back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απελάσεις και χορήγηση ασύλου στη Γερμανία: οι τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απελάσεων στη Συρία αιτούντων άσυλο που έχουν λάβει απορριπτικές απαντήσεις ή που έχουν διαπράξει αδικήματα, ο Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη: “Ως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να απελάσουμε σε καμία περιοχή της Συρίας κανέναν, ούτε τους εγκληματίες”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό SPIEGEL.

Αιτήματα για απελάσεις Σύρων που έχουν διαπράξει αδικήματα

Η αναστολή των απελάσεων στη Συρία εκπνέει τον Δεκέμβριο. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα. Αίτημα απέλασης στη Συρία προσφύγων που έχουν διαπράξει αδικήματα έχει διατυπωθεί και από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ και η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, γ.γ. της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφια διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, όπως και ο Γιόαχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, έχουν ταχθεί υπέρ αυτού του σεναρίου.

Το ατομικό δικαίωμα χορήγησης ασύλου στη Γερμανία

Συμμάχους, πάντως φαίνεται ότι αποκτά ο Φρίντριχ Μερτς, έταιρος διεκδικητής της προεδρίας της CDU, μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με το δικαίωμα χορήγησης ασύλου. Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στο Μπούντεσταγκ είχε αναφέρει σε πρόσφατο περιφερειακό συνέδριο, ενόψει του τακτικού συνεδρίου του κόμματος στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, στη Θουριγγία ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση εάν το ατομικό δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γερμανικού συντάγματος, “μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει”. Χθες ο Μερτς ανασκεύασε, σε άλλο περιφερειακό συνέδριο στη Σαξονία-Άνχαλτ, ξεκαθαρίζοντας: “Είμαι υπέρ της διατήρησης του ατομικού δικαιώματος στη χορήγηση ασύλου. Τελεία και παύλα”. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μία ευρωπαϊκή λύση είναι απαραίτητη.

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Ερνστ Γκ. Βάλτερ, στήριξε τον Μερτς, δηλώνοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: “Ο Φρίντριχ Μερτς έχει απόλυτο δίκιο να ασκεί κριτική στην δυσαρμονία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και γερμανική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Εάν δεν γίνει αυτή η κριτική, χώρες σαν τη Γερμανία στις οποίες είναι ενισχυμένο το ατομικό δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης στο πλαίσιο της δευτερογενούς μετανάστευσης”.

Τέλος, ο Βάλτερ, επεσήμανε ότι προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ, δεν αρκεί να διασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τη βοήθεια του Frontex και τη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, αλλά και να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα