back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Για αυτούς που δολοφονήθηκαν γιατί θέλησαν να είναι ο εαυτός τους

Διαβάστε επίσης

Ημέρα μνήμης και διεκδικήσεων για την Τρανς κοινότητα

Σε βαρύ κλίμα και γεμάτη με αναμνήσεις και συναισθήματα για τον Ζακ- Ζάκι ήταν η φετινή εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά στην Αθήνα από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Η 20η Νοεμβρίου είναι η καθιερωμένη ημέρα μνήμης για όσα τρανς άτομα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους.

trans-mnimi

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά

369 τρανς άτομα δολοφονήθηκαν από τον Νοέμβριο του 17 έως τον Νοέμμβριο του 18 σε όλο τον κόσμο. Σύμφωμα με την Transgender Europe, συνολικά 2982 τρανς (και gender-diverse) άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε 72 χώρες στην περίοδο Ιανουάριος 2008 – Σεπτέμβριος 2018 με την Βραζιλία να κρατάει τα σκήπτρα. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στα καταγεγραμμένα ως τρανς θύματα οπότε ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερος.
Το 85% των θυμάτων είναι τρανς γυναίκες και από αυτές το 62% τρανς εργάτριες του σεξ και το 65% τρανς γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες.

trans-mnimi

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού στην Ελλάδα σημειώθηκαν φέτος 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας και από αυτά τα 47 ήταν περιστατικά με ΛΟΑΤΚΙ άτομα ενώ τα 18 ήταν τρανς άτομα.

«Στατιστικά υπολογίζεται ότι κάθε μέρα δολοφονείται ένα τρανς άτομο ανά τον κόσμο» σημείωσε η κα Γαλανού επισημαίνοντας ότι «πρέπει να παλέψουμε για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για την κοινότητά μας. Τα στοιχεία μας δείχνουν θύματα με πολλαπλά στιγματισμένες ταυτότητες και πρέπει και εκεί να στρέψουμε την προσοχή μας. Επιπλέον φέτος βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα θλιβερή θέση να μιλάμε για μία δολοφονία ενός πού δικού μας προσώπου του Ζακ-Ζάκι»

Στην ημερίδα αναδείχθηκαν κα τα βασικά αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας όπως:

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις του Νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τη δικαστική διαδικασία, το κόστος της διαδικασίας που ανέρχεται σε 420 ευρώ μόνο για τα παράβολα χωρίς την αμοιβή του δικηγόρου αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Ο αποκλεισμός των τρανς ανθρώπων από την εργασία. Η μη διασφάλιση στην ισότιμη συμπεριληπτική αντιμετώπιση των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων στον χώρο της υγείας δίχως διακρίσεις,

Παράλληλα  μεταξύ άλλων ζητήθηκε:

Η προστασία τρανς παιδιών και έφηβων από διακρίσεις και μπούλινγκ στο σχολείο και γενικότερα, στο χώρο της εκπαίδευσης σύμφωνα με αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η ενημέρωση εκπαιδευτικών, ιατρικού προσωπικού, ανθρώπων που εργάζονται με προσφυγες για τα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των προσώπων που είναι εργαζόμενα στο σεξ.

trans-mnimi

Μεγάλη ευκαιρία η επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος

Να προστεθεί στο άρθρο 5 παράγραφος 2 στην διάταξη δηλαδή που αναφέρεται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας χωρίς διακρίσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός η έκφραση ή ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου προτείνει η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. «Παρότι στη χώρα μας υπάρχει ψηφισμένος Νόμος για την αναγνώριση φύλου οι διακρίσεις, η παρενόχληση, η βίαιη παραβίαση της ιδιωτικότητας στη βάση της μη αναγώρισης φύλου, ο αποκλεισμός από την εργασία παραμένουν».

Για τον Ζακ

Καλεσμένη στην εκδήλωση ήταν η Άννυ Παπαρρούσου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστοπουλου, η οποία τόνισε ότι το πόρισμα των ιατροδικαστών μπορεί να αποτελεί μεγάλο θέμα για τον Τύπο ωστόσο εμείς το γνωρίζαμε από την αρχή.
Η κυρία Παπαρρούσου έκανε λόγο για μια στερεοτυπική κρίση που καταρρίπτεται από τα νέα δεδομένα, τα οποία νοηματοδοτούν διαφορετικά την κατεύθυνση των ερευνών οι οποίες έως τώρα στρέφονταν κατά του προσώπου του Ζαχαρία Κωστόπουλου, σαν να ήταν ζωντανός και διερευνούνταν οι ποινικές του ευθύνες».

trans-mnimi

Η πολιτεία

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία υπενθύμισε τα όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ενώ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου «που βαραίνει την αποψινή εκδήλωση και μας θυμίζει, μας υπογραμμίζει ότι τα ανθρώπινα, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα έχουν φυσική ανάγκη την αντίστοιχη νομοθεσία που τα προστατεύει αλλά για να ανθίσουν πρώτα από όλα έχουν ανάγκη την αλλαγή της κοινωνικής στάσης της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτά».

Από τα πολιτικά κόμματα το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Καραγκούνης (ΝΔ), Θεόδωρος Μαργαρίτης (Κίνημα Αλλαγής), Γιάννα Παναγοπούλου (ΠΟΤΑΜΙ), οι οποίοι δέχτηκαν ερωτήσεις αλλά και ενημέρωση για τα θέματα της κοινότητας από την δημοσιογράφο Τζίνα Μοσχολιού.

Τον δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος συμμετείχε και στην πορεία προς τη Βουλή που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της εκδήλωσης. «Θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση της τρανς κοινότητας. Θα είμαι δίπλα σας» τόνισε. Αναφερόμενος στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου ο κ. Παπαγιαννάκης δήλωσε: «Δυστυχώς η τάση να κρύβουμε την αλήθεια κάτω από το χαλί και να ντρεπόμαστε φέρνει τέτοια αποτελέσματα».

trans-mnimi

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα