back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Πράσινο φως για προϋπολογισμό, από το νέο έτος αξιολόγηση μεταρρυθμίσεων

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη Έκθεση Ενισχυμένης εποπτείας θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο όπως επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναμένεται σε βάθος συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

«Δεν αναμένουμε συζήτηση για τον Ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και έντονη συζήτηση για την ενισχυμένη εποπτεία καθώς οι αποφάσεις σχετικά με τις σχετικές εκταμιεύσεις, θα ληφθούν σε επόμενες συνεδριάσεις το νέο έτος» τόνισε μεταφέροντας της σχετικές συζητήσεις στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Το Συμβούλιο των Υπουργών αναμένεται ωστόσο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ελλάδας με βάση το πράσινο φως που έχει ήδη δώσει η Κομισιόν. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων, προβλέπεται η κατάργηση και όχι η αναβολή του μέτρου.

Εκκρεμότητες

Ωστόσο, δύο σημαντικά θέματα θα πρέπει –σε συνεννόηση με τους θεσμούς- να ξεκαθαρίσουν άμεσα. Το πρώτο αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένο ότι εκπνέει η ισχύς του «νόμου Κατσέλη». Το δεύτερο αφορά στην διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Μετά το eurogroup της Δευτέρας μάλιστα, αναμένεται τα τεχνικά κλιμάκια και οι ελληνικές Αρχές να έχουν αλλεπάλληλες (εξ αποστάσεως) επικοινωνίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ιταλία και επόμενη μέρα της ΟΝΕ

Το Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα αναμένεται να αναλύσει τα προσχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών, με το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού να παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι. Ωστόσο, η Επιτροπή επιχειρεί να ρίξει τις τελευταίες ημέρες του τόνους προκειμένου… να ρίξει και η ιταλική πλευρά το έλλειμμα του προσχεδίου προϋπολογισμού της χώρας

Επίσης, θα συζητηθεί και η Έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ και οι (θετικές) μεταμνημονιακές αξιολογήσεις σε Κύπρο και Ισπανία.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, ενώ από τις 5 το απόγευμα και μετά, το Eurogroup υπό τη διευρυμένη σύνθεση των 27, θα συζητήσει τις τρέχουσες πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της ΟΝΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου. Αυτό είναι και το κρισιμότερο θέμα της ατζέντας αφού θα καθορίσει αν στη συμφωνία μπορεί να συμπεριληφθούν κρίσιμα ζητήματα όπως η εξασφάλιση των καταθέσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού τραπεζικής ενοποίησης.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα