back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Λευκός καπνός με αστερίσκους

Διαβάστε επίσης

Μετά από περίπου 18 ώρες συνεδρίασης το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ κατέληξε σε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα κληθούν να εγκρίνουν οι αρχηγοί των κρατών – μελών στο Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου.

Οι 19 υπουργοί ενέκριναν χθες στο πρώτο μέρος της συνεδρίασής τους τις απόψεις της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών και από τις 5 το απόγευμα έως σήμερα το πρωί -με τη διευρυμένη σύνθεση των 27- κατέληξαν σε συμφωνία για τις επικείμενες αλλαγές στον ESM αλλά και την εισαγωγή προϋπολογισμού Ευρωζώνης ενταγμένου στο συνολικό κοινοτικό προϋπολογισμό, ωστόσο στο θέμα αυτό απαιτείται επιπλέον εργασία, στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής πρότασης.

«Τα καταφέραμε, μετά από πολλούς μήνες συνεδριάσεων, να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο ενίσχυσης του ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ξεκινώντας τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι συγκεκριμένη ομάδα εργασίας αναλαμβάνει να οργανώσει τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του σχήματος ασφάλισης των καταθέσεων (EDIS).

Βασικές αλλαγές στον ρόλο του ESM

Μεταξύ των 27 συμφωνήθηκαν οι όροι για την ενεργοποίηση του backstop (λύση τελευταίας καταφυγής) από πλευράς του ESM. Η απόφαση ενδέχεται να ισχύσει και νωρίτερα του 2024 που ήταν προγραμματισμένη, ίσως και εντός του 2020.

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων του συστήματος θα εξασφαλίζει επίσης τη λήψη ταχέων αποφάσεων, κατά κανόνα εντός 12ώρου ή το μέγιστο εντός 24ωρου.

Επίσης, οι 27 συμφώνησαν στην εισαγωγή single limb CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) από το 2022, προς διευκόλυνση αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους.

Γιάννης Παπαγωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα