back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία στον αόηχο των “κίτρινων γιλέκων”

Διαβάστε επίσης

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο όπου ο χάρτης της Γαλλίας βάφτηκε κίτρινος εξαιτίας των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”, η κυβέρνηση προσπαθεί αφενός να κάνει τον απολογισμό των διαδηλώσεων και αφετέρου να βρει τον βηματισμό της σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Σε μία περίοδο που τα ποσοστά δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησής του, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, το αυθόρμητο και μαζικό κίνημα πολιτών των “κίτρινων γιλέκων”, ήρθε να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά στην Γαλλία. Συνολικά περισσότεροι από 300.000 πολίτες υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ σε κάποιες περιοχές, οι αποκλεισμοί δρόμων έχει ανακοινωθεί ότι θα συνεχιστούν και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Κατανοεί αλλά δεν υποχωρεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ο οποία είχε εξαρχής εκφράσει την διαφωνία της με τις κινητοποιήσεις, προσπαθεί να πείσει ότι κατανοεί τον θυμό των Γάλλων και ότι δεν έχει χάσει την επαφή τις με τον λαό που την εξέλεξε, όπως την κατηγορούν συχνά οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μιλώντας ζωντανά στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 δήλωσε ότι “πρέπει να ακούμε τους πολίτες και να τους επιτρέπουμε να εκφράζουν τις ανησυχίες τους”, επέμεινε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία που προβλέπει αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Το παρελθόν ευθύνεται για την κρίση

Μόλις σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Μπενζαμάν Γκριβό, μιλώντας στο RMC, σχολίασε ότι ο θυμός των “κίτρινων γιλέκων” δεν είναι παρά “το ανάθεμα” των τελευταίων 40 ετών που δεν έγιναν τα πράγματα όπως θα έπρεπε.

Αυτή είναι και συνολικά η γραμμή της κυβέρνησης και της προεδρίας όλες αυτές τις μέρες, που τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το πρόβλημα των διαδηλωτών δεν είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση αλλά συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. 

Φόβοι για κύμα λαϊκισμού

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να ξεπηδήσει μέσα από τα “κίτρινα γιλέκα” ένα μαζικό κύμα εύκολου λαϊκισμού που θα ισοπεδώσει τα πάντα και θα αποτελέσει εργαλείο “εύκολης αντιπολίτευσης”. Σε κεντρικό της άρθρο, η εφημερίδα Libération χτυπάει το καμπανάκι επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα “κίτρινα γιλέκα” να μετατραπούν σε “ενός τύπου κίνημα των 5 Αστέρων α λα γαλλικά”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα