back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

H απόφαση της Βραζιλίας και η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Διαβάστε επίσης

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη, της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP24) την Κυριακή, στο Κατοβίτσε, στην Πολωνία, η πολωνική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι έχει στόχο μέχρι το 2030 το 60% της ενέργειας της να προέρχεται από άνθρακα, προειδοποιώντας ότι τα υφιστάμενα πάρκα αιολικής ενέργειας θα εξαφανιστούν.

Η σύνοδος του 2019 για το κλίμα προγραμματιζόταν να διεξαχθεί από 11-22 Νοεμβρίου στη Βραζιλία, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την οργάνωση και τη φιλοξενία της διεθνούς συνόδου.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε μόλις εχτές ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η Βραζιλία ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εκεί βρίσκεται το 60% της επιφάνειας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που θεωρείται «ο πνεύμονας του πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε υπογράμμισε πως «η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό με στρατηγική «να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία παγκοσμίως έως το 2050». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κλιματική ουδετερότητα είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού που αφορούν τη θερμοκρασία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, από πλευράς, χαιρετίζει «την ενθαρρυντική ανακοίνωση της Γερμανίας που διπλασιάζει στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ την συνεισφορά στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα μόλις λίγες ημέρες πριν από την COP24 .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα