back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

«Πάντα θα υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας. Προσανατολίζομαστε σε ένα νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία μετά την κρίση κατά την οποία θεσπίστηκε ο νόμος Κατσέλη- Σταθακη», τόνισε ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ξεκινώντας την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου, μαζί με την πολιτική ηγεσία.
Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της κυβέρνησης προαναγγέλει την κατάργηση του νόμου Κατσέλη ωστόσο αφήνει περιθώρια για θέσπιση νέου νόμου για την προστασία της Α’ κατοικίας με τα δεδομένα που δημιουργούνταν μετά την κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αναπτυξιακές δράσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ακόμη δεν έχουν εξεταστεί ή διάφορες επιλογές καθώς αναμένονται στοιχεία για το πως προχωρούν οι υποθέσεις μετά από τις τελευταίες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη που έχουν ως στόχο των εντοπισμό των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται να μπουν στο νόμο Κατσέλη τέθηκε σε εφαρμογή στα μέσα Σεπτεμβρίου και όπως δήλωσε ο υπουργός μένει να δούμε πως προχωρούν οι υποθέσεις που είναι πάρα πολλές. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 150.000 υποθέσεις για το νόμο Κατσέλη στα Ειρηνοδικεία όλη της χώρας.

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέους νόμου και όχι την παράταση του υπάρχοντος. «Ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη όπως τροποποιήθηκε είναι προϊόν της κρίσης. Εμείς θέλουμε ένα προϊόν για μετά την κρίση που θα συνεχίζει να διασφαλίζει την πρώτη κατοικία», δήλωσε.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία έχει αναφερθεί ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να το έχει απορρίψει.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ο ν. Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του ν. Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.

Πάγο από τους δανειστές για παράταση του νόμου

Φρένο στα ελληνικά σχέδια για παράταση του νόμου Κατσέλη (προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς) αλλά και για μία νέα διευρυμένη ρύθμιση οφειλών βάζουν οι δανειστές.

Μάλιστα συμβούλεψαν την κυβέρνηση ότι θα ήταν πιο συνετό να επενδύσει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και όχι σε νέες χαριστικές διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης τη στιγμή μάλιστα που η ροή των εσόδων προς τα ταμεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πιστωτές δεν άφησαν ούτε ένα μικρό παράθυρο στην ελληνική πλευρά ότι μπορεί να αλλάξει κάτι υπέρ των μικροοφειλετών (με χρέη έως 5.00 ευρώ) το επόμενο διάστημα στους οποίους στόχευε και η νέα ρύθμιση.

Πετυχημένη θεωρείται από τους θεσμούς η ρύθμιση των 100 δόσεων, το 2015, που ήταν εξαιρετικά απλή στην εφαρμογή της, καθώς με τρία «κλικ» στο ΤΑΧΙS και χωρίς δικαιολογητικά, η οποία όμως «κόπηκε» μετά από λίγους μήνες από τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι απέφερε σημαντικά έσοδα.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το κουαρτέτο, ήταν «οριζόντια», δηλαδή αφορούσε τους πάντες, ακόμα και εκείνους που μπορούσαν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι αρνητικοί να υπάρξει άλλη νέα «οριζόντια» ρύθμιση.

Το σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και διαπραγματεύονταν με τις Βρυξέλλες αφορούσε μια νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού.

Η ρύθμιση θα λειτουργούσε στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα ήταν ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη παρέχοντας την δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία θα ήταν τα 50 ευρώ.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης κούρεμα έως 85% στα πρόστιμα αλλά και κόφτη σε φορολογούμενους με καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτή είχε ως προϋπόθεση την εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιφυλακτικοί και για παράταση του νόμου Κατσέλη

Εντωμεταξύ αρνητικοί είναι οι δανειστές και στο ελληνικό αίτημα για παράταση του νόμου Κατσέλη, για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2019, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από το σφυρί των πλειστηριασμών.

Επιπλέον, η ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς δεν μπορεί να μείνει ανοικτή για οφειλέτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές τους. Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το «παλεύει» με τις ρυθμίσεις. Τόσο γι’ αυτή των 120 δόσεων όσο και για το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, δίνοντας έμφαση στις αυστηρότερες προϋποθέσεις εφαρμογής και των δύο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα