back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καταστροφές από τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

“Βομβαρδισμένο” τοπίο θυμίζουν το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου και η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που αμαύρωσαν, για μια ακόμα φορά, την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου. Κουκουλοφόροι άναψαν μεγάλες φωτιιές μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο και έχουν στήσει οδόφραγμα απ’ όπου εφορμούν και πραγματοποιούν συνέχεις επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από το Ίδρυμα.

Όλο το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχειροούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προσεγγίσουν το ιστορικό κτίριο και να απωθήσουν τους αντιεξουσιαστές, έχοντας να αντιμετωπίσουν βροχή από βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες. Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Συχνή χρήση του κανονιού εκτόξευσης νερού έκανε το ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής, η γνωστή «ΑΥΡΑ». Οι κουκουλοφόροι μέχρι αργά το βράδυ εξακολουθούσαν να πετούν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως στη Στουρνάρη, που απαντούσαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Κουκουλοφόροι με ορμητήριο το κτίριο Γκίνη, εξαπέλυαν διαδοχικές επιθέσεις με βόμβες μολοτόφ, ενώ έστησαν οδοφράγματα (στη συμβολή της οδού Τοσίτσα με την Τσαμαδού και στην Στουρνάρη) με κάδους απορριμάτων, τους οποίους έκαιγαν.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

01:22 Συνολικά έγιναν 19 συλλήψεις

00:24 Πληροφορίες αναφέρουν 4 τραυματίες αστυνομικούς

00: 12 Στην περιοχή και δεύτερο όχημα «ΑΥΡΑ»

00:06 Περίπου 40-50 κουκουλοφόροι με αντισφυξιογόνες μάσκες παραμένουν πίσω από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου

23:57 Το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα

23:48 Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 22 προσαγωγές εκ των οποίων οι 13 έγιναν συλλήψεις για τα επεισόδια στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

23: 24 Νέα φωτιά μποστά στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου

23:15 Το όχημα ρήψης νερού της Πυροσβεστικής «ΑΥΡΑ» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων

23:00 Εκτονώνεται η ένταση μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο

22.30 Συνεχίζεται ο “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου.

22.20 Δύο εστίες φωτιάς καίνε στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, κάτω από ψιλόβροχο. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών από την Αστυνομία.

22.00 Ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασε την κλειδαριά στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου επιχειρώντας να στήσουν οδόφραγμα στη λωρίδα της Πατησίων προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως.

Οι κουκουλοφόροι με ανοιχτή πλεον την πόρτα, μπαινοβγαίνουν στο κτίριο.

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να τους εμποδίσουν ώστε να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους, ενώ δέχονται επίθεση με δεκάδες μολότοφ.

Η «ΑΥΡΑ»κάνει διαρκώς ρίψεις νερού στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να εμποδίσει τους κουκουλοφόρους να ολοκληρώσουν τη δράση τους

21.45 Αποκλιμακώθηκαν τα επεισόδια στην πλ. Εξαρχείων, ενώ στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, υπάρχει μεγάλη φωτιά, την οποία φέρεται να άναψαν κουκουλοφόροι, πιθανόν για να περιορίσουν τα χημικά.

21.20 Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, πλην του τμήματος της Πατησίων από την πλ. Ομονοίας έως τη λ. Αλεξάνδρας

20.50 Το κέντρο επιχειρήσεων μεταφέρθηκε στην οδό Πατησίων, μπροστά από την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου.

Όχημα ρήψης νερού της Πυροσβεστικής «ΑΥΡΑ» βρίσκεται στο Πολυτεχνείο και επιχειρεί κατά διαστήματα, προκειμένου να περιορίσει τις επιθέσεις αναρχικών, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Πάνω από το Πολυτεχνείο και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων ίπτανται από το μεσημέρι, ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και drones.

Εξάλλου, άνδρες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στο ύψος του Μουσείου, χρησιμοποιούν διόπτες νυκτός προκειμένου να εξακριβώσουν πόσοι αντιεξουσιαστές βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου.

Νωρίτερα, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν μολότωφ κατά αστυνομικών από ταράστες παρακείμενων κτιρίων.

Γ. Αποστολόπουλος: Η Πολιτεία να κάνει αυτό που πρέπει και οφείλει

Την κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος, με δηλώσεις του στον Αθήνα 9.84.

Όπως είπε, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για το τριήμερο, ενώ άλλοι έχουν ταμπουρωθεί με σε αυτά. «Οχυρώθηκαν πίσω από χαλύβδινα κάγκελα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει και οφείλει να κάνει», είπε χαρακτηριστικά.
Ενταση στη ΓΑΔΑ
Μετά τη λήξη της πορείας, ένταση επικράτησε έξω από την ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα και καδρόνια στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον οκτώ προσαγωγές.

Η ομάδα των κουκουλοφόρων κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, ένταση σημειώθηκε και στα Εξάρχεια, όταν 100 κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Στουρνάρη με τη Μπόταση. Οι άνδρες των ΥΜΕΤ δεν απάντησαν.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία η πορεία για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην πορεία μετείχαν περίπου 3.000 με 4.000 άνθρωποι, ενώ στο τέλος της πορείας υπήρχαν και περίπου 200 αναρχικοί.

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κεντρικές λεωφόρους. Τροποποιήσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό “Μέγαρο Μουσικής”, “Ευαγγελισμός” και “Σύνταγμα”, οι οποίοι είχαν κλείσει διαδοχικά από τις 3μμ.

Κώστας Κορέλης – Δημήτρης Κωστάκος – Δημήτρης Πέρρος

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα