back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σάντσεθ στο Politico: “Αν ήμουν η Μέι, θα οργάνωνα 2ο Δημοψήφισμα για το Brexit”

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέτρο Σάντσεθ, έχει γίνει ο σημαντικότερος Eυρωπαίος ηγέτης που ζητά δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

“Αν ήμουν η Τερέζα Μέι, θα οργάνωνα ένα δεύτερο δημοψήφισμα – χωρίς αμφιβολία”, ανέφερε ο Σαντσέθ στο Politico και δήλωσε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα ήταν μια αμοιβαία οδυνηρή υπόθεση, ενώ παρότρυνε την κυβέρνηση Μέι να διεξάγει νέα ψηφοφορία που θα επιτρέπει την επανεισδοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, στο μέλλον.

“Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα της υπογραφής μιας μεταβατικής συμφωνίας”, είπε.

“[Αλλά] θα ήθελα να δω τη βρετανική κυβέρνηση να οργανώνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Δεν εννοώ τώρα, αλλά στο μέλλον, ώστε να μπορέσει να επανέλθει στην ΕΕ. Με άλλο τρόπο, αλλά πίσω στην ΕΕ. ”

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια “θαυμάσια χώρα” που είχε “θετική επιρροή” στην ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μία πορεία “αυτο-απορρόφησης” που δεν θα αποβεί καλή ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε για την Ευρώπη “.
“Πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη απώλεια και για τους δύο και ελπίζω ότι θα μπορέσει να επανεξεταστεί στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος αγωνίζεται με το θέμα της ανεξαρτησίας των Καταλανών μετά το μονομερές, παράνομο δημοψήφισμα του περασμένου έτους για την αποχώρηση της από την Ισπανία, πρόσθεσε: “Όλα αυτά τα είδη των δημοψηφισμάτων είναι αποσπασματικά … και πολώνουν τις κοινωνίες”.
Η παρέμβασή του τον κάνει τον τρίτο Eυρωπαίο ηγέτη που ζητά δεύτερο δημοψήφισμα.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, δήλωσε στο πρόγραμμα BBC Today ότι υπήρξε «σχεδόν ομόφωνη» άποψη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τη Βρετανία να διεξαχθεί μια ακόμη ψηφοφορία για την αποχώρηση.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπαμπίς, δήλωσε επίσης στο ίδιο πρόγραμμα: “Θα ήταν καλύτερα να κάνουμε ένα άλλο δημοψήφισμα και ίσως οι άνθρωποι στο μεταξύ αλλάξουν την άποψή τους.

Ο Σαντσέζ δήλωσε στο Politico ότι η κυβέρνησή του θέλησε οι διαπραγματευτές να εξασφαλίσουν μια πραγματική συμφωνία διαζυγίου, η οποία επίσης “δίνει προτεραιότητα στο γενικό συμφέρον του συνόλου της ΕΕ”.

“Είμαστε τώρα πιο κοντά σε μια συμφωνία από ό, τι πριν από τρεις εβδομάδες και ας ελπίσουμε λοιπόν ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία το Δεκέμβριο”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε διαβεβαιώσεις ότι η Ισπανία θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών που ζουν στη χώρα, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Η Τερέζα Μέι έχει προσφέρει παρόμοια υπόσχεση στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Εκτιμώ και ευχαριστώ πολύ τη δέσμευση της πρωθυπουργού της Βρετανίας για τη διαφύλαξη αυτών των δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Σάντσεθ. «Θα κάνουμε το ίδιο και με τους 300.000 Βρετανούς που βρίσκονται στην Ισπανία».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να ακυρώσει το σχέδιο να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα για την έγκριση της συμφωνίας την οποία εισηγείται για το Brexit, αποκάλυψε ο Independent.

Το περίγραμμα της συμφωνίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμο πριν από την Τρίτη το νωρίτερο, κάτι που καθιστά ολοένα λιγότερο πιθανό να συγκληθεί εντός του Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της συμφωνίας, κατά το δημοσίευμα, που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Η Μέι αποφάσισε να μη γίνει το υπουργικό συμβούλιο εξαιτίας της αντίστασης που συναντά στους κόλπους της κυβέρνησής της και στις Βρυξέλλες το σχέδιό της. Η εξέλιξη απειλεί να εκτροχιάσει την υπό συζήτηση συμφωνία, κατά τον Ιndependent.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα