30.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Στέργιος Πιτσιόρλας: “Η μη περικοπή των συντάξεων θα έχει τακτοποιηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου”

✚ ΑΘΗΝΑ

Το αγαπημένο γαστρονομικό ραντεβού των Αθηναίων στη Φωκίωνος

Το καλοκαιρινό street food festival της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Το Pop up Munchies επιστρέφει το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, 6.00 μ.μ. - 11.30μ.μ. Αγαπημένοι...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Όλο και περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες στις προσωρινές παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου

Όσο περνούν οι ημέρες, οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και οι επισκέπτες της, εξοικειώνονται με τη δοκιμαστική περίοδο του Μεγάλου Περιπάτου στην Βασιλίσσης Όλγας,...

Συνεχίζει να «περπατά» ο Μεγάλος Περίπατος με διάλογο – Σε δύο εβδομάδες παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο

Στην φάση της τελικής διαμόρφωσης μπαίνει ο Μεγάλος Περίπατος στην Αθήνα. Τώρα ξεκινά νέος διάλογος με επιστημονικούς φορείς αλλά και με όλους της εμπλεκόμενους...

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή των Νεκτάριου Νώτη και Τζίνας Μοσχολιού “Καθαρή Εξοδος”

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ  ΑΘΗΝΑΣ ΩΣ  ΠΟΛΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 

Στ.Πιτσιόρλας: “Πριν αρχίσουμε τη συνέντευξη να συγχαρώ, μιας και είμαστε στον Αθήνα 984, τον Δήμο της Αθήνας, τον Δήμαρχο για το βραβείο που κέρδισε η Αθήνα ως πόλη Καινοτομίας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, ένα σήμα εξαιρετικής σημασίας στην αιχμή των εξελίξεων. Διάβασα ότι η Αθήνα είχε να ανταγωνιστεί μεγάλες και σημαντικές ευρωπαικές πόλεις και κέρδισε το πρώτο βραβείο,

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Στ.Πιτσιόρλας: “Είναι μια ιστορική συμφωνία για τη διευθέτηση και τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας, στην προοπτική και της Συνταγματικής αναθεώρησης, κάτι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα. Η σχετική συζήτηση έχει μεγάλο παρελθόν και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει μια τελική ρύθμιση. Υπήρξε  καταρχήν για τα θέματα της περιουσίας και πιστεύω πως θα υπάρξει και στη συνταγματική ρύθμιση.”

Τζίνα Μοσχολιού: Μιλάμε για μια παραίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος …Το λέω διότι θα πρέπει να υπάρξουν και αντίστοιχες συζητήσεις, εφόσον πάμε σε μιαν άλλη συμφωνία, με το Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Αγιον Ορος, τον Πανάγιο Τάφο, με την Κρήτη.

Στέργιος Πιτσιόρλας: “Προβλέπεται στη συμφωνία ότι οι Μητροπόλεις θα προσχωρήσουν εθελοντικά στη συμφωνία και στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Επομένως, ουδείς υποχρεώνει κανένα. Το θέμα θα έχει συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο, αλλά στο ανακοινωθέν υπάρχει σαφής μνεία γι την  εθελοντική προσχώρηση των Μητροπόλεων στη διαδικασία του Ταμείου.”

Τζ Μοσχολιού : Ισχύει το ίδιο και αναφορικά με τις διεκδικήσεις;

Στ Πιτσιόρλας: “Τα θέματα των διεκδικήσεων, είναι άλλη ιστορία καθώς έχουν μεγάλο παρελθόν. Εκτιμώ ότι είναι δίκαιη ρύθμιση. Πολλές φορές παρενέβη η πολιτεία και απαλλοτρίωσε κομμάτια της Εκκλησιαστικής περιουσίας και χωρίς να αποζημιώσει ουσιαστικά. Εχουν συσσωρευτεί τέτοια θέματα, με εκατέρωθεν αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις σε πολλά από αυτά.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη υπάρχει μια διευθέτηση ιστορικής σημασίας. Αρα, από τούδε και στο εξής, εφόσον προχωρούμε στην υλοποίησή της, δεν θα υπάρχουν διαφωνίες και κυρίως για την περιουσία από το 1950 και εντεύθεν,αφότου δηλαδή έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως εκκλησιαστική η αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία. Θα υπάρξει συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας για την από κοινού αξιοποίησή της. Είναι κάτι δίκαιο. Είναι μια συμφωνία που θα δώσει όχι μόνο τη λύση στο πρόβλημα, αλλά και μεγάλη αναπτυξιακή διέξοδο, καθώς πολύ μεγάλα τμήματα της εκκλησιαστικής περιουσία έχουν σημαντική αξία και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Αντί να ερίζουμε για το τι ανήκει σε ποιόν,είναι απλό να το αξιοποιήσουμε από κοινού. Με τον τρόπο αυτό και η Εκκλησία να λύσει μεγάλο μέρος των οικονομικών της προβλημάτων και το Κράτος να έχει έσοδα και κυρίως να τονωθεί η αναπτυξιακή προοπτική”

Νεκτ. Νώτης: Υπάρχουν κάποια θέματα σε προτεραιότητα;

Στ. Πιτσιόρλας: “Με τη δημιουργία του Ταμείου όλα αυτά θα ξεκινήσουν. Ολοι έχουμε μιαν αίσθηση – κατά περιοχές- για τι συζητάμε. Είναι μεγάλα θέματα. Επαναλαμβάνω ότι το να βγουν αυτά από την απραξία και την ακινησία λόγω αμφισβητήσεων και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση, αποτελεί κοινό συμφέρον και πάνω απ όλα προς το συμφέρον του ελληνικού λαού διότι θα τονωθεί σημαντικά η ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές. Είναι πολύ λογικό , πολύ καλό και δεν καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις”

Νεκτ. Νώτης: Οι ιερείς δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα πληρώνονται μέσω ενός ποσού, μιας επιχορήγησης από τον προυπολογισμό και τι σημαίνει αυτό για τις συντάξεις τους;

Στ. Πιτσιόρλας: “Για να είμαστε δίκαιοι, οι ιερείς δεν θα πληρώνονται μέσω κάποιας επιδότησης ή επιχορήγησης. Ουσιαστικά, η Εκκλησία με βάση τις πρακτικές του παρελθόντος έχει διεκδικήσεις, πολύ βάσιμες και νόμιμες, εκτιμώ, για το γεγονός ότι απαλλοτριώθηκαν μεγάλα τμήματα της περιουσίας της,χωρίς ποτέ να αποζημιωθεί. Είναι ένα χρέος της πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία που αναγνωρίζεται και τακτοποιείται κατ αυτόν τον τρόπο. Το κράτος έχει μιαν ιστορική οφειλή την οποία αναγνωρίζει και τακτοποιεί σε δόσεις. Η συμφωνία αφορά τον αριθμό των κληρικών που υπάρχουν σήμερα. Αν αύριο αυτός διπλασιαστεί δεν αφορά το Κράτος. Θα πρέπει η Εκκλησία να ρυθμίσει τα του οίκου της.”

Τζίνα Μοσχολιού: Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο, λέει στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι η σημαντικότερη μεταβίβαση εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος έγινε το 1952 και ήταν αμφοτεροβαρής. Το Κράτος απέκτησε την κυριότητα εκτάσεων και βοσκοτόπων εκτός Αττικής έναντι αστικών ακινήτων ίσης αξίας και μετρητών που απέκτησε η Εκκλησία. Συνεπώς πως προκύπτει, διερωτάται, ότι η μισθοδοσία των εφημέριων προβλέφθηκε σε αντιστάθμισμα της αφαίρεσης Εκκλησιαστικής περιουσίας;

Στ Πιτσιόρλας: “Υπάρχουν πολλά θέματα και επί Μεταξά και προηγουμένως .Υπάρχουν ιστορικές και μεγάλες διεκδικήσεις της Εκκλησίας. Από το 1952 και μετά προβλέφθηκε μια ανταλλαγή με αστικά ακίνητα στα οποία έχει λόγο στο Δημόσιο και έτσι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι λίγο …στον αέρα. Είναι σημαντικό το ότι με την συμφωνία που αποδέχεται η κορυφή της Εκκλησίας μπαίνει ένα τέλος στις εκατέρωθεν διεκδικήσεις και ρυθμίζεται, με αμοιβαιότητα και το θέμα του κλήρου. Είναι ένα θετικό βήμα, που δεν υπάρχει λόγος να μπει και αυτό στην αρένα της αντιπαράθεσης. Οι ανησυχίες σε κάθε μεγάλη αλλαγή, είναι λογικές. Εμείς ξεκινάμε από την αρχή ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί και πρέπει να υπάρχει το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας, το οποίο σεβόμαστε. Τώρα, επιλύεται με συναίνεση μια ιστορική εκκρεμότητα υπάρχει μια λογική τάξη στα πράγματα που μακάρι να προχωρήσει γρήγορα”

                      *ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ

Ο αντιπρόεδρος κ Δραγασάκης έχει πει με πολλούς τρόπους ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία σε κάθε περίπτωση.”

Νεκτ. Νώτης: Πως θα γίνει αυτό;

Στ. Πιτσιόρλας: “Είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων ενόψει της έγκρισης του προυπολογισμού, του θέματος των συντάξεων. Σημασία έχει ότι έως τώρα έχει διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι σημείο τριβής. Πρέπει να συνεννοηθούμε με τις τράπεζες και τους θεσμούς, αλλά έχει σημασία ότι είμαστε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι κάποια όρια. Τον Ιούνιο συμφωνήθηκε το όριο για την προστασία της να μην υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής, αλλά της οικονομικής αξίας. Επίσης, συμφωνήθηκε και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, με εισοδηματικά κριτήρια.

*ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Πρέπει να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων,που αποτελεί προυπόθεση για την ώθηση της οικονομίας και η μη επίλυσή του θα σημάνει νέα βάρη για τους φορολογούμενους. Είναι αλήθεια πως έχουμε καθυστερήσει, αλλά η κυβέρνηση υπήρξε σταθερή και δεν υποχώρησε σε πιέσεις λαικιστικού τύπου.”

                                      *ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Η συζήτηση γίνεται για το πώς θα αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργεί. Είμαστε πολύ καλύτερα και πολλά βήματα μπροστά από αυτό που φοβόταν ο ελληνικός λαός. Η συζήτηση με τους θεσμούς γίνεται αναλυτικά και εξαντλητικά. Λέμε ότι έχουμε δίκιο στους υπολογισμούς μας και πιστεύουμε πως θα αποδειχθεί. Το τελικό όριο είναι οι αρχές Δεκεμβρίου, αλλά ευελπιστούμε να έχει τακτοποιηθεί και νωρίτερα.

Για να πούμε ότι γυρίσαμε σελίδα δεν φτάνουν οι αριθμοί και τα αναπτυξακά δεδομένα. Το σημαντικό είναι η αντίδραση του κόσμου και εάν θα δει κάποια διαφορά από τις πρώτες ημέρες. Αυτός είναι ο στόχος μας.

                                                *ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να δοθεί η εντύπωση ότι μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια επιστρέφουμε στα παλιά. Θεωρώ ότι η κυρία Αχτσιόγλου έκανε πολύ καλά και έτσι πρέπει και κινούμαστε όλοι. Η δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία δεν θα μπουν σε κίνδυνο. Θα δουλέψουμε από εκεί και πέρα για τη δίκαιη κατανομή αυτών που φέρνει η ανάπτυξη. Οι κοινωνικές ομάδες θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους και η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές, απλώς πρέπει να υπάρξει κλίμα κοινωνικής ευθύνης για τους πάντες. Στα χρόνια των μνημονίων έγιναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν. Ηταν το κόστος της κρίσης και θα ήταν πολύ κακό να την ανακυκλώσουμε τώρα στο όνομα της κάλυψης της ζημίας. Κανείς δεν θα θα ζητήσει την ευθύνη για την ανακύκλωση της κρίσης από τις κοινωνικές ομάδες αλλά από την κυβέρνηση που πρέπει και είναι υπεύθυνη”

*ΓΙΑ THN AΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ  

Στην Ελλάδα το σύστημα μας λέει ότι εάν κάποιο κόμμα έχει την αυτοδυναμία στη Βουλή, ο αρχηγός του είναι παντοδύναμος. Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει. Το στοιχείο με τα αντίβαρα πρέπει να εισαχθεί και στο Σύνταγμά μας , όπως και στην πολιτική μας ζωή. Επειδή δεν μπορούμε να πάμε σε δύο νομοθετικά σώματα, να αλλάξουμε το πολίτευμα μας ή σε ισχυρό ΠτΔ παράλληλα με τον Πρωθυπουργό, αυτό που εισάγουμε στην πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση είναι η καθιέρωση του αναλογικού συστήματος , της απλής αναλογικής, που λειτουργεί ακριβώς για να αποτρέπει την αρχή του ενός , του εκάστοτε Πρωθυπουργού και εκτιμώ ότι πρέπει να συζητηθεί σοβαρά” 

 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: press.office@athina984fm.gr

«Ποδηλατοβόλτα» στην Αθήνα

Ο σύλλογος ΑΚΙΒΔΑ διοργάνωσε για 3η συνεχόμενη φορά ποδηλατικό γύρο στη 2η δημοτική κοινότητα ξεκινώντας από την πλατεία Πλυτά και καταλήγοντας στο Άλσος Νέας...

Συνεχίζονται οι περιοδείες του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε δομές του ΕΣΥ

Συνεχίζονται οι περιοδείες του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό, σε δομές του ΕΣΥ. Οι επισκέψεις αυτές...

ΗΠΑ: Οπλισμένοι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε πάρκο της Τζόρτζια

Ομάδα βαριά οπλισμένων διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί, έκαναν χθες πορεία στο Στόουν Μάουντεν Παρκ κοντά στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ζητώντας να αφαιρεθεί το...

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Την εγκατάσταση μεγάλου μοριακού αναλυτή για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης...

ΗΠΑ: Διαδηλωτές αποκαθήλωσαν άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βαλτιμόρη

Διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη, κοντά στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, γκρέμισαν χθες βράδυ άγαλμα του εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου, το έσυραν στο λιμάνι της πόλης...

Τ. Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας να απολογηθεί για το παρακράτος που έστηναν 

Να απολογηθεί για όσα αποκαλύπτονται για τη δραστηριότητα του Νίκου Παππά, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι στερείται στοιχειώδους...

Ν. Αναστασιάδης: Άριστη και πολυεπίπεδη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – Συντονισμός μέσα από διάλογο

«Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη και πολυεπίπεδη. Υπάρχει συντονισμός μέσα από την επιλογή του διαλόγου για επίλυση των όποιων διαφορών...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Ποδηλατοβόλτα» στην Αθήνα

Ο σύλλογος ΑΚΙΒΔΑ διοργάνωσε για 3η συνεχόμενη φορά ποδηλατικό γύρο στη 2η δημοτική κοινότητα ξεκινώντας από την πλατεία Πλυτά και καταλήγοντας στο Άλσος Νέας...

Meet market και πάλι στην Τεχνόπολη…

Η Tεχνόπολη υποδέχεται το meet market για πρώτη φορά με την καραντίνα... Έως τις 12 τα μεσάνυχτα, τους επισκέπτες περιμένουν χειροποίητα ρούχα ανεξάρτητων σχεδιαστών,...

Το αγαπημένο γαστρονομικό ραντεβού των Αθηναίων στη Φωκίωνος

Το καλοκαιρινό street food festival της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Το Pop up Munchies επιστρέφει το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, 6.00 μ.μ. - 11.30μ.μ. Αγαπημένοι...

Το Meet Market ξανά στη Τεχνόπολη

Αφήνοντας πίσω την εποχή της καραντίνας, το Meet Market επέστρεψε για ένα 4ήμερο έως την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 , στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων,...

Summer Bazaar ρούχων των «Φίλων της Μέριμνας»

«Μέριμνα»: Μία λέξη που κλείνει μέσα της όλη την αγάπη και την φροντίδα σε λίγα γράμματα. Για τη «Μέριμνα «ο λόγος ύπαρξης της είναι...