back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανικός Τύπος: «Ελληνικά hotspot: υπερπλήρη, άθλια και επικίνδυνα»

Διαβάστε επίσης

Εκτενείς οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταστροφική κατάσταση στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα.

Μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου δημοσιεύει άρθρα αναφορικά με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv επισημαίνει στην ιστοσελίδα του: «Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, αστυνομική βία, κρούσματα σεξουαλικής βίας απέναντι σε γυναίκες και παιδιά: για άλλη μια φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί για την κατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση των 3.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, διαπίστωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε κοντέινερ ή σκηνές μαζί με ενήλικες, χωρίς να υπάρχει κάποια μέριμνα γι’ αυτά. […]

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης οι συνθήκες στα έξι hotspot σε πέντε νησιά του Αιγαίου όπως και στο Φυλάκιο του Έβρου στα οποίο γίνεται η καταγραφή προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, είναι καταστροφικές».

Δριμεία κριτική στην Ελλάδα

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται σε λεπτομέρειες της έκθεσης: «[…] συχνά οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα για να κάνουν ντους ή για να πάνε στην τουαλέτα. Γυναίκες και παιδιά που πηγαίνουν χωρίς συνοδεία στις εγκαταστάσεις υγιεινής είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σεξουαλικών επιθέσεων. Ιδιαίτερα εκρηκτική είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο όπου ζουν 8.000 μετανάστες ενώ υπάρχει χώρος μόνο για 3.000.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο εκπρόσωποι υγειονομικών υπηρεσιών χαρακτήρισαν πρόσφατα την κατάσταση ‘επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία’ αφού οι αποχετεύσεις στις τουαλέτες είναι χαλασμένες. Οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποκαταστήσει τις ζημιές μέσα σε 30 μέρες ή να κλείσει το προσφυγικό κέντρο».

Στην έκθεση αναφέρεται και η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης άσκησε δριμεία κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Στρασβούργο, οι συνθήκες υγιεινής στους υπερπλήρεις καταυλισμούς είναι απαράδεκτες. Η έκθεση στιλητεύει την αστυνομική βία καθώς και τη σεξουαλική βία κατά γυναικών και παιδιών».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Merkur του Μονάχου, εστιάζοντας στην οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: «Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, από το 2015 η Ελλάδα καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν λάβει εκτάκτως περισσότερα από 400 εκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το ποσό αυτό αποτελεί συμπληρωματική βοήθεια στα κονδύλια ύψους 510 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί ήδη για το διάστημα 2014-2020 για τη φροντίδα των προσφύγων στην Ελλάδα».

Χιλιάδες μετανάστες εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Την ίδια ώρα η αυστριακή εφημερίδα Die Presse δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο «Χιλιάδες μετανάστες επιστρέφουν από την Ελλάδα στις πατρίδες τους» και επισημαίνει: «Από τις αρχές της χρονιάς περίπου 11.000 μετανάστες επέστρεψαν οικειοθελώς από την Ελλάδα στις πατρίδες τους. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη στην Αθήνα η Ελληνική Αστυνομία. Μόνο τον Οκτώβρη ήταν 1.105 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στην Αλβανία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αλγερία και το Πακιστάν.

Η επιστροφή γίνεται σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Ο Οργανισμός προσφέρει με τη βοήθεια των αρχών ασφαλείας προστασία στους μετανάστες κατά την επιστροφή τους. Πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τούς δίνεται ένα ποσό μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ ως βοήθημα για το νέο ξεκίνημα στην πατρίδα τους».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα