back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαγωνισμός Μουσείου Μπενάκη: «Ένα λεπτό Αθήνα»

Διαβάστε επίσης

Ο δημόσιος και ιδιωτικός χώρος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στο νέο διαγωνισμό του Μουσείου Μπενάκη.

Πόση Αθήνα χωράει σε ένα μονόλεπτο βίντεο; Η αναμονή στο μετρό, η στάση για δροσιά κάτω από ένα δέντρο στο Πεδίον του Άρεως, ο καφές στην πλατεία Αυδή, ένα παγωτό στην Πλατεία Συντάγματος.

Όλα αυτά τα μοναδικά λεπτά που συνθέτουν τη ζωή μας στην Αθήνα γίνονται το επίκεντρο του νέου διαγωνισμού του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Ένα λεπτό Αθήνα». Η Αθήνα των αντιθέσεων, της οικειότητας και του τουρισμού μέσα από την ματιά των κατοίκων της παίρνει άλλη διάσταση.

Tα μνημεία και οι πολυκατοικίες, τα νεοκλασικά και ο μοντερνισμός. Οι γειτονιές, οι δρόμοι, οι πλατείες της. Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης, ιστορικές μετεξελίξεις και αυθαίρετες πρωτοβουλίες. Πλατείες πόλος έλξης τουριστών και πλατείες που ανθεί το παραεμπόριο και η παραβατικότητα. Όλα αυτά τα σημεία είναι η δική μας Αθήνα που τη βιώνουμε λεπτό το λεπτό και την καταγράφουμε κάθε μέρα, μέσα από τα κινητά μας είτε ως σκηνικό είτε ως πρωταγωνίστρια.

Η αφορμή να ξαναδούμε την ιστόρία της Αθήνας

Η Αθήνα είναι πανταχού παρούσα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη μέσα από σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες και χειρόγραφα, τεκμήρια για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Καθώς το Μουσείο ταξινομεί το πολύτιμο αυτό υλικό, με την επιθυμία να το φέρει σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, θέλησε να μοιραστεί την αγάπη του για την Αθήνα με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Ο διαγωνισμός

Το Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλη να στείλουν το «δικό τους» λεπτό από την Αθήνα: Ένα βίντεο που δεν θα ξεπερνά το ένα λεπτό σε διάρκεια, τραβηγμένο από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, χωρίς ήχο, σε κάθετο πλάνο.

Οι πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές θα επιλεγούν από πενταμελή επιτροπή δύο αρχιτεκτόνων, τις Ρένα Σακελλαρίδου και Έλενα Ζερβουδάκη, δύο σκηνοθετών, τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Σύλλα Τζουμέρκα, και τον επιμελητή της εκδήλωσης, τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Στόχος είναι να προβληθούν τον Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο ημερίδας και έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Παράταση στην υποβολή προτάσεων

Μετά το ενδιαφέρον που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες για το διαγωνισμό “Ενα Λεπτό Αθήνα”,το Μουσείο Μπενάκη παρατείνει την προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2018. Με την αρχή του φθινοπώρου, το Μουσείο δέχθηκε πολλά αιτήματα ενδιαφερόμενων που δεν προλάβαιναν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη συμμετοχή τους. Έτσι, αποφασίστηκε και με τη σύμφωνη γνώμη της κριτικής επιτροπής, παράταση, ώστε κατηγορίες όπως φοιτητές και σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων να  μπορέσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Για δηλώσεις συμμετοχής, συμπληρώστε τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη και στη συνέχεια ανεβάστε την μαζί με το βίντεό σας σε διαδικτυακή υπηρεσία μεταφοράς αρχείων (πχ WeTransfer, google docs, FTP site κλπ). Στη συνέχεια στείλτε το link στο [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα