back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατρούγκαλος: Συμφωνία με Ντιμιτρόφ για την αποφυγή «προβληματικών δηλώσεων»

Διαβάστε επίσης

«Συμφωνήσαμε πως οι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της “Συμφωνίας των Πρεσπών” θα πρέπει να αποφεύγονται ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ στη νατοϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες, την οποία ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε ουσιαστική.

«Και συμφωνήσαμε και οι δύο ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας» είπε για να προσθέσει ότι «εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφερε παράλληλα η δυσαρέσκεια της Αθήνας για την έμμεση αναφορά του Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο της γείτονος περί «Μακεδόνων» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται στη μακεδονική γλώσσα, στο μέλλον μεταφέρθηκε και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον οποίο συναντήθηκε, νωρίτερα, στις Βρυξέλλες.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, συζητήθηκε και η τεχνική διαδικασία, που πρόκειται να ακολουθήσει, εφόσον -όπως τόνισε- «όλοι ελπίζουμε, θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα