back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η συνεχιζομενη σύγκρουση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού ειναι ένα από τα βασικά θέματα στον ιταλικό και διεθνή Τύπο.

Για Ιταλία: Η Repubblica έχει αρκετά ρεπορτάζ για τις κυρώσεις που θα λάβει η Κομισιόν εναντίον της Ρώμης ενώ γράφει ότι το αίτημα των Βρυξελλών προς τη Ρώμη να αλλάξει τον προϋπολογισμό της έπεσε… στο κενό.
Η Corriere della Sera στο ρεπορτάζ της επικαλείται αξιωματούχο που παραδέχεται ότι η Ιταλία ενδέχεται να πωλήσει δημόσια ακίνητη περιουσία για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του προϋπολογισμού.
“Έφθασε η επιστολή απο τις Βρυξέλλες; Γιατί περιμένω επίσης τον Άγιο Βασίλη” ο τίτλος της Messaggero που δίνει έμφαση στη δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ματέο Σαλβίνι.
“Η Ιταλία είναι η νέα Ελλάδα” σύμφωνα με την Huffington Post που προσθέτει ότι η Ρώμη είναι “το μαύρο πρόβατο” της Ε.Ε.
“Η Ε.Ε πυροβόλησε και πάλι τα σχέδια του προϋπολογισμού της Ιταλίας” αναφέρει η DW.
“Γράφουν κάθε 15 λεπτά επιστολές στην κυβέρνησή μας. Όλοι αυτοί είναι απλά και μόνο σχολαστικοί γραφειοκράτες”, σχολίασε σκωπτικά σε τηλεοπτική εκπομπή ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι μιλώντας για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού θεωρεί ότι για τη μέτρια πορεία της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και για την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους της -που ξεπερνά πλέον το 130% του ΑΕΠ- ευθύνεται η δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ. Δεν θα δεχθούμε τις υποδείξεις των Βρυξελλών, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ιταλική συγκυβέρνηση της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Με αυτά τα δεδομένα η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών μοιάζει αναπόφευκτη, δεδομένου ότι ούτε η ΕΕ προτίθεται να υπαναχωρήσει στα ιταλικά αιτήματα. Ο αρμόδιος επίτροπος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δρομολογεί πλέον διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι το ιταλικό χρέος θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ρώμη, κι αυτό κόντρα στη συμφωνία με την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση για σταδιακή μείωση του χρέους. Οι αμφιβολίες για τις ιταλικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη διατηρούνται, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. “Ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό; Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση σε αυτήν την ερώτηση”, σχολίασε ο γάλλος επίτροπος, τονίζοντας ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει όπως αντέδρασε στο ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού.

Για επιβολή όρων που αφορούν τον προϋπολογισμό απαιτείται η συγκατάθεση των υπόλοιπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης. Για εκπλήρωση των όρων θα δοθεί προθεσμία τριών έως έξι μηνών στη Ρώμη. Μόνο μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας θα μπορούσε η Κομισιόν να επιβάλει χρηματικές κυρώσεις ή να αναστείλει την καταβολή ευρωπαϊκών πόρων στη Ρώμη. Μέχρι σήμερα η Κομισιόν δεν έχει φθάσει ποτέ στο σημείο να λάβει τόσο δραστικά μέτρα εναντίον κάποιας χώρας μέλους.

Σκοπός της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες, να μειώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και τους φόρους, αλλά και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις. Κατά την άποψη του ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζουζέπε Τρία, αυτό θα οδηγούσε εν τέλει σε τόνωση της ιταλικής ανάπτυξης και τελικά και σε μείωση του δημόσιου χρέους. Οι ειδικοί της Κομισιόν αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν άλλη άποψη επί του θέματος, θεωρώντας υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις των Ιταλών. Τα υψηλότερα ελλείμματα και οι αυξανόμενες δαπάνες αναχρηματοδότησης του χρέους θα προκαλούσαν κρίση στο ήδη ασθενές ιταλικό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιώντας ότι στο τέλος το ιταλικό κράτος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με αδυναμία πληρωμών. «Η κυβέρνηση ρισκάρει την ευημερία των Ιταλών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών προς τους κυβερνώντες στη Ρώμη να τηρήσουν τους προβλεπόμενους κανόνες, ο ιταλός υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης Λουίτζι ντι Μάιο καθιστά σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να αλλάξει κανέναν από τους πυλώνες του σχεδίου προϋπολογισμού της.

Πάντως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι σύνθετη και απαιτεί ένα πλέγμα διαβουλεύσεων και αποφάσεων από τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη του ευρώ. Σε μερικές εβδομάδες η ΕΕ θα αποστείλει κατάλογο μέτρων στη Ρώμη, η οποία θα κληθεί να ανταποκριθεί εντός τριών με έξι μηνών. Οικονομολόγοι προειδοποιούν όμως ότι οι διεθνείς δανειστές της Ιταλίας δεν θα κάνουν τόση υπομονή, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς και συνακόλουθα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ήδη βεβαρημένο ιταλικό προϋπολογισμό. Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο νέος συνασπισμός στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο, το λεγόμενο σπρεντ στα ιταλικά ομόλογα έχει διπλασιαστεί και κινείται σήμερα στην περιοχή των 330 μονάδων βάσης. Εάν ξεπεραστεί το επίπεδο των 400 μονάδων, η κατάσταση θα είναι κρίσιμη, όπως ομολόγησε ακόμη και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι προ εβδομάδων. Εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στη δυνατότητα εισαγωγής παράλληλου νομίσματος για εξόφληση των λογαριασμών του δημοσίου και είσπραξη των φόρων. Ωστόσο, η κυκλοφορία ενός τέτοιου νομίσματος δεν προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης.

Η Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι «η Κομισιόν έχει κάνει μέχρι τώρα τα πάντα σωστά στην αντιπαράθεση με την Ιταλία για τα χρέη. Οι λαϊκιστές στη Ρώμη αδιαφόρησαν με τόση θρασύτητα για τα συμφέροντα των υπόλοιπων κρατών μελών (σ.σ. της ευρωζώνης), ώστε δεν επιτρέπεται να προσδοκούν ότι θα υπάρξει προθυμία για παροχή βοήθειας. Όποιος επιμένει να πορεύεται με εγωιστικό τρόπο δεν μπορεί να προσδοκά αλληλεγγύη σε ώρα ανάγκης», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Στουτγάρδης.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για βαθμιαία αντιστροφή του κλίματος στην Ιταλία εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και εστιάζει σε δύο πολιτικές προσωπικότητες: «Οι ισχυροί άνδρες της Ρώμης Σαλβίνι και Ντι Μάιο χλευάζουν την ΕΕ και τις προειδοποιήσεις της –ακόμη. Διότι με τα αυξανόμενα επιτόκια (σ.σ. δανεισμού) το κλίμα στην Ιταλία επιδεινώνεται εμφανώς. Στο μεταξύ το αίσθημα των ψηφοφόρων μετράει λιγότερο από τις τσέπες τους». Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει τον κίνδυνο η αταλάντευτη στάση της ιταλικής κυβέρνησης να καταλήξει σε «αυτογκόλ» και αναφέρει: «Στον Βορρά της χώρας, όπου βρίσκεται σημαντικό μέρος του ιταλικού πλούτου και όπου παράγεται ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του ΑΕΠ, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη. Πολλοί επιχειρηματίες από το Βενέτο, τη Λομβαρδία, το Πιεμόντε και την Εμίλια-Ρομάνια φοβούνται ότι οι θυσίες και οι κόποι τους κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης ήταν άσκοπα, ότι τα πάντα καταρρέουν πάλι τώρα μόνο επειδή οι κυβερνώντες λαϊκιστές προσδοκούν βραχυπρόθεσμα περισσότερη συναίνεση βάζοντάς τα με την ΕΕ».

Η SZ παρατηρεί ότι η Ιταλία απομονώνεται στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ακόμη και «οι δήθεν φίλοι των λαϊκιστών, οι κυβερνήσεις σε Βιέννη και Βουδαπέστη, ζητούν σκληρά μέτρα για τους παραβάτες των κανόνων στη Ρώμη».
Η Tageszeitung του Βερολίνου θεωρεί ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» και αναφέρει ότι το 2002 ο τότε γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέβαλε στις Βρυξέλλες να μην απειληθεί η Γερμανία με διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος «λόγω επικείμενων εκλογών». Σύμφωνα με την TAZ, «αυτό το συμβάν θεωρείται από πολλούς ο πρώτος θάνατος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο οι ιδρυτές ήθελαν να προστατεύσουν το ευρώ το 1997. Η Κομισιόν έμοιαζε τότε ασήμαντη. Και μέχρι σήμερα –εξαιτίας και της επιείκειας που είχε επιδειχθεί τότε (σ.σ. στη Γερμανία)- υπήρξαν πολλές ακόμη παραβιάσεις των κανόνων».

Στο μεταξύ, ο Αλέσιο Τέρτσι, οικονομολόγος του ερευνητικού Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, επισήμανε στην DW ότι κατά τη γνώμη του υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: “Το καλύτερο σενάριο θα ήταν οι κυβερνώντες στη Ρώμη να μην έχουν ιδέα τι κάνουν. Το χειρότερο σενάριο είναι να θέλουν να προκαλέσουν μια κρίση, η οποία θα οδηγήσει τελικά σε εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος στην Ιταλία και σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη”. Σύμφωνα με τον ιταλό οικονομολόγο, οι συμπατριώτες του θα έχαναν έτσι μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους ενώ το ιταλικό ΑΕΠ θα σημείωνε σοβαρή κάμψη.
Λιγότερο δραματική είναι η ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, το οποίο σημειώνει σε ανάλυσή του ότι οι αγορές θα επιδείξουν κι άλλη υπομονή απέναντι στην Ιταλία. Εάν η ιταλική ανάπτυξη δεν υποχωρήσει εξαιτίας εξωτερικών σοκ, τότε το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους μπορεί να διατηρηθεί σε επιτρεπόμενα πλαίσια, εκτιμούν αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι “μια κρίση δεν είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας”.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της μια δεύτερη ύφεση”, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico στις Βρυξέλλες, υιοθετώντας πάντως πιο διαλλακτικό τόνο: «Ελπίζω η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν να περιορίσουν τις αλληλοκατηγορίες και να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας». Η χώρα της Ιβηρικής, μετά από χρόνια εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας, συμφώνησε με την Κομισιόν σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και δεν εξαρτάται πια από τον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ. Ο ισπανός υπουργός προειδοποίησε ακόμη ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να τηρήσει απέναντι στην Ιταλία εξίσου σκληρή στάση και να επιβάλει τα δρακόντεια μέτρα που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ στην Ελλάδα.

Για Brexit: “Η Ε.Ε καλωσορίζει την καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της συνθηκης για το Brexit” αναφέρουν οι FT.
“Ταξίδι – αστραπή της Μέι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit την παραμονή της Συνόδου” αναφέρει ο Guardian. Η Μέι θα ταξιδέψει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Σάββατο προκειμένου να συναντηθεί με τον Άγκελα Μέρκελ καθώς η δεύτερη απείλησε να τινάξει τη Σύνοδο Κορυφής στον “αέρα”. Μετά από δύο ώρες συνάντησης με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα, που θα πρέπει να επιλυθούν. Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί σε Ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Μέι την Κυριακή στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Εχει ήδη απαιτήσει να ολοκληρωθεί η συμφωνία στην ώρα της και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνάντηση της Κυριακής. Η εξέλιξη αυτή απείλησε να “τινάξει στον αέρα” τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συμφωνία σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία και ενώ εκκρεμεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το “απογευματινό τσάϊ” που πήραν οι Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την Τερέζα Μέι ήταν τελικά καθοριστικό. Έτσι έπρεπε άλλωστε να γίνει καθώς η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα πως διαφορετικά ο κ Γιούνκερ δεν θα συναντούσε τη Μέι, αναφέρει το Politico. Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για ‘καλή πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση και πως οι εργασίες συνεχίζονται”. Πάντως, οι δύο συνομιλητές δεν ήπιαν τσάϊ αλλά καφέ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. “Κάναμε και άλλη πρόοδο και ως αποτέλεσμα δώσαμε επαρκείς κατευθύνσεις προς τους διαπραγματευτές μας” είπε η Μέι μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε “ελπίζω για εκείνους να μπορέσουν να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα και να ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις. Θα επιστρέψω στις Βρυξέλλες για μια σειρά συναντήσεων το Σάββατο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ ώστε να καταλήξουμε με αυτή τη διαδικασία και να βγουν αποτελέσματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών μας”. Τι σημαίνει όμως αυτό; Μην αναμένεται να ανοίξει και πάλι η συμφωνία για την απόσυρση. Πρόκειται ήδη για ένα νομικό κείμενο που έχει σταλεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επικύρωσή του. Οι ηγέτες δεν μπορούν τεχνικά ή νομικά να κάνουν κάτι άλλο πέραν απο το να το επικυρώσουν την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία εξελίσσεται στον “ενοχλητικό” παράγοντα αυτών των συνομιλιών.

“Παρακολουθούμε τις σχετικές συζητήσεις με αυξανόμενη ανησυχία” παραδέχθηκε ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με την επιμονή της Μαδρίτης να υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στο θέμα του Γιβραλτάρ. “Ανάμεσα στους 27 οι Ισπανοί είναι μόνοι τους σε αυτό το ζήτημα” ανέφερε ένας διπλωμάτης. “Κανείς δεν θέλει να ανοίξει ξανά το κείμενο της αποχώρησης”. Θα πρέπει να προχωρήσουν με τη διαδικασία του “διαζυγίου”, είπε. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες και έως την Κυριακή. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες το προσχέδιο της συμφωνίας θα πρέπει να σταλεί στις κυβερνήσεις έως το βράδυ. Αυτή τη στιγμή πάντως η “πραγματική μάχη” της Μέι όπως αντιλαμβάνονται όλη θα δοθεί στην πατρίδα της και όχι στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ απείλησε να “μποϊκοτάρι” τη Σύνοδο της Κυριακής αν δεν έχει υπάρξει έως τότε μια έτοιμη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση η Μέι ευνοείται προς το παρόν σε ό,τι αφορά το εσωτερικο της χώρας της καθώς δεν έχει γίνει καμία διαρροή ως προς το κείμενο της συμφωνίας. Θυμηθείτε… την 17ωρη διαπραγμάτευση του Α. Τσίπρα το 2015 για την ελληνική κρίση. Μπορεί επισήμως το πρόγραμμα της ΣΥνόδου να είναι ολιγόωρης διάρκειας, αλλά μην εκπλαγείτε αν τελικά κρατήσει παραπάνω… Την ίδια στιγμή… “το ιππικό καταφθάνει στο Λονδίνο”: ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς θα συναντηθεί σήμερα με την Μέι με στόχο να βοηθήσει την όλη διαδικασία των συνομιλιών ώστε να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Στο βασικό της θέμα η Daily Telegraph αναφέρεται στις λεπτομέρειες της προειδοποίησης του υπουργού Εξωτερικών προς την Τερέζα Μέι για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Ο Τζέρεμι Χαντ φέρεται να έχει εκφράσει ανησυχία ότι η Βρετανία θα μπορούσε να καταλήξει ως ένας “δορυφόρος” της Ε.Ε όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, που έχει “κολλήσει” με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της με τις Βρυξέλλες εδώ και πάνω από 30 χρόνια.
Από την πλευρά της η Daily Mail παροτρύνει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού. Επίσης η εφημερίδα εκτιμα πως η ενορχηστρωμένη “ανταρσία” εναντίον της από τον Τζέικομπ Ρις Μογκ έφερε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.

Στη Γερμανία: “Η Μέρκελ περιγράφει τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας” αναφέρει η DW. “Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνος και ότι πρέπει να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του είναι καθαρός εθνικισμός, όχι πατριωτισμός” δήλωσε σε υψηλούς τόνους η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλίας της στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι πατριωτισμός είναι να περιλαμβάνει και τους άλλους στα γερμανικά συμφέροντα και να δέχεται επωφελείς για όλους καταστάσεις. Παρότι η συζήτηση αφορούσε τον προϋπολογισμό, η Μέρκελ προτίμησε να αναφερθεί εκτενώς στον διεθνή ρόλο της Γερμανίας.

Σχολιάζοντας την ομιλία της Μέρκελ το Politico επισημαίνει ότι “η Μέρκελ είναι ελεύθερη επιτέλους. Απελευθερωμένη από το βάρος της ευθύνης να είναι ο ανώτατος ηγέτης της Γερμανίας, η Μέρκελ που πρόσφατα η ίδια σηματοδότησε την αρχή του τέλους της παρουσίας της στην γερμανική πολιτική σκηνή, έδωσε χθες την πιο δυναμική ομιλία που είχε ποτέ απευθύνει προς τη γερμανική Βουλή. Από το βήμα της γερμανικής βουλής υπερασπίστηκε με σθένος τον προϋπολογισμό του 2019 και έστρεψε το ενδιαφέρον της προς “εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρνουν όλα μόνοι τους κατι που αποτελεί καθαρό εθνικισμό, όχι πατριωτισμό”. Δύο ήταν οι άμεσοι στόχοι …από τα βέλη που εξαπέλυσε… οι επικεφαλής του ακροδεξιού AfD αλλά και ο Ντ. Τραμπ. Για μια πολιτικό της εμβέλειάς της που συνήθως αποφεύγει τις ρητορικές υπερβολές και συνήθως οι ομιλίες της είναι καθαρά τεχνοκρατικές, η ομιλία της Μέρκελ ήταν ασυνήθιστα συναισθηματική, κάτι που έκανε εντύπωση και στην αντιπολίτευση με πολλούς βουλευτές της να χειροκροτούν αρκετές φορές την καγκελάριο. Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί η Μέρκελ ήταν τόσο συναισθηματική χθες… τι την παρακίνησε… “η ταραχώδης περίοδος” που διανύουμε ή επιχείρησε να δώσει μια ιδέα της “πολιτικής της παρακαταθήκης”. Η αναφορά της στον “πατριωτισμό” έκανε εντύπωση καθώς η λέξη χρησιμοποιείται σπάνια στη Γερμανία λόγω των περίεργων συνειρμών που δημιουργεί. Όμως η αναφορά αυτή έρχεται ως συνέχεια στα πρόσφατα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κάτι σαν μια ξεκάθαρη χειρονομία αλληλεγγύης προς έναν σύμμαχό της που δέχθηκε σκληρή επίθεση απο τον Τραμπ, καθώς αμφισβήτησε την αντίληψη περί εθνικισμού. Ο βασικός όμως στόχος της Μέρκελ σε αυτή την ομιλία διάρκειας μισής ώρας δεν ήταν τόσο να υπερασπιστεί τον Μακρόν όσο να υπεραμυνθεί με ενθουσιασμό την παγκόσμια τάξη, πάνω στην οποία χτίστηκε η μεταπολεμική Γερμανία, μια παγκόσμια τάξη που το Βερολινο ανησυχεί ότι ο Τραμπ επιχειρεί να καταργήσει.

Για υπόθεση Γκρούεφσκι: Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν ζήτησε μια “ηχηρή εξήγηση” από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του να εγκρίνουν το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι για παροχή ασύλου. Ο Γκρούεφσκι διέφυγε από τη χώρα του και ενώ έχει καταδικαστεί για υπόθεση διαφθοράς. “Το κράτος δικαίου παραμένει μια θεμελιώδης αρχή για τα κράτη – μέλη καθώς και για τα υποψήφια προς ένταξη μέλη. Είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία της Ευρώπης. Το παράδοξο είναι ότι η Ουγγαρία στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε αλλά δεν τη θεωρεί ασφαλή χώρα” έγραψε ο Χαν. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν το πήγε και λίγο παραπέρα λέγοντας ότι “το γεγονος πως η ουγγρική κυβέρνηση αναλαμβάνει έναν πολιτικό που έχει καταδικαστεί για υπόθεση διαφθοράς δίνοντας του άσυλο ενώ την ίδια ώρα ποινικοποιεί τον κόσμο που επιχειρεί να διαφυγει από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ μας αφήνει έκπληκτους. Προκειται για μια εκπληκτική αλλαγή τις πολιτικής ασύλου εκ μέρους του Βίκτορ Όρμπαν ή ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα υποκρισίας” επεσήμανε σε ανακοίνωσή του…

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα