back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση στην ΚΟ της ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα υπεραμυνθεί της ανάγκης να γίνει μία ευρεία αναθεώρηση για ένα “σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών των πολιτών» και αναμένεται να διαμηνύσει πως η ΝΔ “δεν θα αφήσει να πάει χαμένη άλλη μία μεγάλη ευκαιρία”.
Ο κ. Μητσοτάκης θα καταλογίσει στο κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί να “εργαλειοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα” και θα επικρίνει αυτό που στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν ως “απόπειρα συριζοποίησης του Συντάγματος “.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην πρόταση να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα ώστε από κει και πέρα να αποφανθούν οι πολίτες, με την ψήφο τους στις επόμενες εθνικές εκλογές, για την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες των προτάσεων της ΝΔ αφορούν στα εξής:

-Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.

-Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

-Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.

-Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

-Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.

-Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης
-Αλλαγή του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών την οποία- όπως τονίζουν στην Πειραιώς- ο κ.Μητσοτάκης είχε εισηγηθεί ήδη από το 2006

Σύμφωνα με τη ΝΔ η δική της πρόταση κινείται σε πολλά ζητήματα σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ όπου- όπως λένε γαλάζια στελέχη – ” δεν βρίσκει κανείς αναφορές στη Δημόσια Διοίκηση, στην αξιολόγηση και την αξιοκρατία, στην εκπαίδευση, στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ούτε προβλέψεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα και εγγυήσεις για το κράτος Δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών”.

Εφ’ όλης της ύλης ομιλία

Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης με ιδιαίτερη έμφαση στο κλίμα “σκανδαλολογίας” που καταλογίζει η ΝΔ στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας, με αφορμή και την Εξεταστική για την Υγεία, ότι ακολουθεί τακτική “λάσπης στον ανεμιστήρα”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί και σε υποθέσεις που αφορούν στην σημερινή διακυβέρνηση προκειμένου να υπερασπιστεί την άποψη της Πειραιώς ότι το “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο”, ενώ θα ασκήσει πολύ σκληρή κριτική με αφορμή και την μηνυτήρια αναφορά του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Το σχόλιο ότι “ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά να μας εκπλήσσει”, ήταν ενδεικτικό, όπως και η επισήμανση της Πειραιώς ότι “δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια χρονικά πρώην υπουργός Εξωτερικών να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Αμύνης και ο θιασάρχης πρωθυπουργός να παραμένει άφωνος”.

Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν πάντως ότι “σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα