back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα κίτρινα γιλέκα συναντούν τον πρωθυπουργό πριν βγουν ξανά στους δρόμους

Διαβάστε επίσης

Οι εκπρόσωποι του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” θα γίνουν δεκτοί σήμερα από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ στο Ματινιόν. Η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα πριν το μεγάλο κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι διοργανωτές για τρίτο Σάββατο κινητοποιήσεων στους γαλλικούς δρόμους ενάντια στην αύξηση της τιμής του ντίζελ.

Μετά και την δημόσια παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, όπου παρουσίασε την στρατηγική του για την “πράσινη μετάβαση” της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός του ανέλαβε να ξεκινήσει μία σειρά επαφών και διαβουλεύσεων για το κρίσιμο αυτό θέμα. Ήδη από χθες, Πέμπτη, ο Εντουάρ Φιλίπ συνάντησε εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών ξεκινώντας έτσι την “τρίμηνη διαβούλευση” για την οποία δεσμεύτηκε ο Μακρόν.

Διένυσε 350 χλμ με τα πόδια

Για σήμερα, το πρόγραμμα του Φιλίπ έχει τους εκπρόσωπους τύπου των “κίτρινων γιλέκων”. Εχθές όμως, εκτός προγράμματος, είχε συνάντηση με έναν άτυπο εκπρόσωπό τους, τον Πατρίκ Ντε Περγκλά. Πρόκειται για έναν 55χρονο κηπουρό που ξεκίνησε με τα πόδια από το Σαλόν Σιρ Σαόν την Τετάρτη με κατεύθυνση το Παρίσι, για να στηρίξει τα αιτήματα του κινήματος. Αφού διένυσε με τα πόδια 350 χιλιόμετρα και ενώ έκανε συγχρόνως απεργία πείνας, έφτασε στο Παρίσι και έγινε εχθές δεκτός από τον πρωθυπουργό.

Φόβοι για επεισόδια το Σάββατο

Οι εκπρόσωποι τύπου των κίτρινων γιλέκων, σε δηλώσεις του, ανέφεραν ότι ελπίζουν η σημερινή συζήτηση με τον Φιλίπ “να είναι πιο ικανοποιητική και συγκεκριμένη από την πρώτη”, δηλαδή αυτήν που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Οικολογίας. Στην ίδια εκείνη συνάντηση, ήταν που απεύθυναν κάλεσμα για μία “τρίτη πράξη” των κινητοποιήσεων, ένα νέο μαζικό ραντεβού το Σάββατο στους δρόμους της Γαλλίας.

Με αφορμή την συνέχιση αλλά και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αλλά και οι σχολιαστές που εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για επανάληψη των σκηνών βίας που είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μετά δε τα γενικευμένα επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ανακοίνωσε ότι η κεντρική αυτή λεωφόρος της πρωτεύουσας θα είναι κλειστή για την κυκλοφορία από το πρωί και θα γίνεται αυστηρός και συστηματικός έλεγχος όσων εισέρχονται στην περιοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα