24.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Νέο σκάνδαλο στη ΔΕΠΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα στον Λαυρεντιάδη, λέει τώρα ο τέως CEO της εταιρίας- Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ-Σταθάκη

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Ένα νέο σκάνδαλο που εκθέτει την χώρα μας διεθνώς, φαίνεται ότι ανακαλύπτεται ξαφνικά και μάλιστα σε μια κρατική εταιρία, την ΔΕΠΑ.

Στη κυβέρνηση ήξεραν καλά τι συνέβαινε με τη προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ προς την Εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, από τους Σταθάκη, Φλαμπουράρη έως τους Δραγασάκη και Πιτσιόρλα, αλλά και την τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ενημερώνονταν για κάθε του κίνηση και είχαν δώσει την έγκρισή τους. Μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία, επειδή δεν έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να μειωθεί το συνεχώς διογκούμενο χρέος της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ, που όταν «καρατομήθηκε» το Δεκέμβριο του 2015, είχε φτάσει στο δυσθεώρατο ποσό των 115 εκατ ευρώ, ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε πλήρη γνώση των χειρισμών του στην υπόθεση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κιτσάκος ενέπλεξε στην υπόθεση σχεδόν τους πάντες, από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο (Σταθάκη), υπουργούς (Δραγασάκη, Πιτσιόρλα), τις ηγεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, και διαχέοντας τις ευθύνες, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

– Οι πάντες στη κυβέρνηση γνώριζαν ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει πολλά παρένθετα, «εξωτικά» και ανύπαρκτα σχήματα, όπως κυπριακές offshore, όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως «κουφάρι», δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους. Εντούτοις, ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΠΑ πωλούσε αέριο μόνο στην ELFE και όχι στις offshore.

– Από τότε που ανέλαβε, ο ίδιος ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για τη πορεία των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΠΑ, και πως αυτά διαμορφώθηκαν από τα 90 εκατ (Δεκέμβριος 2015) σε 115 εκατ ευρώ (Δεκέμβριος 2017).

– Είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και τράπεζες για το πρόβλημα της ΒΦΛ.

– Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ είχαν δώσει τον Μάιο του 2017 την έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία μόνο με την πληρωμή κατά 50% σε μετρητά και κατά 50% σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Το καθεστώς αυτό πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές, το εγκαινίασε ο ίδιος, το Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από αίτημα των ELFE, που είχαν επικαλεστεί τις δυσκολίες λόγω capital controls.

– Το σχέδιο συμψηφισμού των ακινήτων της ELFE με χρέη της τελευταίας προς τη ΔΕΠΑ ήταν γνωστό στους εμπλεκόμενους υπουργούς, που όπως όμως και ο ίδιος, έτσι κι εκείνοι… έπεσαν από τα σύννεφα, όταν τον Ιούλιο 2016 έμαθαν πως ήταν όλα δεσμευμένα από το 2014, από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Το γεγονός δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ούτε και της διοίκησης Κιτσάκου.

Ερωτηθείς πάντως αν εκτιμά ότι τον άδειασαν όλοι οι υπουργοί που τόσο καιρό τον παρότρυναν να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την ELFE μέσα από αμφιλεγόμενες πρακτικές, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Τα γνώριζαν όλοι, ενημερώνονταν άμεσα, όταν ένας υπουργός θέλει να παρέμβει, παρεμβαίνει άμεσα, δεν αποτελεί εμπόδιο ο κάθε Κιτσάκος».

Η εμπλοκή της Attica Bank

Στο μείζον θέμα της προσπάθειας συμψηφισμού των ακινήτων της ELFE με τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ, αρνήθηκε ότι… γνώριζε πως ήταν όλα δεσμευμένα από το 2014 με απόφαση της Αρχής Ξεπλύματος για το Μαύρο Χρήμα. Και επέρριψε ευθύνες στη νομική υπηρεσία της εταιρείας, που όπως είπε, τον ενημέρωσε μόλις τον Ιούλιο του 2016.

Ακόμη και έτσι όμως, δεν κατάφερε να απαντήσει πως είναι δυνατό να γίνει συμψηφισμός ακινήτων με χρέη, όταν τα πρώτα είναι προσημειωμένα από όλες τις τράπεζες έχοντας πάνω τους, το καθένα 10 και 15 υποθήκες. Σε μια από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις, και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η ΔΕΠΑ είχε προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα απόκτησης ενός από τα ακίνητα της πλευράς Λαυρεντιάδη στο Καλοχώρι Καβάλας για τη μετατροπή του σε τέρμιναλ LNG. Ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν καθαρό βαρών, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν δημόσια έγγραφα μόνο η… Attica Bank, γνωστή για τις περίεργες διαδρομές της και τη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει μέσω αυτής ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, είχε πάνω του υποθήκη, ύψους 21 εκατ ευρώ!

Το θέμα των ακινήτων παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κι αυτό καθώς ο κ. Κιτσάκος, προκειμένου να «φουσκώσει» τις τιμές των ακινήτων της ELFE και να πείσει τους μετόχους της ΔΕΠΑ ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές της, έφτασε σε σημείο να ζητήσει εκτιμήσεις από εταιρείες συμβούλων για συγκεκριμένα από αυτά με «ρήτρα ειδικού αγοραστή». Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και υποδηλώνει το πολύ υψηλό ενδιαφέρον αγοράς ενός ακινήτου από τον ενδιαφερόμενο. Αν και ο ίδιος το αρνήθηκε, εντούτοις λέγεται ότι ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα η αποτίμηση των ακινήτων – των οποίων τη δέσμευση δεν γνώριζε κανείς, κατά τον κ.Κιτσάκο!- ώστε να πειστούν οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, ότι είναι εφικτό να συμψηφιστούν με τα 90-100 εκατ που της χρωστούσε την εποχή εκείνη η ELFE.

Από το κάδρο δεν έλειψαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΔΕΠΑ, καθώς όπως είπε ο κ. Κιτσάκος, κατά την περίοδο 2011-2015, το χρέος των Λιπασμάτων προς την επιχείρηση αυξανόνταν με ρυθμό 800.000 ευρώ το μήνα, δίχως η προηγούμενη διοίκηση να λάβει το παραμικρό μέτρο για να το συγκρατήσει.

Kαμία ευθύνη

Στο μοναδικό πρόσωπο στον οποίο δεν αναγνώρισε ευθύνες, λάθος χειρισμούς, και αστοχίες ήταν ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος, που όπως είπε, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συγκρατήσει το χρέος της ELFE, και μάλιστα θα τα είχε καταφέρει, αν δεν ήταν τόσο υψηλοί οι επιβαλλόμενοι τόκοι.

Έφτασε μάλιστα να αποδώσει την «καρατόμησή» του στο γεγονός ότι δεν ήταν αρεστός σε επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα” γιατί τα ανοίγματα που επιχειρούσε να κάνει επί θητείας του η ΔΕΠΑ προς τη Ρωσία “τους χάλασαν τη σούπα”.

Συγκεκριμένα ο κ. Κιτσάκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας ότι επί των ημερών της θητείας του και με δεδομένο τον κυβερνητικό παρεμβατισμό πέτυχε να διατηρήσει το ύψος των οφειλών στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ, ενώ όταν έφυγε από την εταιρία με επιταγές είχε εισπράξει τα ποσά των τρεχουσών ποσοτήτων που παρέδιδε η ΔΕΠΑ στην ELFE αλλά και είχε εισπράξει και 8 με 9 εκατ. ευρώ έναντι του παλιού χρέους.

Εξηγήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες».

«Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος» αναφέρει η ΝΔ «για το αν, δηλαδή, γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει επίσης πως θα αναδείξει την υπόθεση και «μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».

Σταθάκης: Η θητεία Κιτσάκου κρίθηκε με την αντικατάστασή του

«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε επί του θέματος ο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη», σχολίασε ο κ. Σταθάκης.

Χριστιάννα Κούσιου

Δελτίο Ειδήσεων στις 24:00

Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, μετά την σημερινή απόφαση της Άγκυρας να τη μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί,...

Κ. Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου...

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας: Μεγάλη προσβολή η κίνηση του Ερντογάν για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο

Την αντίθεση της στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζει η ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής...

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προώθηση του ορεινού τουρισμού

Η προώθηση του ορεινού τουρισμού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Αλ. Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,...

ΗΠΑ-χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο

Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 369,21 μονάδων (+1.44%), στις 26.075,3 μονάδες. Ο δείκτης...

Το Κόπα Λιμπερταδόρες επιστρέφει το Σεπτέμβριο

Η συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής ανακοίνωσε την επανέναρξη του Κόπα Λιμπερταδόρες στις 15 Σεπτεμβρίου. Το Κόπα Λιμπερταδόρες είναι έτοιμο για επανέναρξη, κι όπως ανακοινώθηκε από...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

«Μια Νύχτα στην Όπερα»: Θερινό σινεμά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο

Για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι, το πολυαγαπημένο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ Park Your Cinema σας προτείνει κλασικές ταινίες ρεπερτορίου, τις οποίες ίσως ανακαλύψετε για πρώτη φορά...

Έκθεση Τελειόφοιτων ΑΣΚΤ 2020 @ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ

Η έκθεση των τελειόφοιτων σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, φιλοξενείται στον Χώρο Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», έως τις 30 Ιουλίου. Η επιλογή...

Στο ΣτΕ κατατέθηκε προσφυγή για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε προσφυγή με αίτημα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η κοινή υπουργική απόφαση με...

Η διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο προχωρά – Οι παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα

Οι παρεμβάσεις που φέρνουν ισορροπία στις μετακινήσεις και τη λειτουργία της τοπικής αγοράς στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας και την Πλάκα και οι οποίες...