back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης στη ΚΟ της ΝΔ: «Σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες»

Διαβάστε επίσης

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καταλογίζοντας στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «επιχειρούν να δραπετεύσουν από το ζοφερό περιβάλλον χρησιμοποιώντας τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία κυβέρνηση σκανδάλων» τόνισε, ενώ επανέλαβε το αίτημα για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να “συριζοποιήσει” ακόμη και το Σύνταγμα». «Δεν θα το επιτρέψουμε. Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμό, αυτά να τα ξεχάσουν», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει να φέρεται ως ο Αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου».

«Επικίνδυνες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

«Σε μια Δημοκρατία, η Συνταγματική Αναθεώρηση προϋποθέτει συναίνεση. Κάτι που δεν είναι ούτε στις δυνατότητες, ούτε στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης, αφού δρομολογεί μια αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε θεσμική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι «θέλει να πάει πίσω τη χώρα στα θεσμικά, όπως την πήγε παντού».

Έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες και ατελέσφορες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επεσήμανε, δε, ότι «είναι θλιβερό η κυβέρνηση να ζητεί τη συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτών επιτροπών».

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, διερωτήθηκε «εκτός από κούφιους βερμπαλισμούς, τι περιλαμβάνει επί της ουσίας; Μια διάταξη την αλλαγή της οποίας εδώ και χρόνια, έχω προσωπικά ζητήσει: το άρθρο περί ευθύνης υπουργών». Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «όταν έκανα την πρόταση αυτή προ δωδεκαετίας, το κόμμα του κ. Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα».

«Αποτελεί πολιτική ύβρη να εισηγούνται διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν ευτέλισαν τον θεσμό το 2015»

Ανέφερε επιπλέον ότι «αποτελεί πολιτική ύβρη να εισηγείται μια κυβέρνηση τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν η ίδια ευτέλισε αυτόν τον θεσμό το 2015», αλλά και ότι «είναι αστείο να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας, όταν διαπραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι στην πρότασή της «αφήνει άθικτες όλες τις δομές που συνέτειναν στη σημερινή οπισθοδρόμηση, όπως Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση». Όπως τόνισε, «μένουν άθικτες γιατί ακριβώς σε αυτές ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φέρει στα δικά του μικρά μέτρα όλο το πολιτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Όπως εξήγησε, «γι’ αυτό είχα προτείνει να υπερψηφιστούν τώρα όλα τα άρθρα που θα τεθούν προς αναθεώρηση. Ώστε στην επόμενη Βουλή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος, αφού εκφραστούν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές».

«Πιο λιτό Σύνταγμα – Αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή ΠτΔ»

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να γίνει πιο λιτό το Σύνταγμα, με την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου και την αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε επιπλέον λόγο για συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτησης αρχής υψηλού κύρους, υπογραμμίζοντας ότι το άρθρο 16Σ πρέπει να αλλάξει. «Αφήνουμε πίσω μας ιδεοληψίες που οδηγούν σε τεράστιες οικονομικές απώλειες τις ελληνικές οικογένειες και εμποδίζουν τη χώρα από το να καταστεί εκπαιδευτικός πρωταγωνιστής στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να δεχτεί την έντιμη και καθαρή πρότασή μας ή να γίνει συντηρητική τροχοπέδη στην αναβάθμιση των θεσμών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επανέλαβε ότι «δεν θα συναινέσουμε σε μια εργαλειακή Αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές».

«Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι να γίνουν εκλογές πριν να έρθει στη Βουλή»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς «αδιανόητο συνδυασμό τυχοδιωκτισμού και αυθαιρεσίας». Είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «συσσωρεύει διαρκώς αρνητικά τετελεσμένα» και τόνισε ότι «όσα προωθούνται στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ακόμη χειρότερα και από την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το πω άλλη μια φορά: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι να γίνουν εκλογές πριν να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση «επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα».

Η κυβερνητική πρόταση εκτός από κούφιους βερμπαλισμούς, τί περιλαμβάνει επί της ουσίας; Μια διάταξη την αλλαγή της οποίας εδώ και χρόνια, έχω προσωπικά ζητήσει: το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Όταν έκανα την πρόταση αυτή προ δωδεκαετίας, το κόμμα του κ. Τσίπρα σφύριζε αδιάφορα.

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε στην ΚΟ του κόμματος, ότι αποτελεί πολιτική ύβρη να εισηγείται μια κυβέρνηση τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν η ίδια ευτέλισε το θεσμό αυτό το 2015. Είναι αστείο να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας, οταν διαπραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι θλιβερό η κυβέρνηση να ζητεί τη συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτών επιτροπών

«Ο κ. Τσίπρας έβαλε τη χώρα σε διαρκές μνημόνιο»

Για την οικονομία, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα, αλλά δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές», επαναλαμβάνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει βάλει τη χώρα σε διαρκές μνημόνιο για πολλά χρόνια». Έκανε επίσης λόγο για «παιχνίδι επιδομάτων» της κυβέρνησης, «που αποβλέπει να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης με κοινωνικές ομάδες».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «πολίτες που “επισκέφθηκαν” άλλα κόμματα βλέπουν τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντας να ξεθωριάζουν μπροστά στη μεγάλη απάτη του λαϊκισμού και συμπορεύονται σήμερα μαζί μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του

Τη σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «για μια ακόμα φορά έδειξε τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του, καθώς και τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Μοναδική του έγνοια είναι η συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών του.

Όσα δηλαδή δεν τόλμησαν ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών να προτείνουν στη διάρκεια του μνημονιακού καταναγκασμού, έρχεται ο ίδιος να προτείνει την προσθήκη τους στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι άλλο πράγμα η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο και των κανόνων της ΕΕ, να εφαρμόζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, και είναι άλλο αυτό να αποτελεί συνταγματική συνθήκη. Για τη δε φορολογία και τις επενδύσεις, η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της και είναι αδιανόητη μια συνταγματική τροποποίηση που θα της αποστερεί βασικά εργαλεία άσκησης της οικονομικής της πολιτικής» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε μπορεί να κρύψει την εχθρότητά του στη λαϊκή παρέμβαση και στην αναλογικότητα της ψήφου των πολιτών. Η θέση του για σταθερούς τετραετείς πολιτικούς κύκλους της κυβέρνησης, χωρίς την εφαρμογή αναλογικού αντιπροσωπευτικού συστήματος, που θα λειτουργεί ως δημοκρατικό αντίβαρο στην ισχυροποίηση της κυβέρνησης, αποδυναμώνει το Kοινοβούλιο».

Για την Κουμουνδούρου, «καμία έκπληξη δεν προκαλεί η αντίθεση του αρχηγού της ΝΔ στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους, αφού είναι απόλυτα συνεπής με τον βαθύ συντηρητισμό της παράταξής του. Όπως έκπληξη δεν προκαλεί και η απουσία αναφοράς στην ομιλία Μητσοτάκη στο όριο θητειών των βουλευτών και στην υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να πολεμήσουν τη λογική της κάστας και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της πολιτικής, πράγματα που ποτέ δεν απασχόλησαν την ηγεσία της ΝΔ».

«Δε μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων με τον νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό αχταρμά του Κυριάκου Μητσοτάκη» καταλήγει στο σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ετικέτες
  • ΝΔ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα