back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η σύνοδος των G20 και η οποία “επισκιάζεται” από τη ρωσο-ουκρανική κρίση, τα θέματα που θα συζητηθούν και οι προτάσεις των συμμετεχόντων είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η παραδοχή εκ μέρους του πρώην δικηγόρου του Τραμπ για ψευδορκία στο Κογκρέσο σε σχέση με την έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Για G20:

“Η ρωσο-ουκρανική κρίση επισκιάζει τη σύνοδο των G20” αναφέρει το BBC. Η “ρωσο-ουκρανική κρίση” επισκιάζει την ετήσια σύνοδο των ηγετών 20 ισχυρών οικονομιών του κόσμου στην Αργεντινή καθώς επίσης και ο “εμπορικός πόλεμος” ΗΠΑ – Κίνας. Εξαιτίας της αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας – Κιέβου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τελικά την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απο τη Ρωσία κατάληψη των ουκρανικών πολεμικών πλοίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη ακριβώς γιατί η Μόσχα “δεν έχει επιστρέψει ακόμα τα πλοία και τα πληρώματά τους”. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται μάλιστα λίγες ώρες μετά την παραδοχή ενοχής εκ μέρους του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με την έρευνα για ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Προχθες ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε την Μέρκελ να αναμειχθεί ενεργά ώστε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Η Αγκελα Μέρκελ φιλοξένησε τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στο Βερολίνο προτού ταξιδέψει για την Αργεντινή. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση αλλά πως στηρίζει σταθερά τις θέσεις του Κιέβου. Απαίτησε δε απο τη Ρωσία να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που παραμένουν υπό κράτηση, “να συζητηθουν ολα τα θέματα” και να σταματήσει τον αποκλεισμό της Μαριούπολης για τα ουκρανικά πλοία. Είπε πως αυτά τα θέματα θα συζητήσει η ίδια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπουένος Άιρες.

Την ίδια στιγμή, βέβαια εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί λύση στο θέμα των δασμών στη συνάντηση που θα έχει ο Ντ. Τραμπ με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Ζινγπίνγκμ αναφέρει η WSJ. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο “εμπορικός πόλεμος” μεταξύ των δύο οικονομικών κολοσσών ενδεχομένως να κλιμακωθεί. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πρόσφατα πει ότι τα σημερινά επίπεδα δασμών περίπου 200 δισ δολάρια των Κινεζικών εισαγωγών θα αυξηθούν τελικά βάσει σχεδιασμών. Επίσης απείλησε με νέους δασμούς ύψους 267 δισ δολαρίων και για άλλα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο είπε ότι ενώ η Κίνα ενδιαφέρεται να επιτευχεί μια συμφωνία “δεν ξέρω αν θελω εγώ” και “μου αρέσει η παρούσα συμφωνία”. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πλήξει συνολικά με τους δασμούς από τον Ιούλιο κινεζικά προϊόντα με την επιβολή δασμών ύψους 250 δισ δολαρίων και η Κίνα ανταπάντησε επιβάλλοντας δασμούς ύψους 110 δισ δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα. “Πιστεύω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο Κινέζος πρόεδρος δεν θα υποχωρήσει έναντι του Τραμπ, επομένως δεν αναμένεται κάποια πρόοδος στη σύνοδο των G20” δηλώνει ο αναλυτής Τζούλιαν Έβανς – Πρίτσαρντ από την Capital Economics.

Σύμφωνα με τον Guardian ένα ακόμα θέμα που θα απασχολήσει την ετήσια σύνοδο των G20 είναι και η υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καθώς αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Ο Καναδάς ήδη επέβαλε κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες που πιστευεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να του δώσει ένα “ξεκάθαρο μήνυμα”. “Σε σχέση με τον Κασόγκι θέλουμε μια πλήρη και διαφανή έρευνα για το τι συνέβη καθώς και απονομή δικαιοσύνης” είπε.

Το BBC υπενθυμίζει ότι η ετήσια σύνοδος της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συγκεντρώνει 19 εξ αυτών και την Ε.Ε. Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Νότια Κορέα, Τουρκία καθώς και ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η διήμερη σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί “σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Η φετινή σύνοδος αναμενόταν να εξελιχθεί σε ένα “μεγάλο γεγονός” για τη χώρα που τη φιλοξενεί την Αργεντινή καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα του είναι και πάλι έτοιμη να εξελιχθεί οικονομικά μέσω επενδύσεων. Όταν εκλέχθηκε το 2015 ο Μάκρι είχε υποσχεθεί πως θα προωθούσε μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις επενδύσεις και τις αγορές προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση. Τρία χρόνια μετά όμως η ατζέντα είναι διαφορετική καθώς κυριαρχούν παγκοσμίως ο προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και όχι η παγκοσμιοποίηση. Και ενώ τις επόμενες μέρες ο κ Μάκρι θέλει να δώσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους ηγέτες, η συγκυρία εντός της χώρας δεν τον ευνοεί. Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά υψηλός, η ανάπτυξη περιορισμένη ενώ το πέσο έχει πέσει κατά πολύ με τη χώρα να έχει πάλι δανειστεί από το ΔΝΤ 57 δισ δολάρια ώστε να βγει από την κρίση. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή για έναν πρόεδρο που επιδώκει την επανεκλογή του το 2019.
Στη Γερμανία τα δίκτυα επικεντρώνονται στη μηχανική βλάβη που υπέστη το κυβερνητικό αεροσκάφος “Κόνραντ Αντενάουερ” μόλις είχε ξεκινήσει το ταξίδι με προορισμό την Αργεντινή. Εξαιτίας αυτής της βλάβης η Άγκελα Μέρκελ δεν θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της G20 στο Μπουένος Άιρες ενώ θα διαταραχθεί και το πρόγραμμα των συναντήσεων της με τους προέδρους των ΗΠΑ, Κινας, Ρωσίας και Ινδίας.

“Τι κουβαλούν στις βαλίτσες τους οι δυο παλιόφιλοι;” Το ζευγάρι που εκπροσωπεί την Ε.Ε, οι πρόεδροι Ντ. Τουσκ και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ίσως να κουβαλούν μαζί τους μια αίτηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο για περισσότερες αμερικανικούς γενετικώς τροποποιημένους σπόρους (σόγια) ή ίσως νέα στοιχεία για τα ποσοστά υγροποιημένου φυσικού αερίου αγοράζουν τελικά οι Ευρωπαίοι από τις ΗΠΑ σχολιάζει το Politico. Τι θα επιδιώξουν να αποφύγουν… “Ανησυχούμε με το μορατόριουμ σχετικά με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία” ανέφερε ο επίτροπος προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ σύμφωνα με ανακοίνωσή του. “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη πιθανότητα να λήξει σύντομα”. Ίσως θα δουμε ενα ταγκό μεταξύ Ντόναλντ και Ζαν Κλωντ στο Μπουένος Άιρες; “Ο Γιούνκερ είναι ενας πολύγλωσσος διεθνιστής. Ο Τραμπ ένας αυτοαποκαλούμενος εθνικιστής που μιλά μόνο Αγγλικά και ποτέ δεν του αρέσει πραγματικά να φεύγει από τις ΗΠΑ. Ο Γιούνκερ ειναι ο γιος ενός εργάτη ενώ ο Τραμπ ενός πολυεκατομμυριούχου… Πρόκειται για ένα ζευγάρι ετερώνυμο… αλλά τα βρίσκουν”.

Από την πλευρά του, o Εμανουελ Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion οτι ενώ η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ είναι “ιστορική” κάποιες από τις πρόσφατες αποφάσεις του Τραμπ “έχουν στραφεί εναντίον των συμμάχων του”. Ο Γαλλος πρόεδρος επίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας “τετ α τετ συνάντησης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και του εμπορικού τους πολέμου που είναι καταστροφικός για όλους”. Επίσης τόνισε ότι εν μέσω της ανόδου του λαϊκισμού και των εξωτερικών απειλών, η Ε.Ε θα πρέπει να εμφανιστεί πιο ενωμένη. “Ενώ η Ε.Ε δεχόταν επιθέσεις από τις εμπορικές κυρωσεις των ΗΠΑ, αντέδρασε ενωμένα και άμεσα” είπε. “Αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια”.

Στις ΗΠΑ:

Φωτογραφίες του Μάικλ Κοέν έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης “κοσμούν” τα πρωτοσέλιδα τόσο του αμερικανικού όσο και του διεθνούς Τύπου καθώς ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντ. Τραμπ παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδορκία σε σχέση με την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, στις ΗΠΑ.
Οι FT αναφέρουν ότι ο κ Κοέν παραδέχθηκε ότι είχε εργαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επέτρεπε την ανέγερση ενός πύργου στη Μόσχα έως τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, προτού δηλαδή ο Τραμπ εξασφάλιζε την υποψηφιότητα του
Ο Guardian περιγράφει την κατάθεση του ως “εκρηκτικη” καθώς αναφέρει πως επί της ουσίας οδηγεί τον Αμερικανό πρόεδρο σε μεγαλύτερο “πολιτικό κίνδυνο”.
Εκρηκτικός είναι και ο τίτλος της WSJ καθώς επισημαίνει πως “Ο Κοέν παραδέχεται ότι ο Τραμπ κρατούσε ενεργό το πρότζεκτ για τον πύργο στη Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας”. Ο Μάικλ Κοέν δήλωσε στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ ότι είπε ψέμματα στο Κογκρέσο ώστε να υποτιμηθεί η εμπλοκή του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 αυξάνοντας την πίεση στο πρώην αφεντικό του εν μέσω των συνεχιζόμενων ερευνών για τις σχέσεις του Ντ. Τραμπ με τη Ρωσία. Επί της ουσίας χθες ο Κοέν συμφώνησε σε συμβιβασμό με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και η οποία προβλέπει ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ θα ομολογήσει ότι ψευδόρκησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποκρύπτοντας ότι ο Ντ. Τραμπ είχε προσπαθήσει να κατασκευάσει “πύργο” στη Μόσχα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής ο Κοέν θα δώσει δεκάδες ώρες δυνητικά επιβαρυντικών καταθέσεων εναντίον του Τραμπ όπως ορίζει ο συμβιβασμός με τον Μιούλερ και το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά που ο Κοέν ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Θα ομολογήσει ότι είπε ψέμματα πως οι συνομιλίες για το πρότζεκτ είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 ενώ στην πραγματικότητα είχαν συνεχιστεί έως και τον Ιούλιο του 2016. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι ενεπλάκη σε συνομιλίες για την κατασκευή πολυώροφου ξενοδοχείου στη ρωσική πρωτευουσα.

Στη Βρετανία:

Οι Τimes αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται πρόθυμοι να προσφέρουν στη Βρετανία μια τρίμηνη παράταση του Άρθρου 50 προκειμένου να παρεμποδίσουν το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο που θα προκαλέσει η καταψήφιση της συμφωνίας.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι 100 Συντηρητικοί βουλευτές λένε πως θα ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας που θα φέρει η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit  Η εν λόγω εφημερίδα επίσης τονίζει πως ολοένα και περισσότεροι υπουργοί αμφισβητούν την αξία της περιοδείας της πρωθυπουργού σε όλη την επικράτεια προκειμένου να “πείσει” τους ψηφοφόρους για τη σημασία της συμφωνίας, καθώς το ζητούμενο είναι να “κερδίσει” τους συναδέλφους της στο Γουέστμινστερ. “Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται για φέτος” εκτιμούν κάποιοι βουλευτές που μιλούν στην εφημερίδα “i” καθώς μάλλον δεν θα πάνε διακοπές τα μέλη του Κοινοβουλίου αν δεν περάσει η συμφωνία.

Από την πλευρά της η Daily Mail συνεχίζει να παροτρύνει τους βουλευτές “να συνέλθουν” και να στηρίξουν τη συμφωνία καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές ή αυτές που υπάρχουν είναι “πολύ χειρότερες”. Για τον Guardian η αποτυχία της Μέι να συμβιβαστεί έχει δημιουργήσει τα σημερινά της προβλήματα. “Απλώς επαναλαμβάνει τα θέλω της κάνοντας την ήττα της πιο πιθανή και τις εναλλακτικές που απορρίπτει πιο πιθανό να επικρατήσουν”.
Η Sun ισχυρίζεται ότι η απάντηση “βρίσκεται ενώπιον της πρωθυπουργού”. Αναφέρει πως θα πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να απαιτήσει νέα ρύτρα που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να θεσει τέλος στο backstop, όποτε το επιθυμεί χωρίς η Ε.Ε να κρατά “όμηρο” το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως η Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την πρόταση του BBC για ντιμπέιτ με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στις 9 Δεκεμβρίου, δυο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία. Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών αντιπροτείνει να διεξαχθεί το ντιμπέιτ στο ITV.
“Δεν προκειται για ένα ντιμπέιτ, που θα αφορά τους υπέρμαχους της παραμονής και τους υπέρμαχους της εξόδου” δηλωσε η πρωθυπουργός αναφερόμενη στην απόφασή της να μην περιληφθουν στο ντιμπέιτ οι Μπόρις Τζόνσον και Νίκολα Στάρτζεον

Στη Γερμανία:

Η Die Welt αναφέρει ότι η Μπούτεσταγκ ψήφισε μετά από πολύωρη συνεδρίαση τη στήριξή της στο Σύμφωνο Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Γύρω στα 170 άτομα της εισαγγελίας και της αστυνομίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έφοδο σε έξι κτήρια της Deutsche Bank στην περιοχή της Φρανκφούρτης όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας αναφέρει η DW. Οι έρευνες στρέφονται εναντίον δυο συνεργατών της τράπεζας και ενδεχομένως άλλων υπευθύνων και βασίζονται στην υποψία ότι η Deutsche Bank βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν υπεράκτιες εταιρείες (οffshore) σε φορολογικούς παραδείσους και ότι μεταβίβασε σε λογαριασμούς της τράπεζας χρήματα που προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα. Παρότι η Deutsche Bank διέθετε εξ αρχής ενδείξεις ότι πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος δεν πρεσέφυγε στη δικαιοσύνη όπως όφειλε. Μέσω εταιρείας που ανήκει στην Deutsche Bank και έχει έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους εξυπηρετούνταν μόνο το έτος 2016 πάνω από 900 πελάτες και ένας όγκος συναλλαγών ύψους 311 εκατομμυρίων ευρώ. Με μήνυμα της στο twitter η Deutsche Bank επιβεβαίωσε την έφοδο της αστυνομίας και ενημερώνει πως οι έρευνες σχετίζονται με τα λεγόμενα Panama Papers. Τα έγγραφα του Παναμά που αποκάλυψε το 2016 ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων αφορούν 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικών εγγράφων με λεπτομερείς πληροφορίες για πάνω από 200.000 υπεράκτιες εταιρείες που ιδρύθηκαν για πλούσιους πελάτες προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση εσόδων τους.

Στη Γαλλία:

Ενόψει ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Ιλίσια Πεδία ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι το δημοφιλές μέρος θα κλείσει και δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τη Figaro, ενώ οι πεζοί θα υπόκεινται σοβαρούς ελέγχους.

Στην Ισπανία:

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση από τη μέρα που έγινε πρωθυπουργός της Ισπανίας καθώς την Κυριακη θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία, οι πρώτες από μια σειρά τοπικών εκλογών σε όλη τη χώρα. Το διακύβευμα για το κυβερνών κόμμα στην πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ισπανίας και την τρίτη μεγαλύτερη σε οικονομική ανάπτυξη είναι αν θα κατορθώσει να κρατήσει το προπύργιό του… που το κρατά εδώ και 40 χρόνια. Μια δημοσκόπηση για την El Pais δείχνει πάντως τους Σοσιαλιστές να προηγούνται διεκδικώντας 40 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα να έρχεται δεύτερο διεκδικώντας 25 έδρες, την αριστερή συμμαχία Adelante Andalucía με 21 έδρες, τους Ciudadanos με 20 και τους ακροδεξιούς on 20 Vox μόλις 2. Ενόψει και των ευρωεκλογών έχει σημασία να προσέχει κανείς και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία.

Για ευρωεκλογές:

“Τα παραπολιτικά της μέρας” από το Politico όπου αναφέρει πως η Μαγκρέτ Βεστάγερ βρέθηκε χθες στο Παρίσι για να μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για ητν Ανταγωνιστικότητα και συναντήθηκε με τον Γαλλο πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ. Στο επίκεντρο δεν βρέθηκε το θέμα του φόρουμ αλλά μάλλον ο ρόλος που ενδεχομένως να διαδραματίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Αν είστε ήδη 18 χρονών… τότε μπορείτε να διεκδικήσετε ένα από τα 12.000 δωρεάν εισιτήρια για ένα ευρωπαϊκό τουρ το επόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει δωρεάν εισιτήρια του τρένου (Interrail) για κάθε Ευρωπαίο που κλεινει φέτος τα 18. Η προθεσμία λήγει το μεσημέρι της Τρίτης, 12 ώρα Βρυξελλών.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα