back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Αθήνα μέσα από τη φωτογραφική ματιά προσφύγων

Διαβάστε επίσης

 Ένταξη προσφύγων με όχημα την τέχνη

14 γυναίκες και άνδρες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν ξεναγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεαι αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους μνημεία της πόλης.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους, η έκθεση «Οικείες κληρονομιές: Η Αθήνα μέσα από το φακό των προσφύγων», μπορούν οι Αθηναίοι να απολαύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου, καθημερινά στο Ωδείο Αθηνών.

Το έργο

Η δράση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόθεση η ενσωμάτωση και ενδυνάμωση προσφύγων μέσα από την τέχνη. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Με αφετηρία το Πολεμικό Μουσείο, οι πρόσφυγες περπάτησαν στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, το Ωδείο Αθηνών, το Παγκράτι, το Καλλιμάρμαρο, τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Αψίδα του Αδριανού για να καταλήξουν στο Σύνταγμα. Από τις 800 φωτογραφίες, που συγκεντρώθηκαν επιλέχθηκαν οι 30 οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση.

Φωτογραφία Syed Rizvi

Ο στόχος

«Ο στόχος ήταν» λέει στον Αθήνα 9.84 η ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρίνα Νικόλοβα «να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας της πόλης που τους φιλοξενεί. Επίσης ένα άλλο ζητούμενο ήταν να βάλουμε τους συμμετέχοντες σε μία δημιουργική διαδικασία με τη βοήθεια των εργαλείων της Τέχνης της φωτογραφίας Επιλέξαμε τη φωτογραφία επειδή η γλώσσα της εικόνας θεωρούμε ότι είναι αναγνωρίσιμη σε όλους. Οι 14 συμμετέχοντες το ευχαριστήθηκαν, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για αυτούς. Η προηγούμενη ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία δεν αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμμετοχή, ωστόσο, ορισμένοι είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας. Κάποιοι φωτογράφιζαν για πρώτη φορά. Τους δώσαμε φωτογραφικές μηχανές και τους εξηγήσαμε βασικές τεχνικές φωτογράφισης. Το αποτέλεσμα θεωρούμε ότι έχει ενδιαφέρον για το κοινό, να δει την Αθήνα μέσα από το φακό των προσφύγων».

Syed Rizvi

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στο Ωδείο Αθηνών, ακολούθησε εκδήλωση -συζήτηση  με θέμα «Πολιτισμός, Πόλη, Πρόσφυγες – Σύγχρονες θεωρήσεις για την ένταξη μέσα από την τέχνη», με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ΜΚΟ, επιστημόνων και ερευνητών.

Info

Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Βασ. Γεωργίου B 17-19

Επιμέλεια της έκθεσης: Δημήτρης Χαλκιαδάκης, Μαρίνα Νικόλοβα

Διάρκεια της έκθεσης: 26 Νοεμβρίου 2018 – 1 Δεκεμβρίου 2018
Η είσοδο είναι ελεύθερη για το κοινό

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα