back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Mανώλης Χριστοδουλάκης: “Η κα Καιλή μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αναμένουμε τις δικές της επιλογές αν και είναι νωρίς για ονοματολογία, λίγο μετά την ανακοινωση του κ. Μπουτάρη, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                                             

Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.

Αναλυτικά:  

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Ο κ Μπουτάρης ήταν ένας Δήμαρχος που με το έργο και πολύ περισσότερο με τις προοδευτικές του αντιλήψεις απέδειξε πως η Θεσσαλονίκη, μετά από σειρά συντηρητικών επιλογών, γύρισε σελίδα στην πράξη.  Αφήνει ένα πολύ μεγάλο έργο και αποτελεί προσωπική του, σεβαστή επιλογή να μη διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, οπότε θα κληθούμε και εμείς που τον στηρίξαμε, να κάνουμε τις δικές μας επιλογές”.

Νόνη Καραγιάννη: Υποθέτω πως θα σας δυσκολέψει, με την έννοια της εξεύρεσης υποψηφίου με αυτά τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Δεν αναζητούμε έναν αντι-Μπουτάρη, αλλά έναν υποψήφιο από το δικό μας χώρο, με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που θα δίνουν δυνατότητες διεύρυνσης, γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο οποίος θα μπορέσει να διεκδικήσει το Δήμο Θεσ/νίκης, αλλά και να σταθεί αντάξια στο έργο που αφήνει πίσω του ο κ Μπουτάρης”.

          ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Νόνη Καραγιάννη: Από το ρεπορτάζ συναδέλφων στη Θεσ/νίκη προκύπτει ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια η ευρωβουλευτής κυρία Καιλή. Το θέμα είναι αν την θεωρείτε μιαν υποψηφιότητα που να έχει πάνω-κάτω τα χαρακτηριστικά, που μόλις περιγράψατε.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Η κυρία Καιλή θα κάνει μόνη της τις επιλογές της. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι όχι μια καλή, αλλά μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Θα ήθελα όμως, θεσμικά, να περιμένω τις δικές της επιλογές ώστε να προχωρήσουμε κομματικά στη συνέχεια στις επιλογές αντίστοιχης στήριξης”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νόνη Καραγιάννη: Το τελευταίο διάστημα είναι πολύ οξυμένη η αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση. Είδα και τη συνέντευξη της Προέδρου σας, της κας Γενημματά και καταλαβαίνω ότι αυτό που αποκομίζετε ως πολιτική ανάλυση είναι ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί το ΚΙΝΑΛ.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Στοχοποιούν το ΚΙΝΑΛ και η κυβέρνηση και οι δεξιοί συνεργάτες της, που εκφράζονται μέσα από τους κύκλους του Καραμανλισμού. Βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ώστε μέσα από αυτό το τεχνητό δίπολο, να μπορέσουν να διεμβολίσουν το δικό μας χώρο. Αυτές τους οι επιλογές όμως, έχουν οδηγήσει σε τεράστια συσπείρωση τη δική μας κοινωνική βάση. Ολο αυτό έχει θεσμικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί όταν επιδεικνύεται έντονη ευαισθησία και ταχύτητα στα κυβερνητικά αντανακλαστικά σε θέματα που υποτίθεται ότι αφορούν δικά μας στελέχη, και εμείς εξ αρχής έχουμε ζητήσει να έρθουν όλα στο φως, με διαφάνεια και δικαιοσύνη και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν με στοιχεία -όχι ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα- και την ίδια ώρα να μην υπάρχουν αντίστοιχη ευαιθησία και αντανακλαστικά επί συγκεκριμένων υποθέσεων…

     Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΗ

…Αναφέρομαι στην εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών που περιλαμβάνει 3 υπουργούς της διακυβέρνησης της ΝΔ, (σσ το 2003)….Τον Σεπτέμβριο του 2017 υπάρχει μια εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών, που αναφέρει ότι έχουν προκύψει ζητήματα για πιθανή εμπλοκή των τότε υπουργών της ΝΔ κκ Παυλόπουλου, Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη, σε θέματα ζημίας του Δημοσίου, ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας C41 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Εισαγγελέας εισηγήθηκε να σταλούν στη Βουλή ώστε να γίνει ο αντίστοιχος έλεγχος με βάση τα αρμόδια όργανα.    Η ερώτηση που έκανε χθες αντιπροσωπεία βουλευτών μας στην Εισαγγελέα κα Ξένη Δημητρίου είναι γιατί ενώ υπάρχει αυτή η εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών, 14 μήνες μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Θυμίζω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν δικά μας στελέχη, η δικαιοσύνη έτρεχε με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η δικαιοσύνη, αντί να είναι τυφλή είναι μονόφθαλμη. Οταν υπάρχουν καταγγελίες από τον πρώην ΥΠΕΞ κ Κοτζιά ότι ο κ Καμένος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει 50 εκατομμύρια για να …αγοράζει ξένους για την υπόθεση του Σκοπιανού, που ήταν η εισαγγελική παρέμβαση σε αυτές τις καταγγελίες;”

Νόνη Καραγιάννη: Να μείνουμε στο συγκεκριμένο γιατί έχει και πολιτική φόρτιση, υπό την έννοια της εμπλοκής και του ΠτΔ. Μήπως τελικά με αυτή την κίνηση παίζεται ένα παιχνίδι με στόχο το ΚΙΝΑΛ, σε ρόλο θεατή;

Μαν. Χριστοδουλάκης:Μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο που ξεκινάει και κορυφώνεται στην περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με την πλήρη στοχοποίησή του.”

Νόνη Καραγιάννη: Θα έλεγα ότι είναι η κορωνίδα σε αυτό που εσείς χαρακτηρίζετε ως σχέδιο. Οι περιπτώσεις των κκ Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου, είναι διαφορετικές.

Μαν. Χριστοδουλάκης:Εχουμε θέσει τον κ Παπαντωνίου εκτός παράταξης από το 2007, επειδή είχαν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου. Με νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου άνοιξε ο δρόμος στη δικαιοσύνη ώστε να μπορεί να διερευνά υποθέσεις τυχόν ροής μαύρου χρήματος. Δεν μπορούν να μας κουνάν το δάχτυλο αυτοί που τότε ήταν απέναντι και ψήφιζαν όχι. Εμείς νομοθετήσαμε για να μπορεί σήμερα η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ακόμη και για στελέχη που έχουμε θέσει εκτός παράταξης”.

Νόνη Καραγιάννη: Αρα, αυτό που χαρακτηρίζετε ως σχέδιο, έχει ως κορωνίδα την προσπάθεια εμπλοκής του πρώην Πρωθυπουργού. Μήπως τελικά -με όλες αυτές τις κινήσεις- η κυβέρνηση, που χαρακτήρισε ως ατόπημα την προσπάθεια εμπλοκής του ΠτΔ και η ΝΔ που με διαρροές της ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτές τις υποθέσεις ο ΠτΔ, σας εμπλέκει σε ένα παιχνίδι;

Μαν. Χριστοδουλάκης: “Να γίνει σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ δεν εμπλέκει τον ΠτΔ και τότε υπουργό της ΝΔ. Είναι έργο της δικαιοσύνης να δει εάν εμπλέκεται ή όχι ο κ Παυλόπουλος”.

Νόνη Καραγιάννη: Η δικαιοσύνη που όπως είπατε προηγουμένως είναι μονόφθαλμη.

Μαν. Χριστοδουλάκης: “Πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση των τριών πολιτικών προσώπων πρέπει να είναι κοινοβουλευτικές, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει. Δεν θα πούμε εάν ο κ Παυλόπουλος έχει ευθύνη η όχι. Το ΚΙΝΑΛ ξέρει να θωρακίζει τους θεσμούς και να διακρίνει την ανεξαρτησία τους”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΑΛ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ

           ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΝΔ

Μαν. Χριστοδουλάκης: “Διαφωνούμε απολύτως. Το μείζον είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση που υπηρετεί το δόγμα του λαικισμού,του τυχοδιωκτισμού και της δημαγωγίας, αλλά όχι για να έρθει μια άλλη κυβέρνηση της ΝΔ που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πείσει ότι έχει σοβαρό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Η ΝΔ είναι ο παραδοσιακός ιδεολογικός μας αντίπαλος”

Νόνη Καραγιάννη: Που όμως το προηγούμενο διάστημα και υπό ειδικές συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη να συνεργαστεί μαζί της, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Μήπως λοιπόν αυτό το παραδοσιακός ιδεολογικός αντίπαλος δεν ισχύει στην πράξη;

Μαν.Χριστοδουλάκης: “Η συγκυβέρνηση του 2012 ήταν ειδικού σκοπού και στο βαθμό που υπηρέτησε τις αρχικές προγραμματικές συμφωνίες, ήταν επιτυχημένη. Δεν ήταν όμως επιτυχημένη στο βαθμό που δεν τις υπηρέτησε και ειδικότερα για την περίπτωση της ΕΡΤ.    Η συγκυβέρνηση του 2012 έγινε υπό συνθήκες δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ύφεσης και εάν δεν είχε τότε επιτευχθεί εθνική συνεννόηση, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους η ΝΔ που έστηνε τα Ζάππεια εισάγοντας πρώτη τον αντιμνημονιακό λόγο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έστηνε τις πλατείες διχάζοντας τους Ελληνες και διαλύοντας την κοινωνία. Δεν είμαστε περήφανοι που συγκυβερνήσαμε με τη ΝΔ. Οι δικές μας ιδεολογικές αναφορές δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της ΝΔ.   Το σχέδιο της ΝΔ εστιάζει στη μείωση της φορολογίας λες και έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ομως, δεν μας λένε πως και σε ποιούς θα διανεμηθεί ο πλούτος που θα παραχθεί από το δικό τους κυβερνητικό μοντέλο. Εκεί είναι το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης του δικού μας σχεδίου. Το 2010 ο δικός μας πολικός χώρος σήκωσε μόνο το πολιτικό κόστος και την ευθύνη για τη σωτηρία της χώρας, όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι. Να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για το ότι 8 χρόνια μετά η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση και ενώ αμφότεροι επένδυσαν στο λαικισμό, σχίζοντας καθημερινά τα μνημόνια.

Νόνη Καραγιάννη: Αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε το κόστος σε μια κομβική για τη χώρα απόφαση, αλλά ο στόχος δεν επετεύχθη. Αρα, μήπως και ο δικός σας χώρος άφησε το στόχο στη μέση;

Μαν.Χριστοδουλάκης: “Το τότε πολιτικό σύστημα εκφραζόμενο από την αντιπολίτευση ήταν ανώριμο να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε απλά και μόνο για να πάρουμε τη καρέκλα της εξουσίας να στείλουμε τη χώρα στο γκρεμό. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν, όπως λέτε κα Καραγιάννη, αλλά δεν όταν κάποιοι βγαίνουν στα κεραμίδια και διαλαλούν για ύπαρξη άλλων, εναλλακτικών δρόμων…”

Νόνη Καραγιάννη: Και τότε δηλαδή η κυβέρνηση παρασύρεται στην ατζέντα της αντιπολίτευσης;

Μαν Χριστοδουλάκης: “Η κυβέρνηση τότε υφίσταται μια κοινωνική πίεση και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έφερε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τη Διαύγεια, τον Καλλικράτη, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, όπως και ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών οι οποίες θωράκισαν τη χώρα.  Οπως λέτε,  η κυβέρνηση έχει την ευθύνη επιλογής της στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου της. Να θυμίσω όμως ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή έλλειμμα 15% και μιλούσε για ανάγκη δυσμενών μέτρων, σε ένα περιβάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως είχε τον τρόπο να λάβει εύκολα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας και έτσι ο κόσμος- καλώς ή κακώς- πίστεψε σε αυτό τον δεύτερο δρόμο.”

Νόνη Καραγιάννη: Να θυμίσω και εγώ ότι από το βήμα της Βουλής, δικά σας στελέχη, έλεγαν πως θα πρέπει να αφουγκραστείτε τη βοή της Πλατείας. Είπατε προηγουμένως ότι δεν θεωρείτε τη ΝΔ ιδεολογικό σας σύμμαχο. Το ΚΙΝΑΛ ποιόν θεωρεί ιδεολογικό του σύμμαχο;

Μαν Χριστοδουλάκης: “Τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες.”

Νόνη Καραγιάννη: Γιατί δεν είναι προοδευτικός και δημοκρατικός πολίτης ένας ψηφοφόρος της ΝΔ;

Μαν Χριστοδουλάκης: “Δεν αναφέρομαι στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά στο κόμμα της ΝΔ που έχει μια συντηρητική βάση και αυτό αποτυπώνεται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα είτε κοινωνικής είτε και οικονομικής φύσεως στο βαθμό που αποτυπώνεται στο πώς δεν θέλουν να δομήσουν ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος”.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα