back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

1 νεκρή, δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός των “κίτρινων γιλέκων”

Διαβάστε επίσης

Μία γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο ενώ πάνω από 200 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις της αστυνομίες τουλάχιστον 282.700 Γάλλοι φόρεσαν σήμερα τα κίτρινα γιλέκα τους και συμμετείχαν σε συνολικά 2000 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Μπορεί να μην κατόρθωσαν, όπως σχεδίαζαν, να μπλοκάρουν το σύνολο των οδικών δικτύων της χώρας, κατάφεραν ωστόσο να προκαλέσουν μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα και να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας. Και ενδεχομένως, τα “κίτρινα γιλέκα” θα μπορούσαν αυτήν την στιγμή κάνοντας τον απολογισμό τους, να ήταν ευχαριστημένοι, αν δεν είχαν προηγηθεί νωρίτερα, κάποια τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό δεκάτων πολιτών.

Μία γυναίκα νεκρή

Το τραγικό ατύχημα έγινε νωρίτερα σήμερα στην Σαβοία, όταν γυναίκα που πήγαινε με το αυτοκίνητό της την κόρη της στον γιατρό, συναντήθηκε με τα “κίτρινα γιλέκα” που επιχειρούσαν να κλείσουν τους δρόμους. Δεν ήξερε τι να κάνει, άρχισαν να χτυπούν το όχημά της και να της ζητούν να φύγει, πανικοβλήθηκε και πάτησε γκάζι πέφτοντας επάνω σε μία διαδηλώτρια που έχασε τη ζωή της. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, η οδηγός έπαθε κρίση πανικού και δεν ήξερε τι να κάνει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου, το θύμα ονομαζόταν Σαντάλ Μαζέ και ήταν 63 ετών. Η κόρη της μάλιστα, έκανε δηλώσεις στα μέσα μιλώντας για μία “ήσυχη συνταξιούχο που ήρθε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να δηλώσει την στήριξή της στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων”.  Η οδηγός, είναι μία γυναίκα 50 ετών η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, αφού χτύπησε το θύμα, πρώτα απομακρύνθηκε πανικόβλητη και μετά επέστρεψε ξανά στο σημείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει ότι υπάρχει μία νεκρή γυναίκα

227 τραυματίες σύμφωνα με το υπουργείο

Συνολικά 227 άτομα τραυματίστηκαν και, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες πληροφορίες του υπουργείο Εσωτερικών, τα έξι από αυτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.  Ο Κριστόφ Καστανέ ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν γίνει 117 προσαγωγές εκ των οποίων οι 73 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ο ίδιος επίσημος απολογισμός, αναφέρει ότι υπήρξαν πέντε “κρίσιμες καταστάσεις” στις οποίες “αναγκάστηκε να παρέμβει η αστυνομία”.

Αν και οι γνώμες για όσους συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα είναι πολλές, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2000 διαμαρτυρίες και συνολικά συμμετείχαν 182.710 πολίτες.

Στο Παρίσι

Έξω από το Ελιζέ έφτασαν εκατοντάδες πολίτες φορώντας κίτρινα γιλέκα και σταμάτησαν πίσω από την κορδέλα που είχε βάλει η αστυνομία, λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Όπως παρατήρησαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, ο Εμανουέλ Μακρόν κρύφτηκε εντελώς σήμερα, αφήνοντας τον υπουργό Εσωτερικών (αλλά και στενό του συνεργάτη) να πάει πάνω του όλο το θέμα. Να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, o Γάλλος πρόεδρος είχε παραδεχτεί, μεταξύ άλλων, ότι δεν κατάφερε να συμφιλιώσει τον γαλλικό λαό με την ηγεσία του.

https://twitter.com/adrenaline1001/status/1063833477253144578

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα