back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:“Να προχωρήσει άμεσα η απόδοση ευθυνών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου”

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της άμεσης έναρξης της διαδικασίας  για απόδοση ευθυνών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου τάχθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

Είναι συγκλονιστικό το πόρισμα. Να προχωρήσει άμεσα η Δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών. Ηταν σαφής από την πρώτη στιγμή η θέση της κυβέρνησης για το τραγικό γεγονός και ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη μητέρα του νέου. Είναι απόλυτη η ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΙΤΗ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Δεν μπορώ να σχολιάσω μιαν εν εξελίξει έρευνα και το περιεχόμενό της. Η σχετική έρευνα διεξάγεται από τις δικαστικές και Ανεξάρτητες Αρχές και δεν αφορά την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε πρώην Πρωθυπουργούς. Δεν βοηθούν οι δηλώσεις, απ όλες τις πλευρές. Δεν πρέπει να υπάρχουν δηλώσεις ή δημοσιεύματα που να δίνουν την εντύπωση στοχοποίησης ή σπίλωσης, ούτε και να υπάρχει αίσθηση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Να μην φτάσουμε όμως και στο άλλο άκρο να πολιτικοποιείται αντίστροφα αυτή η ιστορία για να υπάρξει μια αντικυβερνητική πολιτική. Σε αυτή τη φάση, ας μην σχολιάσουμε μιαν εν εξελίξει ερευνητική διαδικασία”.

Αρης Τόλιος: Εδώ έχουμε πάντως την πράξη μιας αρχής, με ισχυρή κυβερνητική επιρροή στη σύνθεσή της.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Η συγκεκριμένη Αρχή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει συσταθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν έχω την αίσθηση ότι στο παρελθόν είχε αμφισβητηθεί η σύνθεσή της. Χρειάζεται ευαισθησία και δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις, σκιές ή σπίλωση στο δημόσιο λόγο”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Η ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων αφορά όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειάζεται μια ευρύτερη προοδευτική συσπείρωση και αυτό ήταν το συμπέρασμα ενός ευρωπαικού, προοδευτικού φόρουμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας όπου βρέθηκα με εκπροσώπους σοσιαλιστικών, αριστερών κομμάτων όπως και οικολόγων. Σε αυτή τη λογική κινείται ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Μπούλμαν”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Αρης Τόλιος : Οι ΑΝΕΛ δια του αντιπροέδρου τους κ Σγουρίδη δήλωσαν μέσω του Αθήνα 9.84 πώς θα ψηφίσουν την όποια συμφωνία μόνον εφόσον συμφωνήσει η Εκκλησία. Αισθάνεστε καλά με αυτό;

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Στις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχει ταύτιση φυσιογνωμίας, αλλά κοινό πρόγραμμα που υλοποιείται. Ομως, υπάρχουν σαφώς και διαφοροποιήσεις όπως φάνηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ιστορική η κατ αρχήν συμφωνία Εκκλησίας -Πολιτείας. Στα θετικά,συγκαταλέγεται η εκπόνηση σχεδίου νόμου από κυβερνητικής πλευράς, που θα αποτυπώνει τα βασικά σημεία της κατ αρχήν συμφωνίας και θα δοθεί προς διάλογο με την Εκκλησία, αλλά και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας με τη συμμετοχή και κληρικών. Εκτιμώ ότι στο τέλος, με συναίνεση θα γίνει αυτό το μεγάλο ιστορικό βήμα που είναι προς όφελος και της Εκκλησίας και της Πολιτείας”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΝΟΜΟΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : “Το καθαρό, αριστερό, προοδευτικό στίγμα της κυβέρνησης το δίνει ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλειοψηφούσα πτυχή της κυβέρνησης. Οσο για τις διαφοροποιήσεις, υπάρχουν όχι μόνον μέσα σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και σε κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη ΝΔ υπάρχει ένα πολύ φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κομμάτι που υποστηρίζει κάποια από τα προαναφερθέντα μέτρα,αλλά συμπαρασύρεται από ένα πολύ δεξιό, υπερσυντηρητικό κομμάτι. Στο θέμα της Εκκλησίας, ο κ Μητσοτάκης την ίδια ημέρα χαιρέτισε πανηγυρικά λέγοντας ότι επί Σαμαρά είχε ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για να αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες, υπό την πίεση του συντηρητικού τμήματος του κόμματός του”.

                                                 *ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Εχει γίνει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και συνεχίζουμε τις αλλαγές”.

Αρης Τόλιος : Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για χειραγώγηση της διαδικασίας επιλογής των Διοικητικών Γραμματέων και των προισταμένων Γενικών Διευθύνσεων.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. ΑΔΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΟΤΑΝ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΈΚΑΝΕ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ”

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Οι Διοικητικοί Γραμματείς είναι μια πρωτοποριακή θεσμική αλλαγή. Δεν θα είναι πλέον πολιτικά πρόσωπα, αλλά δημόσιοι υπάλληλοι καριέρας, όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες με τον εκάστοτε υπουργό να δίνει το πολιτικό στίγμα και τον προγραμματισμό. Οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί, κάποιες χρειάστηκε να προκηρυχθούν ξανά, λόγω των ενιαίων κριτηρίων και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η διαδικασία συντελείται στο πλαίσιο του ΑΣΕΠ χωρίς εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Ολοι οι γενικοί διευθυντές έχουν τοποθετηθεί τα υπουργεία, ενώ επί μια δεκαετία δεν είχαν γίνει αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο. Ο κ Μητσοτάκης επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχε ορίσει τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων με απλή διοικητική απόφαση και η κυβέρνηση συνεργάστηκε ομαλά μαζί τους επί 3 χρόνια χωρίς να διώξει ή να καθαιρέσει κανέναν. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια”

               *ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ 17 ΧΙΛ.ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Α.Τόλιος: Πως προκύπτουν; Μόνο από τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, την οποία και δεν έχουμε;

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: “Το ζήτημα της Εκκλησίας είχε ορίζοντα το 2020, συνεπώς να μιλήσουμε για το 2019 οπότε θα έχουν αποχωρήσει 8 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Εχουμε δύο κατηγοριών προσλήψεις: Εκείνες του κανόνα 1 προς 1 με προτεραιότητα τους χώρους της Υγείας, της Παιδείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών και θα προκηρυχθούν 8 χιλιάδες θέσεις. Επιπλέον, θα προκηρυχθούν άλλες 3 χιλιάδες θέσεις για τη Βοήθεια στο Σπίτι, αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού κράτους και 4.500 για την Ειδική Αγωγή και οι σχετικές πιστώσεις έχουν εισαχθεί στον προυπολογισμό που έχει πάρει την έγκριση του EuroWorking Group, βάσει του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου και των υφισταμένων αναγκών”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα