back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Τα σενάρια για το ναυάγιο

Διαβάστε επίσης

Σε ναυάγιο οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων καθώς  νέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, του διαγωνισμού, ζήτησε η ΔΕΗ από την Κομισιόν.

Με επιστολή του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ ζητεί η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να μετακινηθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αιτία για την υποβολή του αιτήματος της νέας παράτασης, που σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλά εξαρτάται και από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η απόρριψη από την Κομισιόν δυο σημαντικών όρων που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, η υποβολή του αιτήματος της παράτασης διαγωνισμού ήταν υποχρεωτική για τη ΔΕΗ αφού με τα σημερινή δεδομένα υπάρχουν δυο κίνδυνοι: Πρώτον να είναι χαμηλή ή και μηδαμινή η συμμετοχή στην τελευταία φάση του διαγωνισμού  και δεύτερον να είναι εξαιρετικά χαμηλό το τίμημα.

Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, με επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει ότι οι προαναφερόμενοι όροι απορρίπτονται από την Κομισιόν, εντούτοις η εταιρεία επέλεξε να προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που της έχει δοθεί.

Το ναυάγιο του διαγωνισμού θεωρείται από πολλούς δεδομένο ωστόσο  δεν έχει αποσαφηνιστεί  ο χρόνος εκδήλωσης του και βεβαίως ποιες θα είναι οι συνέπειες του.

Όπως άλλωστε έχει πει ο κ. Σταθάκης η αποτυχία του διαγωνισμού οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά .

Είναι σαφές πως αν ο διαγωνισμός οδηγηθεί σε φιάσκο , ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέο διαγωνισμό που πλέον θα περιλαμβάνουν και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της εταιρείας, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δώσει μάχη, ώστε να εξαιρεθούν του διαγωνισμού.

Οι επίχαμοι όροι

Οι δυο όροι που απορρίφθηκαν και οι οποίοι είχαν τεθεί, ο μεν ένας από τους υποψήφιους επενδυτές, ο δε άλλος από τη ΔΕΗ, επί της ουσίας διατηρούσαν τη σύνδεση της ΔΕΗ με τις μονάδες που υποχρεώνεται να πουλήσει.

Συγκεκριμένα οι μεν υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν και η ΔΕΗ αποδέχθηκε, τη συμμετοχή της στις ενδεχόμενες ζημίες αλλά και στα κέρδη των υπό πώληση εταιριών και εκείνο που συζητείτο ήταν το ποσοστό και ο χρόνος που θα διαρκούσε ο συγκεκριμένος μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της ζήτησε τη συμμετοχή της σε ποσοστό 30% στα έσοδα από τα ΑΔΙ των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Και οι δυο όροι διατηρούν τον ισχυρό δεσμό της ΔΕΗ με τις υπό πώληση μονάδες τη στιγμή που υπήρχε σαφής όρος στο Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει σε καμία περίπτωση.

Μάλιστα ο συγκεκριμένο όρος επαναλήφθηκε και στο πρόσφατο κείμενο αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων το οποίο συνόδευσε την έγκριση του προϋπολογισμού.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα