back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μακρόν υποδέχεται δεκάδες ξένους ηγέτες στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνοντας σήμερα τον περίπλου μνήμης σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται αύριο και μεθαύριο να υποδεχτεί πλήθος ξένων ηγετών και επίσημων προσκεκλημένων για την επέτειο της ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω από 70 ξένοι ηγέτες θα φτάσουν τα επόμενα 24ωρα στο Παρίσι για να συμμετέχουν μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο στις εκδηλώσεις για την επέτειο ενός αιώνα από την λήξη του Μεγάλου Πολέμου. Αύριο το πρωί, ο Μακρόν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδέψουν στην Κομπιένη όπου 100 χρόνια πριν, μέσα σε ένα βαγόνι στο δάσος υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Αμέσως μετά, στο Ελιζέ, το ζεύγος Μακρόν θα υποδεχτεί το ζεύγος Τραμπ. Αρχικά οι δύο άντρες θα έχουν μία διμερή συνομιλία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα με τις συζύγους τους.

Δείπνο στο Μουσείο Ορσέ

Το Σάββατο το βράδυ, προγραμματίζεται ένα εντυπωσιακό δείπνο στους υπέροχους χώρους του Μουσείου του Ορσέ με 50 περίπου ξένους ηγέτες μεταξύ αυτών η Τερέζα Μέι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ. Το δείπνο θα λάβει χώρα στην παλιά αίθουσα χορού του σιδηροδρομικού σταθμού του Ορσέ που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του σημερινού μουσείου. Λίγο πριν το δείπνο, οι προσκεκλημένοι του Μακρόν θα έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στην έκθεση του Πικάσο που φιλοξενεί το Μουσείο και που εγκαινίασε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος πριν ένα μήνα.

10.000 αστυνομικοί επί ποδός

Την Κυριακή, οι ξένοι ηγέτες θα παραβρεθούν σε γεύμα στο παλάτι των Βερσαλλιών. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί όλοι μαζί θα δώσουν ραντεβού στην Αψίδα του Θριάμβου για να τιμήσουν την ειρήνη και την ιστορική ανακωχή που συμφωνήθηκε πριν 100 χρόνια. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα διαβαστούν τα ονόματα και οι ηλικίες στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας τον τελευταίο χρόνο.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων, κάτι που περίμενε με αγωνία ο Ντόναλντ Τραμπ που είχε δηλώσει ότι απόλαυσε ιδιαίτερα την αντίστοιχη παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι το 2017. Τότε μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι επιθυμούσε να πραγματοποιήσει και ο ίδιος μία αντίστοιχη παρέλαση στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στην περιοχή για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των υψηλών προσκεκλημένων. “Η πόλη μας θα υποδεχτεί 98 ξένες αντιπροσωπείες και 72 ηγέτες άλλων χωρών”, διευκρίνισε ο υπουργός.

Φόρουμ για την Ειρήνη

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων το απόγευμα, ο Εμανουέλ Μακρόν και οι καλεσμένοι του θα κηρύξουν την έναρξη του πρώτου Φόρουμ για την Ειρήνη στον εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο της Βιλέτ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου που επιθυμεί να καθιερώσει σαν ένα ετήσιο ραντεβού των μεγάλων ηγετών για την ειρήνη στον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο Φόρουμ και θα αποχωρήσει νωρίτερα από το Παρίσι.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα