back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο Innovathens.

[su_slider source=”media: 40420,40421,40419″ width=”700″ height=”1100″ title=”no”]

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Τεχνόπολης και υπεύθυνη του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», Πόπη Διαμαντάκου, η οποία, μάλιστα, συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «έπρεπε να κάνουμε κάτι για την πόλη, κάτι ουσιαστικό που να μένει στη συνείδηση των πολιτών, να μην είναι περαστικό».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο προϊστάμενος υπηρεσίας Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Ανδρέας Λαπούρτας, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Θάλεια Δραγώνα, και η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΜΠ και αρχιτέκτων, Ειρήνη Μίχα.

Αρχικά ο κ. Λαπούρτας εξήγησε πόσο σημαντικό είναι η νέες γενιές να μάθουν να είναι εξοικειωμένες με το δημόσιο χώρο και να σέβονται τα μνημεία, αναφέροντας μια σειρά από βεβηλωμένα αγάλματα και θέτοντας μια σειρά ερωτήματα. Το πιο χαρακτηριστικό, το οποίο συνοψίζει το περιεχόμενο των όσων ανέφερε ήταν το “σε τι παιδιά θα παραδώσουμε τον κόσμο;” αναφερόμενος φυσικά στη διαπαιδαγώγηση που, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει τα σχολεία, η οικογένεια και η πολιτεία να δώσουν στις νέες γενιές.

Από τη μεριά της, η κ. Δραγώνα είπε πως “ο οδηγός έχει πολυεπίπεδες αναγνώσεις και ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνεται είναι βιωματικός, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό καθώς μέσα από το βίωμα καλλιεργούνται συναισθήματα τα οποία είναι εγγενή στη μάθηση” και πρόσθεσε πως τα παιδιά, μέσω του οδηγού καλούνται να έρθουν σε επαφή με την πόλη και τα μνημεία της. Άλλωστε, “όπως τα παιδιά κυκλοφορούν στην πόλη, έτσι κυκλοφορούν και τα αγάλματα”, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

“Ακόμα και οι βάνδαλοι στις εκστρατείες τους στις πόλεις που πολιορκούσαν, έσπαγαν τη μύτη και τ’ αυτιά των αγαλμάτων, γιατί πίστευαν πως και τα αγάλματα έχουν ψυχή” επεσήμανε όταν πήρε το λόγο η επόμενη ομιλήτρια, Ειρήνη Μίχα.

Παρέμβαση έκαναν και οι τρεις συγγραφείς του βιβλίου, Μαρία Δημοπούλου, Πόπη Κύρδη και Ελένη Σβορώνου, οι οποίες συμφώνησαν -χρησιμοποιώντας τα λόγια της κ. Δημοπούλου- στο ότι ήθελαν το βιβλίο «να είναι ερευνητικά διαφορετικό, αλλά και καθαρό. Να μην είναι «κατσαρό, να μπορείς απ’ όπου και να το φυλλομετρήσεις, να μπαίνεις στο νόημα».

Η κ. Δημοπούλου, μάλιστα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ανέφερε πως “το βιβλίο είναι ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς, που μπορεί να αξιοποιηθεί και από γονείς, από ομάδες νέων, αλλά και οργανώσεις που νοιάζονται για την πόλη. Στόχος του είναι τα παιδιά και οι ενήλικες, να βρουν τρόπους να ανοίξουν το βλέμμα τους την πόλη, με αφορμή ένα γλυπτό ή μια πλατεία, με στόχο την προστασία και τη φροντίδα του δημόσιου χώρου”.

Την συζήτηση συντόνισε η Γενική διευθύντρια του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», Νόνη Καραγιάννη.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα