back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βrexit: Κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών

Διαβάστε επίσης

Κατ’ αρχήν συμφωνία Βρετανίας-Κομισιόν, σε ένα κείμενο που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών και το οποίο μπορεί να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μία επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Μόλις έστειλα στους 27 ηγέτες της ΕΕ σχέδιο Πολιτικής Δήλωσης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής με πληροφόρησε ότι, συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών και κατέληξε σε καταρχήν σε πολιτικό επίπεδο, με την επιφύλαξη της επικύρωσης της από τους ηγέτες», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

Σημειώνεται ότι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατάφεραν κλείσουν μία τελική συμφωνία για το Brexit, στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες χτες το απόγευμα.

Η χθεσινή συνάντησή τους διήρκεσε, σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν 1,5 ώρα και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

«Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Γιούνκερ και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η δουλειά συνεχίζεται», επεσήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τη λήξη της συνάντησης, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Η Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες το Σάββατο, για να νέο γύρο συζητήσεων με τον Γιούνκερ. «Θα επιστρέψω στις Βρυξέλλες για περισσότερες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων ξανά με τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε αυτή τη διαδικασία με τρόπο που είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε στο BBC. «Υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», συμπλήρωσε.

Να παγώσει τη σύνοδο κορυφής για το Brexit ωστόσο απειλεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών.

Η γερμανίδα καγκελάριος άφησε να διαρρεύσει- μέσω των διπλωματών της στις Βρυξέλλες- ότι δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όταν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός την Κυριακή.

Όπως είπε, δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμη η συμφωνία πριν από τη Σύνοδο της Κυριακής. Διαφορετικά, η Μέρκελ δεν θα πάει στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη υπογράψει σχέδιο συμφωνίας 585 σελίδων που καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό των 39 δις λιρών και τα ιρλανδικά σύνορα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάσει τους όρους της πολιτικής διακήρυξης, σε μια περίληψη επτά σελίδων (του σχεδίου συμφωνίας 585 σελίδων που καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών), η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη πλευρά του, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είχε προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή διάσκεψης κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 άλλων κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9.30 π.μ. την Κυριακή πριν την άφιξη της Μέι, η οποία αναμένεται στις Βρυξέλλες στις 11 το πρωί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα