back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Χειραψία Τραμπ-Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Εκδηλώσεις μνήμης γίνονται σήμερα παγκοσμίως για τα 100 χρόνια από την ανακωχή με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τους 150.000 νεκρούς τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Πολλοί άνθρωποι μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στο Νέο Δελχί στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο.

«Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα και όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνον για το μέλλον της ειρήνης, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή γίνονται την ώρα που η Ινδία, η οποία ήταν τότε βρετανική αποικία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της στον συμμαχικό στρατό. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.

Στην Αυστραλία τελετή έγινε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο στην Καμπέρα, όπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τις θυσίες των συμπατριωτών του, ενώ στην Αδελαΐδα αεροπλάνο έριξε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες. Στη Νέα Ζηλανδία επίσης τηρήθηκε στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον σιγή δύο λεπτών στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησαν κανονιοβολισμοί.

Η κύρια τελετή στην Ευρώπη θα γίνει στο Παρίσι, παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα.

Χειραψία Πούτιν και Τραμπ στην Αψίδα του Θριάμβου

Οι ηγέτες των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον δια χειραψίας στην Αψίδα του Θριάμβου όπου ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την 100η επέτειο της Ανακωχής που σήμανε το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Οι Τραμπ και Πούτιν έφθασαν στην Αψίδα του Θριάμβου χωριστά από τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως φάνηκε στις τηλεοπτικές εικόνες. Ο Τραμπ χαιρέτισε τον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο. Ο Πούτιν, ο οποίος έφθασε τελευταίος, χαιρέτισε επίσης δια χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια των επισήμων

Κάτω από δρακόντεια μέτρα είναι σήμερα το Παρίσι, με την κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για την επετειακή εκδήλωση της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι εντελώς αποκλεισμένες από την κυκλοφορία: γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, γύρω από το προεδρικό μέγαρο και γύρω από την Βιλέτ όπου θα γίνει το «Φόρουμ για την Ειρήνη».

Γύρω στους 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί η ασφάλεια που συνοδεύει τον Ντόναλντ Τραμπ (700 άτομα), καθώς και τα μέλη της ασφάλειας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον εκθεσιακό χώρο της Βιλέτ βρίσκονται ήδη 2.600 αστυνομικοί για την προστασία του χώρου κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και της συναυλίας της Φιλαρμονικής που θα δοθεί μετά τη λήξη του.

Να σημειωθεί επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός γιατί στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ ( Republique) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διαδήλωση κατά του Τραμπ στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι μπορεί να δώσουν εκεί ραντεβού 200-400 ακτιβιστές (Black Blockers).

Είναι η πλέον μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχει γνωρίσει το Παρίσι μετά την οργάνωση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP21 το 2015, που όμως τότε ήταν η περίοδος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κόσμος που θέλει να ζήσει τις μοναδικές αυτές επετειακές στιγμές και έχει ήδη συγκεντρωθεί στη λεωφόρο των Ηλύσιων έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 200-300 μέτρων και θα παρακολουθήσει την τελετή από γιγαντοοθόνες.

Γαλλία

Ωστόσο, νωρίτερα, τρία μέλη της οργάνωσης Femen συνελήφθησαν αφού παραβίασαν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής των επισήμων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διεξάγονται στο Παρίσι για την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, τη στιγμή που ανέβαινε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων το αυτοκίνητο του αμερικανού προέδρου Τραμπ, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Δύο γυμνόστηθες ακτιβίστριες, που είχαν γράψει στα στήθη τους «Hypocrisy parad» (Παρέλαση υποκρισίας) και «Gangsta party» (Πάρτι γκάνγκστερ), πήδηξαν πάνω από τους φράκτες ασφαλείας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του Τραμπ περνούσε μπροστά από το κοινό λίγο πριν από τις 11 π.μ.. Μια τρίτη γυμνόστηθη γυναίκα, που βρισκόταν λίγο πιο ψηλά στη λεωφόρο, έκανε το ίδιο.

Συνελήφθησαν και οι τρεις, η μία στο οδόστρωμα, οι δύο άλλες αφού αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τους φράκτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία.

«Η Γαλλία γιορτάζει την ειρήνη μ’ αυτή την τελετή, όμως οι μισοί από τους προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις συγκρούσεις στον κόσμο», δήλωσε λίγο μετά στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα μέλος της Femen που βρισκόταν εκεί, η Κονστάνς Λεφέβρ.

Χθες τρεις γυναίκες μέλη της Femen είχαν εμφανιστεί για λίγο κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου με γυμνά στήθη και υψωμένες γροθιές, φωνάζοντας «Welcome war criminals» (Καλωσήρθατε εγκληματίες πολέμου). Στα στήθη τους είχαν γράψει το σύνθημα «Fake peacemakers, real dictators» (Ψεύτικοι ειρηνοποιοί, πραγματικοί δικτάτορες).

Στο Παρίσι και ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε ότι πρέπει «να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές των ημερών μας, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές».

Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «έδωσαν το “σήμερα” το δικό τους για το “αύριο” το δικό μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες του αυστραλιανού και νεοζηλανδικού σώματος στρατού έχασαν τη ζωή τους στην Μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία, στην οποία ηττήθηκαν οι Σύμμαχοι.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.

«Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο Εθνικό Μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Αργότερα σήμερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη, όπου περίπου 70 ηγέτες από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παρευρεθούν στο Παρίσι στις εκδηλώσεις μνήμης που έχουν διοργανωθεί.

Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τους ηγέτες του κόσμου να μην «αντιτάσσουμε τους φόβους μας»

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες που βρίσκονται στο Παρίσι και καλώντας τους να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή».

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ηγηθεί του κυρίου γεγονότος για τα 100 χρόνια από την ανακωχή, που θα είναι μια σεμνή τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα παραστούν επίσης στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Σε αυτό θα μετάσχουν πολλοί άλλοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα