back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι γιαγιάδες της Τήνου, που κατέπληξαν με τα πλεκτά τους το Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Γιαγιάδες της Τήνου εκθέτουν τα πλεκτά τους στο Μουσείο Μπενάκη

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φαντάζονταν οι 14 γιαγιάδες αλλά και νεότερες γυναίκες, που αποτελούν την ομάδα χειροτεχνίας στο νησί της Τήνου, ότι τα πλεκτά τους πουλόβερ θα εκτείθονταν στην Galerie Lafayette στη Νίκαια και στο Παρίσι αλλά και στο Μουσείο Μπενάκη.

Itinérance

Itinérance (Οδοιπορικό)

Η ιστορία ξεκίνησε το 2015 στο Παρίσι όπου δύο νέες Γαλλίδες η Alexia Tronel και η Caroline Perdrix δημιούργησαν το γαλλικό εμπορικό σήμα μόδας Atelier Bartavelle, με όνειρα και σχέδια για μια πιο βιώσιμη μόδα. Το 2018 λάνσαραν το πρότζεκτ Itinérance (Οδοιπορικό) με σκοπό τη διεθνή προβολή μιας μόδας βασισμένης στην ενδυματολογική κουλτούρα των χωρών της Μεσογείου που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην τοπική παραγωγή ενδύματος. Ξεκίνησαν το οδοιπορικό τους από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Τήνο, με το πρόγραμμα «YAYA» (Γιαγιά). Έτσι γνώρισαν και δούλεψαν με τις γιαγιάδες της Τήνου, οι οποίες έπλεξαν στο χέρι 12 μοναδικά χρωματιστά πουλόβερ, τα οποία κατέληξαν στην Galerie Lafayette και στο Μουσείο Μπενάκη από 7-10 Νοεμβρίου 2018.

Το ITINERANCE (Οδοιπορικό) της Alexia Tronel και της Caroline Perdrix θα ολοκληρωθεί σε ακόμα 4 χώρες, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανο και Τουρκία. με στόχο να δημιουργήσουν πέντε συλλογές περιορισμένης έκδοσης σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες.

Itinérance.
Η Alexia Tronel και η Caroline Perdrix

Τα χειροποίητα πλεκτά πουλόβερ κατέπληξαν τους Γάλλους

«Στη Γαλλία πλέον δεν πλέκει κανείς παρά ελάχιστοι» τόνισε ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στη πρεσβευτική κατοικία. Ο κ. Chantepy έκανε λόγο για ένα εγχείρημα καινοτόμο, με κατεύθυνση τη βιώσιμη μόδα και την κοινωνική οικονομία ενώ επισήμανε την σπουδαιότητα της μετάδοσης παραδοσιακών τεχνικών στις νέες γενιές. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας Mazinnov.

Itinérance.

Η ομάδα χειροτεχνίας της Τήνου

«Οι γιαγιάδες το χάρηκαν πάρα πολύ, δεν φαντάζονταν ποτέ τέτοια δημοσιότητα» λέει στον Αθήνα 9.84 η συντονίστρια της ομάδας χειροτεχνίας της Τήνου Φιλομένη Πρελορέντζου .«Όταν μας ζητήθηκε να κάνουμε κάτι τέτοιο δεν πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε, λόγω έλλειψης χρόνου ωστόσο οι κυρίες είχαν πολύ κέφι, όρεξη, προσπάθησαν και τα κατάφεραν. Η ομάδα μας λειτουργεί από το 2014 δύο φορές την εβδομάδα. Οι κυρίες μαζεύονται και πλέκουν, περνάνε την ώρα τους, συναναστρέφονται και τα πλεκτά που παράγονται τα προσφέρουμε για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχουμε δώσει πολλά κομμάτια στο Χαμόγελο του Παιδιού. Έχουμε διοργανώσει τρία παζάρια και τα έσοδα δόθηκαν για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας της Τήνου».

Itinérance.
«Οι γιαγιάδες είναι καταχαρούμενες» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Τήνου και σύζυγος της κυρίας Πρελορέντζου Κωνσταντίνος Ψαρρός επεμβαίνοντας στην κουβέντα μας. «Δεν πληρώθηκαν για αυτό που έκαναν αλλά το ευχαριστήθηκαν, το έζησαν με πολύ κέφι. Τα δύο κορίτσια από την Γαλλία μας άφησαν ότι μαλλιά πλεξίματος περίσσεψαν και εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για άλλους σκοπούς. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στην ομάδα πλεκτικής δεν είναι όλες γιαγιάδες είναι και νεότερες γυναίκες που μαθαίνουν, δημιουργούν και περνάνε ευχάριστα τη ώρα τους. Αν μπορούσατε να δείτε τι καλαμπούρι γίνεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη όταν μαζεύονται…!»

Πρόθεση των δημιουργών είναι να εξακολουθήσουν να παράγουν χειροποίητα πουλόβερ στη Τήνο μέσα από ένα σύστημα προ-παραγγελιών.

Τα πλεκτά στο Μουσείο Μπενάκη

Τα χειροποίητα χρωματιστά πλεχτά της Τήνου θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα από 7-10 Νοεμβρίου 2018 στον χώρο της ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΝΤΗΣ

Στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζονται οκτώ πουλόβερ, τέσσερις φωτογραφίες και δύο βιντεοπροβολές όλα δημιουργημένα στο πλαίσιο του πρότζεκτ Itinérance.

Ο χώρος της παλιάς βιοτεχνίας ΜΕΝΤΗ βρίσκεται στην οδό Πολυφήμου 6 στα Κάτω Πετράλωνα

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
08.11 – 10.11.2018, 10:00 – 15:00

Εγκαίνια: 07.11.2018, 20:00

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα