back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ενδιάμεσες εκλογές ή δημοψήφισμα για τον Τραμπ;

Διαβάστε επίσης

Η κρισιμότητα των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητη για όλους. Κάποιοι όμως βλέπουν σε αυτές εκτός από την ανανέωση των δύο νομοθετικών σωμάτων και μία ψήφο εμπιστοσύνης για τον Ντόναλντ Τραμπ. Για τον λόγο αυτόν, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπου που μιλούν για άτυπο δημοψήφισμα της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Το γεγονός ότι οι ενδιάμεσες αυτές εκλογές απολαμβάνουν πολύ λιγότερης δημοσιότητας σε σχέση με τις προεδρικές και συγκεντρώνουν πολύ λιγότερους ψηφοφόρους στις κάλπες, δεν σημαίνει ότι έχουν και περιορισμένη αξία για την Αμερική. “Μπορεί κανένα ψηφοδέλτιο να μην περιλαμβάνει το όνομα του Τραμπ, αλλά ουσιαστικά κάθε ψήφος θα αποτελέσει έγκριση ή απόρριψη του ίδιου και μόνο”, αναφέρει σε άρθρο του ένας Αμερικανός πολιτικός αναλυτής στην γαλλική Le Figaro.

Και αυτό δεν το λέει μόνο αυτός και άλλοι συνάδελφοί του, αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικανοί και μάλιστα αυτό προκύπτει από πολλές έρευνες κοινής γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Rasmussen Reports το 48% των ερωτηθέντων βλέπει τις σημερινές εκλογές σαν δημοψήφισμα για τον Τραμπ. Άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Pew Research Center αποκαλύπτει ότι το 60% των ψηφοφόρων παραδέχεται ότι η γνώμη που έχουν για τον πρόεδρο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την σημερινή τους ψήφο. Πιο συγκεκριμένα, στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι το 34% θα ψηφίσει εναντίον του και το 26% υπέρ του.

Ιστορικά, οι ενδιάμεσες εκλογές έχουν πάντα αρνητικό πρόσημο για τους εκάστοτε εν ενεργεία προέδρους. Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα, παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το κόμμα του προέδρου χάνει κατά μέσο όρο 26 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 4 έδρες στη Γερουσία σε κάθε ενδιάμεσες εκλογές.

Να θυμίσουμε ότι το 2010, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα διατηρούσε ακόμα πολύ ψηλά ποσοστά δημοφιλίας, οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές είχαν χάσει 63 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 6 έδρες στη Γερουσία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα