back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εύσημα για τα δημοσιονομικά, επιφυλάξεις για τις μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Από «εύσημα» συνοδεύτηκε η ανακοίνωση των απόψεων της Κομισιόν για τις ελληνικές επιδόσεις. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 κράτη-μέλη με προσχέδια προϋπολογισμών πλήρως συμμορφωμένα με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η επιστροφή της χώρας στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συνοδεύτηκε από θετικές αναφορές τόσο από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

H Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2019 χωρίς να απαιτείται η εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις, ενώ θα εφαρμόσει ένα πλαίσιο πολιτικών και μέτρων που δε θα θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5%.

Η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας

Τα «καλά νέα» σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις περιλαμβάνονται και στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ωστόσο, σε αυτή περιλαμβάνεται και μία σειρά παρατηρήσεων που προκαλούν πονοκέφαλο κυρίως ενόψει της επόμενης Έκθεσης που συνδέεται με την επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των μελών της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν 16 συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως το τέλος του 2018 που καλύπτουν έξι τομείς πολιτικών. Ως σήμερα, όλες δείχνουν πρόοδο αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί» αναφέρει η Έκθεση.

Στην Έκθεση επίσης επισημαίνεται ότι:

-Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων παραμένει βασική προτεραιότητα για τον τραπεζικό τομέα. Απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.

-Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό πρέπει να προχωρήσουν με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ν 4172/2013, να προστατεύει την ανταγωνιστικότητα και να διατηρεί την πτωτική τάση της ανεργίας.

-Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της

-Δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, ενώ η διαδικασία ορισμού διοικητικών γραμματέων βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος

– Η πρόσφατη αλλαγή σε μισθοδοσία του ΥΠΟΙΚ έρχεται σε αντίθεση με τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί τη δημιουργία ενιαίου τρόπου μισθοδοσίας

-Καθυστερήσεις καταγράφονται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της Εγνατίας

-Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καταγράφει καθυστερήσεις ωστόσο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019

-Υστερήσεις καταγράφονται στην εφαρμογή πολιτικών αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις αγορών και προϊόντων, όπως η λειτουργία κλινικών.

-Η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για τις διώξεις εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καθώς και πρώην μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα