back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Διαβάστε επίσης

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 45 χρόνων από την εξέγερση το Πολυτεχνείου.

Αφότου σταμάτησε η βροχόπτωση, αρκετός κόσμος – πολίτες, σύλλογοι και φορείς – έχει προσέλθει και συνεχίζει να προσέρχεται στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, για να καταθέσει λουλούδια και στεφάνια.

Υπενθυμίζεται οτι το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, “Αβέρωφ”, τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

«45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης μας συγκινεί και μας εμπνέει. Μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και μας επιφορτίζει με την ευθύνη να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις αγωνίες και στις ανάγκες της νέας γενιάς αυτού του τόπου που πάντοτε ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των μεγάλων αλλαγών προς τα εμπρός» αναφέρει χαρακτηρισττικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Φ. Γεννηματά: Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους

Κορυφαίο σύμβολο δημοκρατικού αγώνα, με μηνύματά ισχυρά που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου χαρακτηρίζει το Πολυτεχνείο η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι λειτουργεί ως ενεργή μνήμη της δημοκρατίας και παράδειγμα για τη νέα γενιά. Σήμερα, όπως σημειώνει, η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για ενότητα, αξιοπρέπεια και αλλαγή.

«Τιμούμε τους νεκρούς, τιμούμε τους πρωταγωνιστές, όλους και όλες που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, απαιτώντας μια καλύτερη, μια δημοκρατική Ελλάδα. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους», αναφέρει σε ανάρτησή της και υπογραμμίζει ότι έννοιες όπως ισονομία, ισοπολιτεία, ίσες ευκαιρίες για όλους, κοινωνικό κράτος, εκπαίδευση και σύστημα υγείας, δικαιοσύνη, δημοκρατικοί θεσμοί είναι κατακτήσεις δεκαετιών που βρίσκονται σήμερα σε οπισθοδρόμηση.

Στ. Θεοδωράκης: Ποιον κοροϊδεύουμε;

«Και να που ήρθε ξανά η μέρα που η τηλεόραση ξυπνάει με το «είμαστε δυο / είμαστε τρεις / είμαστε χίλιοι δεκατρείς». Και το Πολυτεχνείο παύει να είναι ορμητήριο για πλιάτσικο και μετατρέπεται σε τόπο επαναστατικού προσκυνήματος. Με γαρύφαλλα, υψωμένες γροθιές, τζάκετ και μπερέδες Τσε Γκεβάρα.Ποιον κοροϊδεύουμε;», σημειώνει σε ανάρτησή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ένταση στο ΑΠΘ

Ένταση επικράτησε νωρίτερα το πρωί έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει το thestival φοιτητές που είχαν αποκλείσει την είσοδο της Σχολής, δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι. Υπήρξαν σπρωξίματα και αντεγκλήσεις μεταξύ των φοιτητών και των μελών του Συνδέσμου.

Όπως τονίζουν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανένα, που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την πολιτική των μνημονίων, καθώς και την κατάθεση στεφάνων τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Επί ποδός βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί, ενώ σε ισχύ είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις κεντρικές λεωφόρους περιμετρικά του Μετσόβειου.

Επιπλέον, στην περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει στις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ στις 4 και μισή θα κλείσουν Ευαγγελισμός και Σύνταγμα.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα