back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Die Zeit: αυστηρές γερμανικές προϋποθέσεις για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Διαβάστε επίσης

Τα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει βοήθεια στα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα φαίνεται ότι, περιλαμβάνουν κριτήρια τόσο αυστηρά που θα αποκλείονται κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Zeit.

Δεν είναι λίγα τα μέλη της Ευρωζώνης που περιμένουν την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα πιο στιβαρό ταμειο διάσωσης με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων με φόντο την ελληνική κρίση.

Αυτό δεν συμαίνει, ωστόσο, ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν και την ίδια αντίληψη στο ζήτημα.

Εσωτερικό έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών το οποίο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, αναφέρει ότι, στο Ταμείο θα έχουν άνευ όρων πρόσβαση μόνο κράτη τα οποία έχουν υποστεί “ασύμμετρο οικονομικό σοκ που δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμο”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο θα αναλάβει την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διάσωση των χρεωμένων κρατών, αλλά αυτή η βοήθεια “θα λάβει τη μορφή προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής με εκ των υστέρων προϋποθέσεις”.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, η πρόσβαση των χρεωμένων κρατών στο Ταμείο θα μπορούσε να προκαλέσει “ηθικό κίνδυνο”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “καθώς η διαχείριση των χαμηλότοκων δανείων που έχουν χορηγηθεί από τον ESM δεν θα ήταν ορθή, οδηγώντας στην αναβολή της εφαρμογής των απαραίτητων δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα