back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Όλαφ Σολτς ζητά μετατροπή της έδρας της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έδρα της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Εμβάθυνση της συνεργασίας των μελών της ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο ζήτησε ο Όλαφ Σολτς. Στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε μεσοπρόθεσμα να μετατραπεί η έδρα της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η ΕΕ πρέπει να έχει μία ενιαία φωνή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αντάλλαγμα θα ορίζει μόνιμα πρέσβη της ΕΕ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών”, διευκρίνισε ο Σολτς, αναγνωρίζοντας, ωστόσο ότι “είναι σαφές πώς θα χρειαστεί προσπάθεια προκειμένου να πεισθεί το Παρίσι”. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μίας αυστηρής εξοπλιστικής πολιτικής.

“Η ΕΕ δεν αποτελεί μόνο μία κοινή εσωτερική αγορά με παραπλήσια μοντέλα οικονομίας και κράτους πρόνοιας. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο πολιτική και πιο ισχυρή προκειμένου να την παίρνουν στα σοβαρά όχι μόνο τα κράτη ανά τον πλανήτη, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες της”, επεσήμανε ο Σολτς.

Η απάντηση της Γαλλίας

To Παρίσι πάντως δεν είδε θετικά την πρόταση του Σολτς. Ο γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ζεράρ Αρόντ, έγραψε στο Twitter ότι η υλοποίησή της είναι αδύνατη από νομικής άποψης, διότι αντιβαινει στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η αλλαγή του οποίου δεν είναι πολιτικά εφικτή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα