back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Φιλίπ ανακοίνωσε εξάμηνο πάγωμα της αύξησης των φόρων

Διαβάστε επίσης

Για έξι μήνες παγώνει η κυβέρνηση την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, όπως ανακοίνωσε μόλις ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κατά την ομιλία του. Μαζί με αυτήν την αύξηση, παγώνει άλλα τρία επίσης οικονομικά μέτρα που θα έμπαιναν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

“Κανένας φόρος δεν αξίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους”, επισήμανε ο Φιλίπ ανακοινώνοντας ότι παγώνει την δέσμη των τριών μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Η πρώτη υποχώρηση του Μακρόν

Πρόκειται, όπως σχολιάζουν αναλυτές, για την πρώτη φορά στην θητεία αυτής της κυβέρνησης που υποχωρεί μετά από κοινωνικές αντιδράσεις. Να σημειώσουμε πως ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν – που παραμένει σταθερός στην σιωπή του – μέχρι προχθές επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα κάνει πίσω και ότι οι αυξήσεις που εντάσσονται στην λεγόμενη “πράσινη μετάβαση” που προωθεί ο ίδιος, θα εφαρμοστούν κανονικά.

“Ακούω τον θυμό σας”

“Πολλοί Γάλλοι εκφράζουν τον θυμό τους, έναν θυμό που έρχεται από μακριά και έμεινε βουβός για πολύ καιρό”, είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του προσθέτοντας ότι “πρέπει να είναι κανείς κουφός ή τυφλός για να μην τον βλέπει ή να μην τον ακούει”. “Εγώ τον ακούω”, διαβεβαίωσε χωρίς να τους κατονομάσει, όσους συμμετείχαν στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”.

Διάλογος για την φορολογία

Ο Εντουάρ Φιλίπ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει “περισσότερη διαφάνεια” καθώς το “φορολογικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο” και δημιουργεί προβλήματα. “Οι Γάλλοι δεν επιθυμούν ούτε αύξηση της φορολογίας, ούτε νέους φόρους”, πρόσθεσε. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να ανοίξει έναν διάλογο για την φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες που θα ξεκινήσει, όπως ανήγγειλε, στις 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τη βία

“Όλοι οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά όλοι οι Γάλλοι έχουν και δικαίωμα στην ασφάλεια”, είπε αναφερόμενος στα επεισόδια του Σαββάτου, ξεκαθαρίζοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί την βία”. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι οι δράστες των επεισοδίων αναζητούνται και θα τιμωρηθούν ενώ ζήτησε “αν υπάρχει νέα ημέρα κινητοποιήσεων το Σάββατο” να “πραγματοποιηθεί σε ηρεμία”.
Κλείνοντας επισήμανε ότι “τώρα είναι η ώρα του διαλόγου” συμπληρώνοντας ότι έχει την βαθιά πεποίθηση ότι όταν οι Γάλλοι κάθονται γύρω από ένα τραπέζι για συζήτηση, βρίσκουν τη λύση. “Αυτό είναι που σας προτείνω να κάνουμε”, είπε απευθυνόμενος στα κίτρινα γιλέκα πριν κατέβει από το βήμα το Εντουάρ Φιλίπ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα