back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τούσκ: Συστήνω στην ΕΕ να εγκρίνει τη συμφωνία του Brexit την Κυριακή

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι συστήνει στην ΕΕ να εγκρίνει αύριο στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για το Brexit.

Η δήλωση αυτή έγινε αμέσως μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέτρο Σάντσεθ από τη Βρετανική Κυβέρνηση για την υπόθεση του Γιβραλτάρ και ο οποίος αναίρεσε την απειλή του να μποϊκοτάρει τη Σύνοδο.
Είπε χαρακτηριστικά ότι έλαβε τις γραπτές εγγυήσεις που ζητούσε για το ρόλο της Ισπανίας στο βρετανικό αυτό έδαφος στο μέλλον (δηλαδή μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ).

Εν τω μεταξύ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα βρεθεί σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες για ένα τελευταίο γύρο συνομιλιών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για αύριο Σύνοδο Κορυφής.

Σε μία τελευταία δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρεττανίας θα την κάνει ένα “δορυφορικό κράτος”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακηρύξει στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit με την Βρετανία, ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη, σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου που επεξεργάστηκε το Reuters.

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το έγγραφο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα