back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως του “εκλεκτού” του ΕΛΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές διεκδικώντας τη θέση του Ζ. Κ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Βέμπερ: Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι η εκλογή Βέμπερ με ευρύτατη πλειοψηφία που ανήλθε σε σχεδόν 80% «είναι τεκμήριο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τον υποψήφιο αλλά και για την πατρίδα του (σ.σ. τη Γερμανία). Οι σκληρές αντιπαραθέσεις για τη διάσωση του ευρώ και για τη μεταναστευτική πολιτική, οι οποίες αναζωπύρωσαν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης τα αντιγερμανικά αισθήματα, δεν στάθηκαν εμπόδιο στον Βέμπερ. Εάν τελικά πετύχει τον στόχο του είναι δύσκολο να το πει κανείς σήμερα. Οι εκλογές διεξάγονται στο τέλος Μαΐου και μέχρι τότε μπορούν να συμβούν πολλά σε αυτήν πολιτικά ταραγμένη ήπειρο», σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, για να επισημάνει ότι «ο Βέμπερ πρέπει να πείσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους αλλά και τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Σίγουρο είναι πάντως ότι η Γερμανία θα επωφελείτο αρκετά εάν ο Βέμπερ μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν».

Η Welt εκτιμά ότι η πιθανή εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ σε πρόεδρο της Κομισιόν θα φέρει αέρα ανανέωσης στην Ευρώπη, στην οποία «επικρατεί ένας εσωτερικός ψυχρός πόλεμος. Αυτός έχει οξυνθεί περαιτέρω λόγω της προσφυγικής κρίσης και το τέλος του δεν είναι ορατό», εκτιμά η εφημερίδα του Βερολίνου. Σύμφωνα με τη Welt, «χρειάζεται φρέσκος αέρας. Τέτοιος αέρας θα μπορούσε να πνεύσει στις Βρυξέλλες με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός είναι ένας πραγματιστής ικανός να προκαλέσει ενθουσιασμό, ενσαρκώνει αισιοδοξία και ξέρει να συνδυάζει ευγένεια και σκληρότητα».

Σε συνέντευξή του στο Politico ο νέος Spitzenkandidat δήλωσε ότι είναι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι θα είναι ο ‘διάδοχος’ του Ζ Κ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο σύνολό τους τον επαίνεσαν και τον χειροκρότησαν, δεν θα μπορούσαν διαφορετικά. Ο Βέμπερ εξελέγη με το 79% των ψήφων. Το περίμενε; “όχι” απάντησε. “Ο ανταγωνισμός ήταν καλός. είχαμε μια δύσκολη αλλά καλή εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες. το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο αλλά είμαι χαρούμενος”. “Θα πάρω μια ανάσα αλλά επί της ουσίας όλα ξεκίνησαν στο Ελσίνκι’ είπε. “Πρώτα από όλα θα πρέπει να κάνω μια περιοδεια σε ολα τα κράτη – μέλη για να συνομιλήσω με κόσμο, ψηφοφόρους προκειμένου να σχεδιάσω το εκλογικό μας πρόγραμμα. Κάναμε κάποιες συγκεκριμένες δηλώσεις στο Ελσίνκι. Για την εκστρατεία, αυτές θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες. Θέλω να μπορώ να κάνω βασικές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν αναλάβω την Κομισιόν”.

“Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την τελική μορφή της Ευρώπης” δήλωσε ο Βέμπερ αναφερόμενος στην έκκλησή του να τελειώσουν οι προ-ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ως μια άλλη προτεραιότητα, αναμένει, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. “Αλλα θέλω να αιφνιδιάσω θετικά τον κόσμο: κοινωνικές αλλαγές στην αγορά εργασίας δεν είναι ένα κλασικό θέμα για το κόμμα μας, αλλά προσωπικά θέλω να στείλω σύγχρονα μηνύματα”.

“Αν βγούμε η πιο ισχυρή ομάδα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, πιστεύω ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν. Άλλωστε όλοι οι επικεφαλής κρατών – μελών και κυβερνήσεων στο ΕΛΚ με στήριξαν. Πιστεύω ότι θα κάνουν το ίδιο και του χρόνου” είπε. “Ευχαριστώ αλλά όχι…” Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Βέμπερ σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνεργασία με άλλα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο; Έχω πει ότι σε όλες τις αποφάσεις μου ότι δεν θα υπάρξει καμια συνεργασία με τους εξτρεμιστές ή τους ακροδεξιούς ριζοσπάστες όπως το κόμμα της Λεπέν. Θα συνεχίσω σε αυτή τη γραμμή χωρίς εκπτώσεις”.

Για την ταυτότητα του ΕΛΚ: “Το ΕΛΚ σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κεντροδεξιάς. Γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και γιατί και εξετάζουμε την ιστορία” ενώ σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς συντηρητικούς είπε ότι “είμαστε η δύναμη από την κεντροδεξιά και από το κέντρο της κοινωνίας – αυτή είναι η θέση μας, εκεί ανήκουμε. Έγινε πολύ ξεκάθαρο σήμερα ότι το να υιοθετούμε, να αντιγράφουμε, να μιμούμαστε κάθε είδους λαϊκισμό δεν είναι κάτι που θα επιχειρήσουμε”.

Για Όρμπαν: “Τι κάνει οικογένεια το χριστιανοδημοκρατικο κόμμα;” αναρωτιέται το Politico. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν επικαλείται το “χριστιανικό” και όχι τόσο το “δημοκρατικό”. “Ας επιστρέψουμε στις πνευματικές μας ρίζες – ας βγούμε μπροστά στην αναγέννηση της χριστιανοσύνης” δήλωσε στο ΕΛΚ ο ίδιος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ έχει διαφορετική άποψη: “αν είστε εναντίον του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, δεν είστε ένας Χριστιανοδημοκράτης… Αν δεν σας αρέσει η ελευθεροτυπία… αν ανέχεστε τον αντισημιτισμό, δεν είστε Χριστιανοδημοκράτης” τόνισε. Επομένως, τι σε κάνει ακριβώς Χριστιανοδημοκράτη κατά τον Τουσκ; “Αν επιτεθείς στον Πούτιν, είσαι Χριστιανοδημοκράτης”. Η Γερμανίδα καγκελάριος, η ομιλία της οποίας καθυστέρησε επειδή το χειροκρότημα των συνέδρων δεν έλεγε να τελειώσει έστειλε το δικό της μήνυμα στον Όρμπαν ότι δεν ανήκει στον πυρήνα του κόμματος. “Όταν μιλάς άσχημα για την Ευρώπη δεν μπορείς να δηλώνεις έκπληκτος αν ο κόσμος δεν σέβεται την Ευρώπη και την απορρίπτει”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κείμενο του ψηφίσματος του ΕΛΚ δεν έχει καμία ονομαστική αναφορά στον Βίκτορ Όρμπαν ή την χώρα του, οπότε το ψήφισε και ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός! Η… αυστηρότητα του ψηφίσματος της Ευρωπαϊκής Δεξιάς εξαντλείται -σύμφωνα με πληροφορίες- σε μια παράγραφο που αναφέρει ότι «είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τις αυξανόμενες παραβιάσεις στην συνταγματική τάξη, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς, στην ελευθερία των ΜΜΕ και στα κοινωνικά δικαιώματα σε πολλές χώρες – μέλη». Αξιωματούχοι του ΕΛΚ, επιδιώκοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, διαμήνυαν ότι «το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί την τελευταία προειδοποίηση προς τον Βίκτορ Όρμπαν και τοποθετεί μια κόκκινη γραμμή προς τον Ούγγροπρωθυπουργό. Αν την περάσει, τότε θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος»…

Στη Μαδρίτη: Η Ευρωομάδα των Φιλελευθέρων θα συνεδριάσει από σήμερα στη Μαδρίτη και θα κάνει διαφορετικά πράγματα σε σύγκριση με το ΕΛΚ καθώς ο δικός της Spitzenkandidat δεν θα εκλεγεί νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ευρωομάδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκλέξει τελικά κάποιον καθώς το κόμμα επιχειρεί να πάει … με τα νερά του Γάλλου προέδρου, Ε. Μακρόν που δεν στηρίζει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τι θα κάνουν τότε στο συνέδριό τους; Θα ψηφίσουν το προεκλογικό τους μανιφέστο, το οποίο και θα πρέπει από εδώ και πέρα να εφαρμόσουν. Από την πλευρά της η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα στο συνέδριο θα διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση για τους ψηφοφόρους – μια ομάδα Spitzen παρά έναν και μοναδικό υποψηφιο – ίσως στην ομάδα αυτή να βάλει και τον εαυτό της. Κατά την ίδια “οι φιλελευθεροι θα πρέπει να δείξουν ότι διαθέτουν μια ομάδα ισχυρών ηγετών: ανδρών και γυναικών, νέων και μεγαλυτέρων από την Ανατολή, τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο”.

Στη Γερμανία: Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα σχόλια του υποψηφίου “διαδόχου” της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, Φρίντριχ Μερτς καθώς σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ισχυρίστηκε οτι η Γερμανία έχει υποχρέωση να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντος της Ε.Ε αφού έχει ευεργετηθεί περισσότερο από όλους από το ευρώ, το οποίο όμως το περιέγραψε ως “εντέχνως αδύναμο”. Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει βοηθήσει τις γερμανικές εξαγωγές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές από όσο θα ηταν με ένα γερμανικό μάρκο. “Αυτός είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις λόγους της ισχύος μας” δήλωσε ο Μερτς. “Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα” είπε. Ενώ τέτοιες δηλώσεις συχνά ακούγονται από οικονομολόγους, δεν είναι τόσο σύνηθες να ακούγεται από πολιτικούς ειδικά από το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας, που συνήθως αποδίδουν την επιτυχία της χώρας στην “εργασιακή της ηθική”. (…) Αφήνοντας αιχμές και κατά της Μέρκελ με την οποία οι διαφορές τους σε επίπεδο πολιτικης είναι μεγάλες ο Μερτς είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να είχε καταθέσει πιο “βαθιές” προτάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης για την μεταρρύθμιση της Ε.Ε από εκείνες που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος, Ε, Μακρόν. Αν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τον υπουργό οικονομικών, ιδέες τις οποίες χαρακτήρισε ο Μερτς παλιομοδίτικες, το Βερολίνο και το Παρίσι, όπως είπε, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πιο συγκεκριμένα πρότζεκτ, όπως στην βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών. Για τον ίδιο η μεγαλύτερη “απειλή” έναντι της Ε.Ε είναι το Brexit σημειώντας οτι και οι δύο πλευρές θα υποστούν ζημίες, όμως θεωρεί ότι πλέον είναι αναπόφευκτο. “Θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου, πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.

Επέτειος τετραπλή σήμερα στη Γερμανία: Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την παραίτηση του κάιζερ Γουλιέλμου Β’ και το τελος της γερμανικής αυτοκρατορίας, 95 χρόνια απο το αποτυχημένο χιτλερικό πραξικόπημα της Μπιραρίας, 80 χρόνια από τη “Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων” και 29 χρόνια από την Πτώση του Τείχους.

Στη Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να μετατρέψει τους εορτασμούς για το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου σε μια ευκαιρία να προειδοποιήσει την Ευρώπη για την επιστροφή του εθνικισμού. “Όμως η επέτειος της ανακωχής μοιάζει τελικά με πανηγυρική παρέλεση υπερ του Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο ανάμεσα σε άλλους 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα δείχνει πιο ισχυρός από τους Δυτικούς αντιπάλους του” ισχυρίζεται το Politico παρά την προσάρτηση της Κριμαίας, η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, η επέμβαση της Συρίας και οι αποτυχημένες παρεμβάσεις της ρωσίας με πράκτορές της στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα θα έχει μπροστά του τον Αμερικανό πρόεδρο, που πριν από λίγες μέρες έχασε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς δύο χρόνια μετά από μια χαοτική προεδρία που έχει ταρακουνήσει συθέμελα την διεθνή φιλελεύθερη τάξη και έχει διχάσει τη Δύση. Και η Άγκελα Μέρκελ που επί της ουσίας είναι η ηγέτις του ελεύθερου κόσμου μετά την εκλογή Τραμπ είναι σε δεινη θέση έχοντας το ενα πόδι εκτός και με μειωμένη την ισχύ της στη Γερμανία. Για να μην μιλήσουμε για την Τερέζα Μέι που βρίσκεται υπό πίεση από όλες τις πλευρές και εντός και εκτός της Βρετανίας. Και ο ίδιος ο Μακρόν ο μεγαλύτερος φιλελεύθερος της Ευρώπης με την πιο αισιόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.. στο εσωτερικό της χώρας μάλλον δεν είναι και τόσο δημοφιλής

Για Σαλβίνι: Ο Ματέο Σαλβίνι είναι έτοιμος για πόλεμο για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Αλλά ο αμφιλεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας λέει πως θα ήθελε ειρήνη για όλα τα άλλα θέματα από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως και το Βrexit. Σε μια συνέντευξη του που παραχώρησε στο Politico από τα γραφεία του στην περιοχή Βιμινάλε, της Ρώμης (στο υπουργείο Εσωτερικών) έτεινε κλάδους ελιάς προς τις Βρυξέλλες, που βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο των σφοδρών επικρίσεών του απο τη σγιγμή που εξελέγη επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, το 2013. Η μόνη εξαίρεση είναι ο ιταλικός προϋπολογισμός, για τον οποίο η Κομισιόν κατηγορεί τη Ρώμη ότι έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει πως “αν ο καθένας συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τη Ρώμη τότε θα προκληθεί το τέλος του ευρώ”.

Η Ρώμη προβλέπει ένα έλλειμμα ύψους 2.4% του 2019 αρκετά υψηλότερο από το 1,6% που είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν και μη ρεαλιαστικό.

Την Πέμπτη η Κομισιόν δημοσίευσε τις προβλέψεις της ότι το έλλειμμα θα φθάσει το 2,9% το 2019 και 3% το 2020. Αν η Ιταλία δεν κάνει πίσω, η Κομισιόν θα αναλάβει δράση που μπορει να οδηγήσει σε πρόστιμα (κάτι που δεν έχει συμβεί άλλοτε στο παρελθόν).

Ο Σαλβίνι επιμένει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον προϋπολογισμό. Ερωτηθείς για το εάν προετοιμάζεται για σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες δηλώνει “ναι” ως καλό μέτρο. Ο 45χρονος που ανέλαβε το κόμμα του 4% φθάνοντάς το στο 17% πέρυσι τον Μάρτιο στις εκλογές και πλέον απολαμβάνει ένα δημοσκοπικό 34% εκτιμά πως είναι ξεκάαθρό ότι “οι προϋπολογισμοί λιτότητας δεν λειτουργούν”. “Οι τελευταιοι 5 προϋπολογισμοί που είχαν την έγκριση της Κομισιόν αύξησαν το χρέος κατα 300 δισ ευρώ και έφεραν ανάπτυξη της ταξεως του 0,9%” είπε. Και οι πιθανές κυρώσεις δεν τον τρομάζουν. “Έχουμε ήδη αρκετά πρόστιμα” ειπε χωρίς να ξεκαθαρίζει αν η Ρώμη θα τα πληρώσει. Πάντως δεν πιστεύει ο Σαλβίνι ότι η Κομισιόν θα “κόψει” τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ιταλία, όπως προειδοποιούν ευρωπαίοι διπλωμάτες. “Η Ιταλία είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε, η δεύτερη χώρα στον κατασκευαστικό τομέα και δεν μπορούν να μας μεταχειρίζονται όπως το Λουξεμβούργο”.

Όταν πάντως δεν μιλάει για τον προϋπολογισμό ο Σαλβίνι υιοθετεί πιο ηπιους τόνους. “Δεν είναι όλα αρνητικά όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες” χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη φιλία του με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. “Έχουμε καλή σχέση, ανταλλάσσουμε γραπτά μηνύματα, συζητάμε, συνεργαζόμαστε, και θα κάνουμε μια κοινή αποστολή στην Αφρική” είπε. Είπε ακόμα ότι εγκρίνει κάποιες από τις προτάσεις της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ στον “πόλεμο” που έχει ανοίξει με την Google και την Apple. Επισης αναφέρει ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα συνταχθεί με τους άλλους ηγετες για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν βάλει “βέτο” η Ρώμη. Στο μεταναστευτικό, ο Σαλβίνι λέει ότι είναι ανοιχτός στηνπρόταση για κλειστά κέντρα μετανάστευσης σε ιταλικό έδαφος ωστε να σταματήσουν τα δευτερογενή κινήματα εντός Ευρώπης. “Εργαζόμαστε ως προς αυτό. Είναι περίεργο ότι πριν μας καταδίκαζαν επειδή τους φυλακίζαμε και τώρα μας επικρίνουν επειδή τους αφήνουμε να φύγουν”. Το τελευταίο μήνυμά του προς τις Βρυξέλλες: “Παρά τα όσα λένε, δεν είμαστε σκιάχτρα. Κατά την άποψή μου είμαστε το τελευταίο δίχτυ ασφάλειας στην Ευρώπη”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα