23.4 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Αντιδράσεις στην προσπάθεια της Χ.Α. να ηγηθεί «κύματος» μαθητικών καταλήψεων – Συλλαλητήριο κατά των καταλήψεων στα Προπύλαια

✚ ΑΘΗΝΑ

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

co-Athens Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens,...

Συμπεριφορά καταναλωτή, Neuromarketing και Team building στο Innovathens

Τρία σύγχρονα και εποικοδομητικά επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνει το INNOVATHENS Powered by Samsung στον χώρο του στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων,...

Δήμος Αθηναίων: 1.350 νέοι κάδοι απορριμμάτων στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας

Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι συστηματικές εργασίες και παρεμβάσεις από τον Δήμο Αθηναίων αλλάζουν...

Παιχνίδια πόλης για την ισότητα στην Κυψέλη

Δύο ακόμα διαδραστικά παιχνίδια πόλης για τους εφήβους της Κυψέλης σχεδιάζονται για αυτόν τον Σεπτέμβριο από το Impact Hub Athens, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού...

Χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση φαίνεται να είναι το «κάλεσμα» ακροδεξιών οργανώσεων για καταλήψεις σχολείων με αφορμή το μακεδονικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπερνούν τα 25 τα σχολεία που έχουν κλείσει κατά μέσο όρο για μια-δυο μέρες, με κύριο πρόταγμα να μην «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και γονείς εκφράζουν ανησυχίες για κλιμάκωση και πρόκληση επεισοδίων υποδαυλιζόμενων από τη Χρυσή Αυγή, ενόψει και του συλλαλητηρίου την Πέμπτη στα Προπύλαια από μαθητές που είναι κατά των καταλήψεων, στη σκιά και των κυρηγμάτων μίσους στα οποία έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες ακροδεξιοί κύκλοι.

Το θέμα έχει εξελιχθεί σε πεδίο ευρύτερης αντιπαράθεσης και εντός σχολικών μονάδων, προκαλώντας αντιδράσεις και στα κόμματα.

Πάντως γονείς και καθηγητές δεν ανησυχούν τόσο για τον αριθμό των καταλήψεων, όσο για την αφορμή, και καλούν τους μαθητές να μην παρασύρονται από τέτοιου είδους μηνύματα και παραινέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, τα σχολεία που τελούσαν ή τελούν υπό κατάληψη δεν ξεπερνούν συνολικά τα 25 και σε κανένα από αυτά δεν σημειώθηκε κατάληψη διαρκείας.

Μια μικρή ομάδα μαθητών, συνήθως χωρίς καμία έγκριση από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, βάζει λουκέτο στο σχολείο πριν αρχίσουν τα μαθήματα, και αποχωρεί λίγες ώρες μετά, χωρίς κατά κανόνα κάτι τέτοιο να επαναλαμβάνεται και την επόμενη ημέρα.

Κ. Γαβρόγλου: «Δάκτυλος της Χρυσής Αυγής»

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα, φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με απεσταλμένους τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής τους δράσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογραμμίζει: «Θυμίζουμε ότι ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας.Θυμίζουμε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας. Να μην επιτρέψει σε φασιστικές συμμορίες να δράσουν ξανά στις γειτονιές.Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το «όχι» της κοινωνίας και της νεολαίας μας».

Και ο κ. Γαβρόγλου καταλήγει: «Καλώ τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς «ναι μεν αλλά» και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους. Περιμένω να το κάνουν. Καλούμε τα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές.Το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών».

Γ. Καμίνης: «Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Χ.Α.»

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος σε αυστηρό ύφος διαμηνύει ότι «η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας».

«Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της» καταλήγει ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

Αντιδράσεις και στην Βουλή

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκάλεσε το νέο φασιστικό παραλήρημα Χρυσαυγίτη Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής, υπέρ των καταλήψεων στα σχολεία για τη Μακεδονία, ο οποίος απείλησε με έκτροπα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Πέμπτης αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας «κύματος» καταλήψεων στα σχολεία.

«Πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια της ΧΑ να σπείρει το εθνικιστικό φασιστικό δηλητήριο στους μαθητές των σχολείων. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον κίνδυνο και την προσπάθεια στα νέα παιδιά, που ενδεχομένως παρασύρονται από αυτό που λέγεται αγάπη στην πατρίδα να το δουν με ένα διαστρεβλωμένο τρόπο» σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

«Εγώ δεν χαρίζω αυτά τα παιδιά που κάνουν καταλήψεις για το Μακεδονικό στη ΧΑ, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ηθικό δικαίωμα να μιλά, καθώς κάποτε εμφανιζόταν ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος και τώρα κατηγορεί τους μαθητές γιατί υποστηρίζουν πράγματα με τα οποία διαφωνεί η κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Να μείνουν μακριά οι νοσταλγοί της χούντας από μαθητές και σχολεία, και να ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη της ΧΑ, με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Για νέο κίνδυνο για τη δημοκρατία με την εισβολή της ΧΑ στα σχολεία έκανε λόγο ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, λέγοντας ότι η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατευθεί και να βάλει φρένο στην ασυδοσία.

«Οι φασίστες της ΧΑ κηρύττουν σήμερα τον εθνικισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς γιατί μισούν όλους τους λαούς» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Υπό κατάληψη το Α’ Γενικό Λύκειο Κορυδαλλού

Εν τω μεταξύ σε κατάληψη του Α’ Γενικού Λυκείου Κορυδαλλού «Μίκης Θεοδωράκης», προχώρησαν το πρωί μαθητές οι οποίοι ανήρτησαν πανό για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι μαθητές αποχώρησαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί, παρά το γεγονός ότι, το 15μελές συμβούλιο είχε επαναβεβαιώσει την απόφαση για συνέχιση της κατάληψης έως το μεσημέρι.

Εξω από το σχολείο υπήρχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων.

Κανονικά η παράδοση των μαθημάτων στο Β’ Λύκειο Κορυδαλλού, ενώ και το Γ΄ Λύκειο τελεί υπό κατάληψη για αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα ζητήματα.

Η Ε. Ζωγραφάκη στον “Αθήνα 9.84”

“Πίσω από τις κινητοποιήσεις των μαθητών κρύβεται η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιά μορφώματα, όπως αυτό φάνηκε και από τη στήριξη που παρείχαν ανοικτά σε αυτές , οι βουλευτές της Χ.Α μέσα στη Βουλή” δήλωσε στον “Αθήνα 9,84” η κα Ελένη Ζωγραφάκη πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και μέλος του δ.σ . “Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν θα χαρίσουμε τα παιδιά μας σε κανέναν. Δεν θεωρούμε ότι, ακόμα και αυτά που συμμετέχουν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις , εμφορούνται από ακροδεξιές αντιλήψεις”.

Η κα Ζωγραφάκη στην εκπομπή “Ντάμες σπαθί” με την Ελευθερία Κουμάντου και την Ελεωνόρα Ορφανίδου, ανέφερε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από όλο το δημοκρατικό φάσμα προκειμένου να “τσακιστούν τέτοιες αντιλήψεις, να εντείνουμε την διδασκαλία για το τί είναι ο φασισμός”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης με την οποία στήριζε τις κινητοποιήσεις η κα Ζαχαράκη είπε : “Είναι άλλο πράγμα ο πατριωτισμός και άλλο να ενστερνίζεσαι τέτοιες ιδέες όπως δείχνει και το τελευταίο κομμάτι της ανακοίνωσης, τους το οποίο αλίευσαν μέσω διαδικτύου από τη δήλωση του βουλευτή της Χ.Α Χρήστου Παππά. Πρόκειται για μία αλλαγή κατεύθυνσης της ΔΑΚΕ που ξεκίνησε πέρσι και συνεχίζεται η οποία έχει εκφραστεί και σε άλλα θέματα. Δεν πρόκειται δηλαδή για μία τοποθέτηση της τοπικής ΔΑΚΕ, η στροφή είναι από την κεντική ΔΑΚΕ”

Ισίδωρος Ρούσσος – Δ. Κωστάκος

Χ. Θεοχάρης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε και θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

"Η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε και θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και για αυτό θα δουλέψουμε εντατικά και συστηματικά", επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ...

ΗΠΑ: Λιγότεροι απ’ ό,τι αναμενόταν συμμετείχαν σε συγκέντρωση των ακροδεξιών Proud Boys στο Πόρτλαντ

Περίπου χίλιοι υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, μερικοί οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Πόρτλαντ της αμερικανικής πολιτείας του Όρεγκον για μια σε μεγάλο...

Βέλγιο-Covid-19: Στις 23:00 θα κλείνουν τα μπαρ από αύριο

Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έλαβαν χθες, Σάββατο, οι αρχές των Βρυξελλών έπειτα από συνεδρίαση τριών ωρών, στην οποία συμμετείχαν τόσο οι...

43ο Φεστιβάλ Δράμας: O Χρυσός Διόνυσος στην «Bella» της Θέλγιας Πετράκη

Η «Bella» της Θέλγιας Πετράκη, ένα υβριδικό φιλμ (μυθοπλασία μαζί με τεκμηρίωση) για τη σχέση ενός ζευγαριού που βιώνει από απόσταση (Ελλάδα και Σοβιετική...

Συνωστισμός στις πλατείες παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Αίσθηση προκαλούν οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και εμφανίζουν μεγάλο αριθμό νεαρών να συνωστίζονται σε πλατείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς...

Β. Κικίλιας: Όσο συνεχίζεται ο συνωστισμός στις πλατείες θα μπαίνουν μέτρα – Η συμβουλή στους γονείς του

Για τα μέτρα που βρίσκονται το τραπέζι για το περιορισμό του κορονοϊου και την συμβουλή που έδωσε στους γονείς του μίλησε μεταξύ άλλων ο...

Δελτίο ειδήσεων στις 10:00

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα κορονοϊού απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μέρες Ποδοσφαίρου 24-27 Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ

Μέρες Ποδοσφαίρου: ένα παιχνίδι για όλους 24-27 Σεπτεμβρίου 2020 Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σε έναν...

Δημιουργικό πρόγραμμα εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ξεκινά Το Impact Hub Athens “χτίζει” μια δημιουργική “Κυψέλη Μάθησης” για παιδιά και ενήλικες  Στις 5 Οκτωβρίου...

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

43 εκατ. ευρώ για τα αδέσποτα μέσω “Φιλόδημου” – Νέες πρωτοβουλίες παραχωρούνται στους Δήμους

Σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά τα έργα που μπορούν να κάνουν οι δήμοι της χώρας για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων...

Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο και κατάστημα παιχνιδιών από τον Δήμο Αθηναίων

Κώστας Μπακογιάννης: Δίπλα σε κάθε παιδί και κάθε οικογένεια Το νέο κοινωνικό κατάστημα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο...

Bottom Fullwidth