back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άλλος ένας ιστορικός κινηματογράφος εκπέμπει SOS

Διαβάστε επίσης

Μεγάλο κύμα συμπαράστασης από κατοίκους και φορείς καταγράφεται για να επαναλειτουργήσει ο ιστορικός κινηματογράφος «Άτταλος» στην Νέα Σμύρνη.

Ο «Άτταλος» που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1961 παραμένει κλειστός, μετα τον θάνατο του προηγούμενου ιδιοκτήτη, καθώς οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς ( Δήμος και Πολεοδομία) αρνούνται να εκδώσουν τις άδειες ανακαίνισης, που προβλέπει ο νόμος στον νέο ενοικιαστή.

«Απαράδεκτη ερμηνεία του Νόμου»

Ο Ανδρέας Κονταράκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής Weird Wave, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επαναλειτουργία των ιστορικών κινηματογράφων «Άστορ» στο κέντρο, της «Ανδόρα» στους Αμπελόκηπους και του δημοτικού κινηματογράφου «Στέλλα» στην Κυψέλη, κάνει λόγο για απαράδεκτη ερμηνεία του Νόμου τονίζοντας ότι θα κινηθεί νομικά.

«Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να εκδώσουμε και τις απαραίτητες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας προκειμένου να ξεκινήσουμε νόμιμα τις προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο κ. Κονταράκης. «Νοικιάσαμε το χώρο, αγοράσαμε νέα μηχανήματα ήχου και εικόνας ανακαινίσαμε την αίθουσα. Όμως, προς έκπληξή μας, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς αρνούνται από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα να εκδώσουν τις άδειες που προβλέπει ο Νόμος. Η Πολεοδομία Αργυρούπολης, ζητάει νέα άδεια χρήσης γης, ενώ είναι γνωστό ότι δεν εκδίδονται καινούργιες άδειες μέσα στην Αθήνα και ενώ είναι επίσης γνωστό ότι εξαιρούνται όσοι κινηματογράφοι υπάρχουν ήδη και λειτουργούν. Η οικονομική ζημιά για την εταιρία μας είναι τεράστια».

attalos

Οι αρμόδιοι

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ισχυρίζεται ότι επειδή ο κινηματόγραφος βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «γενική κατοικία» χρειάζεται άδεια από την Πολεοδομία. Η δε Πολεοδομία έδωσε απορριπτική απάντηση στο αίτημα για άδεια εγκατάστασης

Διαφορετική ερμηνεία του Νόμου μεταξύ υπηρεσιών

«Η Πολεοδομία Αργυρούπολης ζητάει τέτοια άδεια, ενώ η Πολεοδομία Αθηνών και στην περίπτωση της ανακαίνισης της «Ανδόρας» και στην περίπτωση του δημοτικού κινηματογράφου «Στέλλα», αναφέρει ότι οι κινηματογράφοι που ήδη λειτουργούν δεν χρειάζονται καινούργια άδεια χρήσης γης» αναφέρει ο κ. Κονταράκης. «Ακόμα και η άδεια οικοδομής του «Άτταλου», που εκδόθηκε το 1961 ορίζει ότι πρόκειται για κινηματογράφο. Η πολυκατοικία χτίστηκε, μετέπειτα, πάνω από τον κινηματογράφο».

Κύμα συμπαράστασης

«Δεχόμαστε πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από καλλιτεχνικούς φορείς» προσθέτει ο κ. Κονταράκης επισημαίνοντας ότι «εάν δημιουργηθεί τέτοιο προηγούμενο, θα ακολουθήσει το κλείσιμο δεκάδων κινηματογράφων όταν θα χρειαστεί να αλλάξουν ιδιοκτήτη και να μεταβιβάσουν την άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης».

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

«Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας είναι θέμα πολιτικής απόφασης» καταλήγει ο Ανδρέας Κονταράκης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα