back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία φοβάται ριζοσπαστικοποίηση των κίτρινων γιλέκων

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, 27.000 άτομα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” εχθές Δευτέρα. Συνολικά και τις τρεις ημέρες στις οποίες δεν έλειψαν οι βίαιες συγκρούσεις αλλά και ο θάνατος μίας διαδηλώτριας, ο απολογισμός των τραυματιών ανέβηκε στους 528 εκ των οποίων οι 17 σοβαρά.

Σε σημερινή του συνέντευξη, ο υπουργός Κριστόφ Καστανέ ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχουν και 96 τραυματίες αστυνομικοί (εκ των οποίων 17 σοβαρά), τόσοι όσοι τραυματίστηκαν στους 3 ανήσυχους μήνες που η περιοχή Νοτρ Νταμ Ντε Λαν τελούσε υπό κατάληψη.

Λε Πεν και Μελανσόν υπέρ κίτρινων γιλέκων

Το γεγονός ότι το “αυθόρμητο και ανεξάρτητο αυτό κίνημα πολιτών” όπως αυτοαποκαλείται, έχει κερδίσει την στήριξη και της άκρας δεξιάς (Εθνικός Συναγερμός) και της ριζοσπαστικής αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία) έχει ξεσηκώσει πολλές συζητήσεις στην Γαλλία. Ήδη από την Κυριακή, η εφημερίδα Liberation έκανε λόγο για “κίνδυνο μετατροπής του κινήματος σε ένα μαζικό λαϊκιστικό απολίτικο κίνημα τύπου 5 αστέρα α λα γαλλικά”. Σήμερα η εφημερίδα Le Figaro μιλάει για “το φάντασμα της ριζοσπαστικοποίησης” που πλανάται πάνω από την χώρα.

Ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος φοβάται ο Μακρόν

Προς το παρόν, ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποφύγει να πάρει θέση και να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το ζήτημα. Μάλιστα εχθές ρωτήθηκε σχετικά, από το Βέλγιο όπου βρισκόταν και απάντησε κοφτά ότι “θα απαντήσω όταν θελήσω, δεν είναι η ώρα σήμερα”. Ωστόσο, συνεργάτες του με δηλώσεις τους σχολιάζουν επίσης ότι “το λαϊκό αυτό φαινόμενο (των κίτρινων γιλέκων) όπως εκφράστηκε το Σάββατο, μπήκε σε μία φάση βίαιης ριζοσπαστικοποίησης”.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε για ακόμα μία φορά την θέση της κυβέρνησης ότι “η ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων δεν είναι διαπραγματεύσιμη” ενώ υπενθύμισε ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων καταγράφηκαν “ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις”. Εξέφρασε την ανησυχία του για την ιδεολογική ταυτότητα των κίτρινων γιλέκων και δήλωσε ότι “κάθε είδους ριζοσπαστικοποίηση με ανησυχεί και απαιτεί πάντα μία αποφασιστική απάντηση από την πλευρά μας”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα