back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Στήσαμε ξανά στα πόδια του το Ασφαλιστικό σύστημα

Διαβάστε επίσης

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δομικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνησε ότι, δεν πρόκειται για μια έκτακτη ή εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά για μια δέσμη μέτρων ενταγμένη, σε μια στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια, κάνοντας λόγια για ένα «υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι, η καταστροφολογική λογική της ΝΔ έπεσε έξω «Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο. Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

Αυτό που φέρνουμε εμείς είναι μνημόνιο με τον λαό και θα μας δεσμεύει από εδώ και στο εξής, επεσήμανε προσθέτοντας ότι, δεν είναι «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα».

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

– μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

– βελτίωση του καθεστώτος των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες

– μείωση στο ελάχιστο της εισφοράς για εφάπαξ, αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Παραδείγματα

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών για 250.000 μη μισθωτούς, οι οποίοι όπως είπε θα δουν άμεσα τις ελαφρύνσεις και παρέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

– Ενας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

Πλεονασματικός ΕΦΚΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενοποίηση των ταμείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός.

«Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ», είπε τονίζοντας ότι, έχει σχεδόν εκκαθαριστεί ένας τεράστιος όγκος εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συντάξεων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, «οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν. Αντίθετα», συμπλήρωσε, «περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της υπ. Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου λέγοντας ότι, «με το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν, και έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές».

Μείωση της ανεργίας – Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και «η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου».

Ενός μισθού, όπως είπε, «που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, στη νέα όψη του ασφαλιστικού συστήματος αποτυπώνονται:

– η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα

– η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

– οι προσπάθειες για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

– οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και η αποστροφή του για το μνημόνιο που έχει υπογράψει με το λαό.

«Η σημερινή μέτρηση της Public Issue δίνει 16,5 μονάδες διαφορά στη ΝΔ, αυτός ο λαός βλέπετε να έχει καμία διάθεση μνημονιακής συνεννόησης μαζί σας;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι το μόνο που περιμένουν οι Έλληνες είναι η ώρα που θα αποχωρήσετε.

Αιχμηρός για τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε λόγο για νέα κωλοτούμπα Τσίπρα, αφού πρώτα ψήφισε το νόμο για τις περικοπές των συντάξεων τώρα να έρχεται να πανηγυρίζει για την μη εφαρμογή του δικού της νόμου. « Πρώτα ανασχηματίζετε τον κ. Κατρούγκαλο και μετά τον επαινείτε» σχολίασε για τις δηλώσεις Τσίπρα για το ασφαλιστικό.

«Μνημόσυνο και όχι μνημόνιο με το λαό» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει κόλλυβα και καφέ για παρηγοριά από τα ψίχουλα που δίνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Αναιρούν τα δικά τους μέτρα και πανηγυρίζουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, καλώντας τον πρωθυπουργό να κρατήσει «τα παραμύθια για τα στελέχη του κόμματός του και για όσους έχουν απομείνει να τον πιστεύουν». Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αντί να συνεχίζει τα παραμύθια για το τέλος της επιτροπείας, καλά θα κάνει να κλείσει τα 16 προαπαιτούμενα που καταγράφονται στο κείμενο της 1ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ώστε να ληφθεί η απόφαση από την τρόικα τον Ιανουάριο για την επιστροφή 600 εκατομμυρίων των κερδών των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα (προγράμματα ANFAs και SMPs)».

Γιώργος ΚατσίγιαννηςΣτέλλα Παπαμιχαήλ – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα