back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποτάμι: «Τα κονδύλια πάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, φθάνουν όμως στα hotspot;»

Διαβάστε επίσης

Τη διετία 2016 – 18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατ. ευρώ χωρίς να διευκρινίζεται για το πού ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, όπως προκύπτει- σύμφωνα με το Ποτάμι-από την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του κόμματος αναφορικά με τη διαχείριση κονδυλίων σε hotspot.

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι, αναφέρει χαρακτηριστικά: μετά το «φαγοπότι» στη σίτιση – που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Ποτάμι – φαίνεται πως πληθαίνουν τα «γκρίζα» σημεία στη διαχείριση των κονδυλίων στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, και στον τομέα της Υγείας, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών είναι απάνθρωπες.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσά από τα κονδύλια σε ποσοστό από 69% έως ακόμα και 92% ανάλογα με το πρόγραμμα, διατίθενται για δαπάνες προσωπικού, επισημαίνει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι, θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα: Ποιος είναι ο αριθμός και οι κατηγορίες του προσωπικού; Αν πρόκειται για υπάρχον προσωπικό ή νέες προσλήψεις; και αν πρόκειται για νέες προσλήψεις, πόσες είναι αυτές και ποιες διαδικασίες έγιναν;

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι έχουν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 794 χιλιάδων ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις προσφύγων σε νοσοκομεία των νησιών του Αν. Αιγαίου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία , όμως ,για το πού και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά.

Το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι μαζί με το υπόλοιπο υλικό για τις συμβάσεις στις δομές και τη σίτιση, είχε ζητήσει την κατάθεση των συμβάσεων και ιατρικού σκοπού, ωστόσο, όπως αναφέρει οι μόνες συμβάσεις που επισυνάπτονται στη σχετική απάντηση αφορούν στην προμήθεια 5 φωτοτυπικών μηχανημάτων, 8 υπολογιστών, 8 οθονών, 12 laptop, 3 εκτυπωτών, 4 σκάνερ και η αμοιβή των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης.

Για όλα τα παραπάνω, το Ποτάμι ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις με στοιχεία και όχι -όπως τονίζει -γενικόλογες περιγραφές και αποσπασματικά νούμερα.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα