back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρότσα: “Ποιά G20; Μπόκα-Ρίβερ”

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα μίλησε για το «σούπερκλασικο» του αιώνα, τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στην Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς ο οποίος σκεπάζει τα πάντα στη χώρα.

Ο Ρότσα με 27 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής φιλοξενήθηκε στην  αθλητική εκπομπή του Αθήνα 9.84, Sport City  και σχολίασε τόσο τον μεγάλο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, όσο και την ομάδα με την οποία διέπρεψε στη χώρα μας, τον Παναθηναϊκό.

Αρχικά, μιλώντας για τον Παναθηναϊκό και την πτωτική πορεία που δείχνει τα τελευταία χρόνια, ο Χουαν Ραμόν Ρότσα, είπε:

«Η ιστορία της ομάδας άρχισε να αλλάζει την εποχή που ήμουν καλεσμένος στον τελικό της UEFA ανάμεσα στη Γιουβέντους και τον Άγιαξ. Εκεί φάνηκε ότι κάτι πάει να αλλάξει, αφού τότε ξεκινήσαμε μια περιπετειώδη προετοιμασία.

Η ισορροπία στο ελληνικό ποδόσφαιρο χάλασε με το θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη. Στους αγώνες με Ρόζενμποργκ και Λέγκια άλλαξε η ιστορία του Παναθηναϊκού. Εγώ αποχώρησα όταν ήμασταν πρώτοι στο πρωτάθλημα και χάσαμε από την Παναχαϊκή στην Πάτρα με 3-1. Μετά έφυγα και νομίζω ότι εκεί κάπου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, αφού τέλειωσε ανορθόδοξα μια εποχή. Η ομάδα είχε να δώσει πολλά. Είχε παίκτες καλούς, όμως οι Ζάετς και Καρούλιας δεν μπορούσαν να κρατάνε ισορροπίες και έτσι χάθηκε ο έλεγχος».

Μιλώντας για την καριέρα του και το πως έφτασε να αγωνίζεται στην Μπόκα, τόνισε:

«Το 1978 έφυγα με την οικογένεια μου για την Κολομβία. Ήμουν 23 χρονών και είχα τραυματισμό σε κοιλιακούς και προσαγωγούς, όμως το πάλεψα, έγινα καλά και έπαιζα συνέχεια και έπειτα επέστρεψα πίσω στην Αργεντινή για διακοπές. Μια μέρα ο πατέρας μου μου λέει «Χουάν, κάποιος πήρε τηλέφωνο και μου άφησε αυτό τον αριθμό να πάρεις». Πήρα, ήταν ο Πολέτι που έπαιζε στον Ολυμπιακό και μου λέει «θέλεις να έρθεις στην Μπόκα;» Απάντησα «έρχομαι τώρα τρέχοντας». Πήγαμε στο σπίτι του προπονητή  Χουνα Κάρλο Λορέντσο, ένα μεγάλο όνομα και ισχυρή προσωπικότητα Κοιμόταν και δεν τολμούσε η γυναίκα του να τον ξυπνήσει. Όταν ξύπνησε έρχεται έξω και μου λέει «Σε θέλω, αλλά για την επόμενη χρονιά». Είμαστε πρωταθλητές Αργεντινής, Λατινικής Αμερικής και κόσμου. Που να σε βάλω τώρα να παίξεις; ποιόν να βγάλω για να παίξεις εσύ”

Πήγα στον πρόεδρο και με ρώτησε πόσα βγάζω στην Κολομβία και του απάντησα 100.000 δολάρια τον χρόνο. Αυτός μου είπε ότι «εμείς μέχρι 25.000 μπορούμε». Όπως ήταν φυσικό του απάντησα «Γίνεται και με αυτό το ποσό». Περίμενα ένα χρόνο, ούτε μου μιλούσε ο προπονητής, αλλά εγώ δούλευα. Η ομάδα είχε 36 επαγγελματίες. Ε, όταν μου δόθηκε η πρώτη ευκαιρία να παίξω, δεν βγήκα ποτέ ξανά από την ενδεκάδα. Θυμάμαι ότι όταν πήγα για πρώτη φορά στην Εθνική, έβλεπα παίκτες όπως ο Ερέδια, ο Αγιάλα  που έπαιζαν στην  Ρεάλ, και την  Ατλέτικο και αναρωτιόμουν «Πω πω, που είμαι;” Τότε ο Τσορίτο ένα παιδί που έπαιζε στη Ρεν  μου είχε πει ότι στο γήπεδο είμαστε όλοι ίδιοι, μη φοβάσαι τίποτα».

Για το Μπόκα – Ρίβερ:

«Είναι ΤΟ παιχνίδι. Νομίζω ότι συγκυρίες και συμπτώσεις τα έφεραν έτσι ώστε να  γίνει σήμερα ένα πραγματικά σπάνιο έως μοναδικό παιχνίδι. Νομίζω ότι αυτές οι δύο ομάδες να παίξουν στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μόνο εύκολο δεν είναι και δε θα συμβεί ποτέ ξανά, όσο ζούμε εμείς. Να σας πω και κάτι; Για κάποιους οπαδούς το πριν και το μετά του αγώνα αυτού, είναι σπουδαιότερο και από το παιχνίδι το ίδιο. Ακινητοποιούνται τα πάντα. Για να καταλάβεις ότι κάποιοι σχολιάζουν ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής είναι τυχερός γιατί όλοι στη χώρα μέχρι του χρόνου θα σχολιάζουν αυτό το παιχνίδι και δεν θα ασχολείται κανείς με τους G 20, τους οποίους θα φυλάνε 20.000 αστυνομικοί. Είναι ένα ματς γεμάτο συναισθήματα, έξω από το γήπεδο υπάρχουν είκοσι σημεία, όπου οι φίλαθλοι υποβάλλονται σε εξετάσεις καρδιάς για να δουν αν μπορούν να μπουν στο γήπεδο».

Για την κατάσταση στην Αργεντινή και τις εξελίξεις στην πολιτική:

«Στη χώρα έχουν ξεφύγει τα πράγματα με ναρκωτικά και παρανομίες, οπότε για αυτό υπάρχει ο φόβος ο κόσμος να στραφεί σε ακροδεξιό ηγέτη. Μπαίνουν μέσα στα σπίτια και κλέβουν. Αγοράζεις ένα σπίτι και ξοδεύεις περισσότερα για το κάνεις φρούριο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και μάλλον για αυτό πλέον υπάρχουν αναφορές στο όνομα του βραζιλιάνου ακροδεξιού ηγέτη, Ζάιχ Μπολσονάρο ο οποίος στη χώρα του είχε τεράστια στήριξη. Ο κόσμος στρέφεται στα άκρα, κι αυτό δεν καλό”

Στην Αργεντινή υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ επικίνδυνες. Έχω την κόρη μου που ζει σε μια περιοχή που δεν έχει πρόβλημα, όμως γενικά τα πράγματα είναι δύσκολα. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, βρήκαν ένα υποβρύχιο πριν από μια βδομάδα και το κρύβουν επειδή υπάρχει ενδεχόμενο να είναι της Αγγλίας και να μπήκε σε απαγορευμένη ζώνη. Ο φάκελος αυτός θα ανοιχτεί μετά από 70 χρόνια. Στην Αργεντινή ο κόσμος είναι γεμάτος από συναισθήματα και πολλές φορές αυτό είναι επικίνδυνο».

Για την εμπειρία του από τα ντέρμπι της Μπόκα με την Ρίβερ

«Έπαιξα σε έξι ντέρμπι, σε δύο επίσημα και τέσσερα φιλικά, αφού Μπόκα και Ρίβερ παίζουν και μεταξύ τους στα φιλικά. Τα δύο κανονικά ντέρμπι ήταν πολύ ωραία. Ήταν και άλλη εποχή. Όλοι οι παίκτες ήταν φίλοι μεταξύ τους. Παίζαμε σε άλλες πόλεις για τα εισιτήρια και δεν ερχόταν οι χούλιγκαν των δυο συλλόγων. Έχω μια φωτογραφία που ήμουν εξώφυλλο  στο “Grafico” όταν έπαιζα στη Μπόκα. Μέχρι να αγωνιστώ σε αυτή την ομάδα κανείς δεν με είχε βγάλει φωτογραφία όσο έπαιζα, με το που πήγα εκεί, έγινα δύο φορές εξώφυλλο. Όταν χτυπάει το whats up βλέπω αυτή τη φωτογραφία».

Ποιον θεωρείς μεγαλύτερη φυσιογνωμία στην ιστορία των Μπόκα – Ρίβερ;

«Έπαιξε στη Μπόκα από το 1963 μέχρι το 1970, είχε τα πάντα, ήταν καλός ποδοσφαιριστής. Το όνομά του είναι Άνχελ Κλεμέντε Ρόχα. Ήταν εξαιρετικός σε αυτά τα ματς και για μένα ήταν από τις πλέον θρυλικές μορφές αυτού του ντέρμπι, To βράδυ θα κάνω σχόλιο στην τηλεόραση, σε ένα ματς που είναι γεμάτο συναισθήματα. Όποιος χάσει δεν θα βγαίνει επί μέρες να πάει για καφέ, στον μπακάλη, δεν θα κυκλοφορεί. Όλη η χώρα ζει στους ρυθμούς του ματς. Η κόρη μου φόρεσε ήδη τη φανέλα της Μπόκα και θα πάει το βράδυ στον οβελίσκο να πανηγυρίσει αν κατακτήσουμε το τρόπαιο. Η αστυνομία είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, αλλά πριν από λίγο τις επέτρεψε. Άντε να γίνει ένα καλό ματς και να κερδίσει ο καλύτερος, η Μπόκα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα