back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Γενς Σπαν υπερασπίζεται το Hartz IV και ζητά αλλαγή νοοτροπίας των Γερμανών

Διαβάστε επίσης

Εναντίον σημαντικών αλλαγών στην επιδοματική πολιτική τάχθηκε ο Γενς Σπαν, ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας και διεκδικητής της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών, με φόντο την διένεξη για το Hartz IV, την τελευταία από μία σειρά μεταρρυθμίσεων στα κοινωνικά επιδόματα που εισήχθη με την “Ατζέντα 2010” του Γκέρχαρντ Σρέντερ και περιόρισε τις σχετικές παροχές.

Η καταβολή εισφορών χωρίς ανταποδοτικότητα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψή μου περί του συστήματος της κοινωνικής αγοράς. Όποιος εργάζεται πρέπει στο τέλος του μήνα να έχει περισσότερα χρήματα από κάποιον που δεν εργάζεται”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, και συμπλήρωσε: “Όποιος δεν σέβεται αυτή την αρχή, θέτει σε κίνδυνο την αποδοχή της αρχής αλληλεγγύης που διέπει το ασφαλιστικό μας σύστημα”.

“Εξαιρετικά άδικα” χαρακτήρισε ο Σπαν τα σχέδια αναδιαμόρφωσης του συστήματος χορήγησης επιδομάτων στους ανέργους για “όσους εργάζονται σκληρά και έχουν μόνο τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές”, όπως επεσήμανε. Πρόσφατα ο Σπαν είχε προκαλέσει αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι όποιος εισπράττει επίδομα ανεργίας δεν είναι απαραιτήτως φτωχός.

Η αναμόρφωση ή ακόμη και η κατάργηση της εν λόγω μεταρρύθμισης και η υιοθέτηση μίας ευνοϊκότερης για τους ανέργους αποτελεί αίτημα κυρίως των Σοσιαλδημοκρατών, παρότι την εισήγαγε ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ. Η επικεφαλής του κόμματος, Αντρεά Νάλες, έχει κάνει λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης της “Μεταρρύθμισης του Κράτους Πρόνοιας 2025”, δηλώνοντας: “Θα αφήσουμε πίσω μας το το Hartz IV”, ενώ και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει προτείνει την υιοθέτηση της “εγγυημένης ασφάλισης”.

Ο Σπαν τόνισε στην Handelsblatt: “H κατάσταση της γερμανικής οικονομίας μπορεί να είναι καλή, αλλά σκεπτόμαστε, ζούμε και εμπορευόμαστε σκεπτόμενοι μόνο το παρόν. Αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνουμε ψηφιακοί πρωταθλητές παγκοσμίως. Αυτή η νοοτροπία, αυτό το κίνητρο, αυτή η υγιής φιλοδοξία μού λείπει από τη Γερμανία”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα