνα των μέτρων της Κομισιόν βρίσκεται η έκκληση στις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παρέχουν στον θεσμό μηνιαίες εκθέσεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο με λεπτομέρειες σχετικά με πολιτικές διαφημίσεις, ποιος ειναι πίσω απο εκστρατείες κατασκευασμένων ειδήσεων και ποιος τις διαχέει στο διαδίκτυο μέσω λογαριασμών bot αλλά και από τις λεγόμενες “φάρμες” των τρολ.

Στη Γαλλία: “Δεν μπορώ να ανεχθώ τη βία” δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ στη διάρκεια συζήτησης χθες στο κοινοβούλιο. Ο Φιλίπ παραδέχθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι πάντα εντυπωσιακές, αλλά επέμεινε ότι είναι “συγκεκριμένες και βιώσιμες”. Ο επικεφαλής του “Εμπρός!” (En Marche) Ζιλ Λε Ζαντρ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε οτι “αντιλαμβανόμαστε τον θυμό σας, δεν μας είναι εντελώς ξένος. Αλλά τελικά θέλετε να υπονομεύσετε… την ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας της, που στην τελική αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της προσωπικής σας κατάστασης;” Δεν πείστηκαν: Ο Ολιβιέ Φορ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών είπε ότι ο Μακρόν χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τη δημοσιονομική πολιτική του. Ακόμα και τα πιο κεντρώα κόμματα είναι επικριτικά: “Λυπούμαστε για την αδιανόητη σιωπή του Μακρόν” δήλωσε ο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ της Ένωσης Δημοκρατών. Στο μεταξύ… σύμφωνα με την Λ’ Ομπ αναφέρει ότι ένας εκ των αστέρων των μίντια απο τα “Κίτρινα Γιλέκα” Ζαν Φρανσουά Μπαρναμπά πληρώνεται 2,600 ευρώ το μήνα από μια δημόσια υπηρεσία για την οποία δεν έχει εργαστεί εδώ και 10 χρόνια.

Στη Γερμανία: “Η Γερμανία και ο υπόλοιπος… κόσμος ετοιμάζεται για αλλαγή” σχολιάζει το Politico ενόψει του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο την Παρασκευή για να εκλεγεί ο διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία. Αν η ιστορία είναι οδηγός… θα εκλέξουν και τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας αλλά και τον ντε φάκτο ηγέτη της Ευρώπης. Αυτό που κάνει ελκυστικό το συνέδριο του CDU για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες είναι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο για κανέναν υποψήφιο. Ενώ σε όλες τις χώρες οι διαδικασίες εκλογής αρχηγών κομμάτων είναι κάτι συνηθισμένο στη Γερμανία οι “μανδαρίνοι” του κόμματος τυπικά αποφασίζουν τέτοια θέματα σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυερών και παρουσιάζουν την επιλογή τους στα ανώτατα στελέχη περιμένοντας την υπογραφή τους. Οι ανοχτοί διαγωνισμοί για την εκλογή των επικεφαλής των κομμάτων είναι τόσο σπάνιοι που οι Γερμανοί χρησιμοποιούν “πολεμικούς όρους” όπως – Kampfkandidatur- μια λέξη που παραπέμπει σε εικόνες άγριας μάχης. Ένας άλλος λόγος που έχει ενδιαφέρον αυτό το συνέδριο είναι ότι οι σύνεδροι όχι μόνο έχουν επιλογή προσωπικότητας αλλά και… κατεύθυνσης. Μια από τις βασικές υποψήφιες είναι η “προστατευόμενη” της Μέρκελ η Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ, πρώην κυβερνήτης και γενική γραμματέας του κόμματος. Ο Φριντριχ Μερτς, ο δεύτερος υποψήφιος, ένας παλιός ανταγωνιστής της Μέρκελ που άφησε το κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Οι δύο έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα οράματα, στυλ και προτεραιότητες. Η Κραμπ Κάρενμπαουερ θα διατηρήσει μια κεντρώα κατεύθυνση του κόμματος. Ο Μερτς μάλλον θα ενισχύσει το συντηρητικό προφίλ του κόμματος κυρίως σε ό,τι αφορα το μεταναστευτικό αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική. Ο στόχος του: Να μειωθούν έστω και στο μισό τα ποσοστά του ακροδεξιού AfD που τώρα συγκεντρώνει 15%. Ο τρίτος υποψήφιος ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν είναι πολύ, πολύ νέος 38 ετών και δεν αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο. Όπως και ο Μερτς έτσι και ο Σπαν απευθύνεται στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και είναι πολύ πιθανόν ότι οι υποστηρικτές του θα ψηφίσουν τον Μερτς αν υπάρξει δεύτερος γύρος όπως είναι πολύ πιθανό. Το μέλλον της Μέρκελ θα εξαρτηθεί αρκετά από αυτό το αποτέλεσμα.

«Σε τέσσερα κορυφαία λάθη υπέπεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην μακρά και εντυπωσιακή σταδιοδρομία του ,σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τη ανοιχτή στήριξη του νυν προέδρου της Μπούντεσταγκ στον υποψήφιο για την προεδρία του CDU Φρίντριχ Μερτς: Το πρώτο λάθος αφορά την αμνηστία φοροφυγάδων στην υπόθεση Φλικ, το δεύτερο την υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της CDU, το τρίτο την υπερβολική αφοσίωση στον τότε καγκελάριο Κολ. Η Μέρκελ γύρισε, την κατάλληλη στιγμή, την πλάτη στον “Καγκελάριο της Επανένωσης”. Γι αυτό και κατάφερε να γίνει καγκελάριος, ενώ ο Σόιμπλε ανέλαβε υπουργός. Ως υπουργός Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε έκανε το τέταρτο μέγα λάθος του όταν ο κατά τα άλλα “πεπεισμένος ευρωπαίος” θέλησε να διώξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα από το ευρώ. Σε περίπτωση που η καγκελάριος δεν προέβαλλε αντίσταση, ο Σόιμπλε θα είχε τινάξει στον αέρα την ΕΕ. Ο επιθετικός τρόπος που επέβαλε τον Μερτς για να εμποδίσει την εκλεκτή της Μέρκελ, Άνεγκρετ Καρμπ-Κάρεμπάουερ, αποτελεί την εκδίκηση του Σόιμπλε για το γεγονός ότι δεν έγινε καγκελάριος, ότι η Μέρκελ δεν τον άφησε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για το ότι δεν έγινε επικεφαλής του Eurogroup».

Για Μπους: Φωτογραφίες απο την τελετή της κηδείας του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους δείχνουν τον γιο και διάδοχο στην προεδρία των ΗΠΑ, Τζορζ να κλαίει ακουμπώντας το φέρετρο του πατέρα του.
Σύμφωνα με τον Guardian υπήρξε μια “αξιωσημείωτη” παγωμάρα την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια πηραν τις θέσεις τους δίπλα από τους πρώην προέδρους στο ναό όπου πραγματοποιήθηκε η λειτουργία στην Ουάσινγκτον. Ενώ ανάμεσα στους υπόλοιπους (προέδρους) υπήρξε μια ατμόσφαιρα “ιδιαιτέρως ζεστή” .
Οι Times και ο αρθρογράφος τους Τζέραρντ Μπέικερ τονίζουν ότι “θα πρέπει να πεθάνεις για να αναγνωριστείς ως σπουδαίος συντηρητικός πολιτικός”. “Τα εμφυολογηματα και εγκώμια για τον Τζορτζ Μπους είναι το τελευταίο παράδειγμα το πόσο άδικα χειρίζονται τα αριστερά μίντια στις ΗΠΑ τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς στη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας”.
“Η προεδρική θητεία του Μπους είχε σημαδευτεί πάντως και από αμφιλεγόμενες υποθέσεις όπως μια ρατσιστική καμπάνια, η εισβολή στον Παναμά, η ανταπόκρισή του στην κρίση με το AIDS. Ωστόσο ο Μπους αδιαμφισβήτητα υπήρξε ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που τον αποδέχονταν όλοι οι Αμερικανοί ως τον πρόεδρο τους. Γι’ αυτό ο θάνατός του και “η πολιτική του κληρονομιά” είναι ένα οροσημο όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο” σχολιάζει η DW.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα