back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυτό είναι το σχέδιο Στουρνάρα για τις τράπεζες που θα παρουσιαστεί 22 Νοεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Με εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου μέσω της έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, χωρίς την χρήση κρατικών εγγυήσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση η οποία δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το σχέδιο που στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων έως και 50% θα προβλέπει να δοθούν οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών ως εγγύηση για να τιτλοποιηθούν «κόκκινα» δάνεια.

Οι τράπεζες θα εισφέρουν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) ή εταιρίες ειδικού σκοπού που θα κάνουν η κάθε μια αυτόνομα ποσοστό έως 50% της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή του αποθεματικού που έχουν σχηματίσει, προκειμένου να το συμψηφίσουν με μελλοντικά κέρδη και το οποίο προσαυξάνει τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Οι φορολογικές απαιτήσεις που θα εισφερθούν θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ.

Έχοντας ως κεφάλαιο τα 8 δισ. ευρώ το SPV θα προβεί στην έκδοση ομολόγων με στόχο να συγκεντρώσει 20 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα σε επίπεδο τοκομεριδίων θα αποπληρώνονται από τα αποτελέσματα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και αν τα έσοδα δεν επαρκούν θα έχει τη δυνατότητα να πουλά εκκαθαρισμένες φορολογικές απαιτήσεις σε τρίτους προκειμένου αυτοί να μπορούν να τις συμψηφίσουν με κέρδη.

Η δυνατότητα πώλησης φορολογικών απαιτήσεων αποτελεί ουσιαστικά και την εγγύηση για την κάλυψη και των εκδόσεων ομολόγων.

 

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα