16.8 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Αλ. Τσίπρας: Στήσαμε ξανά στα πόδια του το Ασφαλιστικό σύστημα

✚ ΑΘΗΝΑ

Ορθοπεταλιές για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην πλατεία Κοτζιά

Εκδήλωση γιά την χρήση του ποδηλάτου πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της...

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δομικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνησε ότι, δεν πρόκειται για μια έκτακτη ή εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά για μια δέσμη μέτρων ενταγμένη, σε μια στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια, κάνοντας λόγια για ένα «υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι, η καταστροφολογική λογική της ΝΔ έπεσε έξω «Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο. Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

Αυτό που φέρνουμε εμείς είναι μνημόνιο με τον λαό και θα μας δεσμεύει από εδώ και στο εξής, επεσήμανε προσθέτοντας ότι, δεν είναι «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα».

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

– μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

– βελτίωση του καθεστώτος των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες

– μείωση στο ελάχιστο της εισφοράς για εφάπαξ, αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Παραδείγματα

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών για 250.000 μη μισθωτούς, οι οποίοι όπως είπε θα δουν άμεσα τις ελαφρύνσεις και παρέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

– Ενας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

Πλεονασματικός ΕΦΚΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενοποίηση των ταμείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός.

«Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ», είπε τονίζοντας ότι, έχει σχεδόν εκκαθαριστεί ένας τεράστιος όγκος εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συντάξεων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, «οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν. Αντίθετα», συμπλήρωσε, «περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της υπ. Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου λέγοντας ότι, «με το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν, και έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές».

Μείωση της ανεργίας – Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και «η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου».

Ενός μισθού, όπως είπε, «που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, στη νέα όψη του ασφαλιστικού συστήματος αποτυπώνονται:

– η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα

– η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

– οι προσπάθειες για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

– οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και η αποστροφή του για το μνημόνιο που έχει υπογράψει με το λαό.

«Η σημερινή μέτρηση της Public Issue δίνει 16,5 μονάδες διαφορά στη ΝΔ, αυτός ο λαός βλέπετε να έχει καμία διάθεση μνημονιακής συνεννόησης μαζί σας;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι το μόνο που περιμένουν οι Έλληνες είναι η ώρα που θα αποχωρήσετε.

Αιχμηρός για τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε λόγο για νέα κωλοτούμπα Τσίπρα, αφού πρώτα ψήφισε το νόμο για τις περικοπές των συντάξεων τώρα να έρχεται να πανηγυρίζει για την μη εφαρμογή του δικού της νόμου. « Πρώτα ανασχηματίζετε τον κ. Κατρούγκαλο και μετά τον επαινείτε» σχολίασε για τις δηλώσεις Τσίπρα για το ασφαλιστικό.

«Μνημόσυνο και όχι μνημόνιο με το λαό» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει κόλλυβα και καφέ για παρηγοριά από τα ψίχουλα που δίνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Αναιρούν τα δικά τους μέτρα και πανηγυρίζουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, καλώντας τον πρωθυπουργό να κρατήσει «τα παραμύθια για τα στελέχη του κόμματός του και για όσους έχουν απομείνει να τον πιστεύουν». Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αντί να συνεχίζει τα παραμύθια για το τέλος της επιτροπείας, καλά θα κάνει να κλείσει τα 16 προαπαιτούμενα που καταγράφονται στο κείμενο της 1ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ώστε να ληφθεί η απόφαση από την τρόικα τον Ιανουάριο για την επιστροφή 600 εκατομμυρίων των κερδών των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα (προγράμματα ANFAs και SMPs)».

Γιώργος ΚατσίγιαννηςΣτέλλα Παπαμιχαήλ – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καιρός: «Αρωμα» καλοκαιριού με ηλιοφάνεια και άνοδο θερμοκρασίας

Μετά από σχεδόν μία εβδομάδα άστατου καιρού, το καλοκαίρι πλησιάζει δειλά δειλά από σήμερα. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος...

Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο – Από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία βγήκαν στην επιφάνεια από τη δημοσιοποίηση της ιατροδικαστικής εξέτασης και έκθεσης του Τζορτζ Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου από αστυνομικούς στη...

Κινητικότητα στον Εβρο: Πληροφορίες για 6.000 μετανάστες στα σύνορα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα αυτήν την ώρα στην Τουρκική πλευρά του Εβρου, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα. Την άφιξη λεωφορείων...

Covid-19: Συνεχίζεται για 4η εβδομάδα το lockdown στο Σαντιάγο της Χιλής

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν την παράταση, για τέταρτη εβδομάδα, των μέτρων περιορισμού στο Σαντιάγο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του...

Μπαράκ Ομπάμα προς Αμερικανούς: Οι ζωές σας και τα όνειρά σας μετράνε- Βλέπω αλλαγή νοοτροπίας

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής...

Covid-19: Σταθερά στο ένα κρούσμα ο απολογισμός στην Κίνα

Ενα μόλις κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας επιβεβαίωσε το ένα και μοναδικό κρούσμα της ημέρας, το οποίο ήταν...

Η Γαλλία ανησυχεί για «παιχνίδια» συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στη Λιβύη

Η κατάσταση στη Λιβύη «ανησυχεί πολύ» τη Γαλλία που φοβάται ότι η Τουρκία και τη Ρωσία, οι οποίες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, θα συμφωνήσουν μεταξύ...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

“Black lives matters”

Χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από...

Ορθοπεταλιές για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην πλατεία Κοτζιά

Εκδήλωση γιά την χρήση του ποδηλάτου πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της...

Ενστάσεις από την Ανοιχτή Πόλη για το κόστος των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας

Στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Ιουνίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη εξέφρασε την έντονη αντίρρηση της και την ανησυχία της, για τους ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς...

Γ. Γιαννής: Με τον «Μεγάλο Περίπατο» αλλάζουμε συνήθειες προς το καλύτερο

Από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής ήταν ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» όπως υπογράμμισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου,...

Μαθητική Εβδομάδα Δράσης με θέμα το κλίμα

ΑctionAid: Πορεία με Στόχο τη Δράση για το Κλίμα Mε αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον στις 5 Ιουνίου, η ActionAid καλεί μαθήτριες και...