back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποστολή στη Μάνδρα: Τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται δεν θωρακίζουν την πόλη

Διαβάστε επίσης

Ενα χρόνο μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στην δυτική Αττική, η πόλη της Μάνδρας, που επλήγη περισσότερο, προσπαθεί ακόμα να βρει τους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Ένας επισκέπτης σήμερα στην περιοχή, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που χτύπησε την Μάνδρα, εκείνη την ημέρα, αφού η ανοικοδόμηση της πόλης στα περισσότερα σημεία έχει ολοκληρωθεί κυρίως με ιδιωτικές πρωτοβουλίες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο κάτοικοι και καταστηματάρχες, όσοι άντεξαν και συνεχίζουν να ζουν στην Μάνδρα, μιλούν για μια πόλη που ακόμα δεν έχει συνέλθει από την καταστροφή.

Σε πολλά σημεία είναι ακόμα σε εξέλιξη τα έργα του δήμου για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.

Τα περισσότερα καταστήματα που καταστράφηκαν είτε μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία της πόλης πιο ασφαλή, είτε δεν ξαναλειτούργησαν ποτέ. Εμπορικοί δρόμοι, πριν την καταστροφή, σήμερα παραμένουν ακόμα έρημοι, με καταστήματα άδεια που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δύναμη να τα αποκαταστήσουν. Σε όλους, υπάρχει πάντα αυτός ο φόβος, μήπως ξαναγίνει το κακό.

Το ψυχολογικό φορτίο που άφησε πίσω της θεομηνία με τους 24 νεκρούς, είναι μεγάλο και κάθε φορά που αρχίζει να βρέχει στην περιοχή, όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Ίσως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη πληγή στην πόλη και στους ανθρώπους της, το ψυχολογικό τραύμα που τους κάνει να σκέφτονται αν το πρωί που βρέχει είναι ασφαλές να πάνε τα παιδιά τους σχολείο, που τους κάνει να τρέχουν να μετακινήσουν τα οχήματά τους σε πιο ψηλά σημεία της πόλης όταν πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων λόγω της γραφειοκρατίας εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία αφού για έναν ακόμα χειμώνα η Μάνδρα θα είναι ανοχύρωτη πόλη στις έντονες βροχοπτώσεις.

Την ίδια ώρα οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πλημμυροπαθείς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και καταστηματάρχες, εντείνει την αίσθηση της εγκατάλειψης από την Πολιτεία και προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους ανθρώπους που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να χάνουν σπίτια και περιουσίες.

«Τα έργα στη Μάνδρα είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σταδιακά εντός του 2019 και του 2020. Το αντιπλημμυρικό της Αγίας Αικατερίνης – Σούρες θα είναι έτοιμο σε 10 μήνες και η διαπλάτυνση της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών σε 16 μήνες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βσιλειάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι «Τα έργα αυτά ήταν μπλοκαρισμένα μέχρι την απόφαση του περσινού υπουργικού συμβουλίου να τρέξουν με τη μορφή του κατεπείγοντος».

«Η περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει μελέτη με το ΙΓΜΕ ύψους 42.000 ευρώ για φράγματα ανάσχεσης στα γύρω βουνά για να περιοριστεί η ποσότητα του νερού που θα φθάνει και επίσης υπάρχουν δύο προγραμματικές συμβάσεις ύψους 6.700.000 για έργα εντός οικιστικού ιστού».

Ζητάμε διεύρυνση του  νόμου για τις οικιστικές αποζημιώσεις

Αίτημα στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και έκκλησή διεύρυνσης του νόμου για παροχή επιδοτήσεων και για τους βοηθητικούς χώρους και τα υπόγεια απηύθυνε η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη.

«Ζητάμε τη διεύρυνσή του νόμου καθώς πολλά από τα υπόγεια και από τα καταστήματα που είχαν κλείσει λειτουργούσαν ως κατοικίες και έχουμε ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό με τον κ. Χαρίτση. Σε τέσσερις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων στους πλημμυροπαθείς», τόνισε η κυρία Κριεκούκη προσθέτοντας πως ο δήμος είχε ζητήσει και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση», τόνισε η δήμαρχος Μάνδρας.

Οι καταστηματάρχες έβαλαν λουκέτο σε επιχειρήσεις τους

Η κ. Κριεκούκη υπογράμμισε ότι πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καταστήματα, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν την πόλη, ενώ άλλοι μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους σε άλλα σημεία.

«Η εμπορική ζωή στις πληγείσες περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ κάποιοι κάτοικοι – ενοικιαστές έφυγαν», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η δήμαρχος Μάνδρας, αναφερόμενη στη μελέτη της ομάδας Λέκκα, δήλωσε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο σχεδιασμός της Πολιτείας, καθώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές είχαν επηρεάσει την ένταση και τη συχνότητα των φαινομένων.

«Δεν νομίζω ότι μπορούν πλέον αυτά τα έργα που γίνονται να καλύψουν τις ανάγκες και να θωρακίσουν, χρειάζεται ευρύτερος σχεδιασμός για το μέλλον».

Στην καταγγελία ότι, 387 κάτοικοι αποκλείστηκαν από την επιχορήγηση για οικοσκευή κατήγγειλε από την πλευρά της, η πρόεδρος των πλημμυροπαθών Μάνδρας Βούλα Κυρίτση.

Η κ. Κυρίτση μάλιστα είπε ότι ενώ τα χρήματα δόθηκαν έγκαιρα από την κεντρική κυβέρνηση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις από τον δήμο.

«Ζητούσαν συνέχεια χαρτιά και δημοτικά συμβούλια για αποφάσεις. Ο δήμος έβγαλε τελικά εκτός διαδικασίας 387 πλημμυροπαθείς όπου ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τα δικαιούταν δεν τους έδωσε ούτε την επιχορήγηση για την οικοσκευή ούτε την ενίσχυση των 5.000 ευρώ».

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πλημμύρας στη Μάνδρα τήρησε η Βουλή.

Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα