back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – «Έπεσαν» τα πρώτα χιόνια

Διαβάστε επίσης

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα Σάββατο, 17 Νοέμβρη η ΕΜΥ στα δυτικά, κεντρικά και νότια της χώρας.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πυκνότερες στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (800-1000 μέτρα στα βόρεια και 1000-1400 μέτρα στο νότια).

Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, στα πελάγη 7 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 11 έως 14 βαθμούς κελσίου με τη μέγιστη στα ανατολικά και βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Βροχερός ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι πιθανόν από το απόγευμα να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα παραθαλάσσια με λίγα χιόνια να πέφτουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 11 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Μακεδονία, Θράκη, κυρίως στα δυτικά. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων από το απόγευμα στα θαλασσιά -παραθαλάσσια. Χιόνια στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από τα 700 μέτρα) και οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν. Άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7, στο Ιόνιο τοπικά 8 και από το απόγευμα έως 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και στα θαλασσιά-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στην ανατολική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.  Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα στην Κρήτη. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Άνεμοι στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Τέλος στη Ζάκυνθο, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς κελσίου.

«Έπεσαν» τα πρώτα χιόνια

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Πήλιο, με το βουνό των Κενταύρων στις ψηλότερες περιοχές του να ντύνεται στα λευκά. Στα Χάνια του Πηλίου το ύψος του χιονιού αγγιζει τα 10 εκατοστά και η θερμοκρασία έχει πεσει στους -3 βαθμούς, ενώ η χιονόπτωση που άρχισε μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίζεται κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες, το χιόνι που πέφτει είναι πολύ πυκνότερο και το ύψος του ξεπερνά τα 15 εκατοστά, αλλά δεν είναι αρκετό για την λειτουργία του αθλητικού-χιονοδρομικού κέντρου.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του άξονα Βόλου-Ζαγοράς. Στον Βόλο και την περιφέρειά του βρέχει κατά διαστήματα, το κρύο είναι αισθητό και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά στην πόλη τους 13 βαθμούς.

Στα λευκά έχουν ντυθεί το Πισοδέρι, Νυμφαίο, Περτούλι, Ελάτη, Νεραιδοχώρι Τρικάλων, Σαμαρίνα Γρεβενών, Λίμνη Πλαστήρα, Χάνια Πηλίου, το Μέτσοβο, η Ελασσόνα και το Καρπενήσι. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στη Ναυπακτία.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Συγκεκριμένα, η εικόνα του οδικού δικτύου, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
από το 23ο χλμ έως 54ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας,
από το 23ο χλμ έως 45ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Βασιλίτσας και
από το από το 23ο χλμ έως 45ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Περιβολίου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
από το 180 έως 280 χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και
από το 300 έως 430 χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής), καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής), καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

από το 20ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) και
από το 15ο έως το 25ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Ενημέρωση σχετικά με καιρικά φαινόμενα, διακοπές κυκλοφορίας και συμβουλές οδικής ασφάλειας υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιοχές της Κρήτης

Προβλήματα σε περιοχές κυρίως της Ανατολικής Κρήτης προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί με βασικό χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις ειδικά στην περιοχή του Ηρακλείου.

Στην περιοχή Γούδουρα Σητείας, υδροστρόβιλος «σήκωσε» θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε υποδομές.

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο από ‘Αγιο Νικόλαο προς Ελούντα, Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσαμο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού καθώς και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα